Už nebudeme muset přemýšlet. Ani ověřovat!

K tomu by zřejmě s radostí dospěla Evropská komise, neboť předložila návrh opatření v boji proti šíření dezinformací na internetu.

Do července by jako první krok online platformy měly vytvořit a dodržovat společný kodex zásad. Dokonce komise určí síť cenzorů, které nám budou říkat, co je pravda a co není. Tyto pak bude EU podporovat. Zkrátka – dostanete informaci, nad kterou už nebudete muset přemýšlet. 

 

Myslím, že tudy cesta rozhodně nevede. Samozřejmě, že svoboda sdělení má svoje hranice – výhružná sdělení, nabádání k násilí, nebo poplašné zprávy je třeba rozlišit a zastavit. Rozhodně ale nesmíme dospět k tomu, aby EU – nebo kterýkoliv úřad – měl právo rozhodovat o tom, která informace je pro občana vhodná a která ne. 

 

Všichni cítíme, že návrh opatření  je namířen proti tzv. ruským „fake news“, nicméně by bylo férové přiznat, že každá světová mocnost má samozřejmě své zájmy . A tvářit se, že USA nebo kterékoli jiné velmoci se to netýká, by bylo pokrytectvím nejvyššího kalibru. Pravda, Bílý dům nemusí hledat moc cest, jak svá stanoviska sdělovat. Horliví novináři – a to se týká i některých v ČR – rádi převezmou nekriticky vše, co ministerstvo zahraničí USA vypustí do světa. Připomněla bych jen, jak nás před invazí do Iráku média masírovala o existenci chemických zbraní – což byla samozřejmě informace, na níž měly Spojené státy velký zájem…

 

Jsem toho názoru, že EU by měla spíše řešit, co trápí občany, a ne pár papalášů a byrokratů v Bruselu. Třeba otázku daňových rájů, na které všichni doplácíme, rozdílného odměňování občanů Unie nebo toho, že si z naší země výrobci udělali odpadkový koš Evropy.

Autor: Kateřina Konečná | pondělí 14.5.2018 7:49 | karma článku: 25,37 | přečteno: 624x