Otázky doby

Končící rok 2016 bylo období, do kterého jsme si všichni přáli stabilitu a zklidnění české i světové politické scény. Naše přání však nebyla vyslyšena a doba se stále více mění.

Velká Británie je na odchodu z EU, Trump věští konec moderní diplomacie a demokracie v USA, války po celém světě pokračují s neutuchající intenzitou, Česká republika byla stále montovnou Evropy, aniž by se za to zaměstnancům dostalo spravedlivé odměny, korporace stále ničily planetu v rámci »závodu na samé dno« a EU proti zájmu všech svých občanů stále zatvrzele prosazuje smlouvy CETA a TTIP. Předpovídaný konec dějin se nicméně nekoná a do roku 2017 tak vstupujeme, byť ne s nejlepšími vyhlídkami, což je ještě umocněno událostmi v Ankaře a Berlíně z minulého týdne.

»Heil Trump«

Žijeme nyní ve světě, kde jedno procento nejbohatších vlastní 50,8 % světového bohatství a 10 % nejbohatších pak vlastní 89 % světového bohatství. Miliardáři přitom předstírají, že jsou proti současnému stavu a stávají se ministry financí a prezidenty... Tohle je ta opravdová krize, která se odehrává za obrazovkami. Tohle je to, co ničí svět a naděje na spravedlivou společnost!

Například Trump ještě nejmenoval všechny členy své vlády a již teď víme, že to bude nejbohatší kabinet v dějinách USA, jelikož už nyní sdružuje boháče, jejichž jmění přesahuje 14 miliard dolarů. Tento kabinet milionářů a miliardářů slibuje, že bude bojovat proti současnému establishmentu a bude prosazovat zájmy střední střídy a »obyčejných« lidí. No uvidíme... Zatím tomu někteří Američané stále věří a se zdviženou pravicí provolávají »Heil Trump«. Nejlépe to ale shrnul Bernie Sanders (tedy muž, který by Trumpa podle většiny analytiků v prezidentské volbě porazil): »Pokud bude kabinet složen z miliardářů a milionářů a bude bojovat proti současnému establishmentu, pak nechci vidět, jaký ten příští establishment bude.«

Výklad lidských práv

Za zásadní považuji i to, kterak se stále mluví o lidských právech, ale problém je v tom, jak úzce jsou v poslední době vykládána. Proč se o nich tolik nemluví v souvislosti s podmínkami a platy pokladních v supermarketech nebo třeba poštovních doručovatelek s těžkými kabelami? Proč se tak málo používá termín lidská práva v kontextu dětí, jejichž rodiče si nemohou dovolit zaplatit jim obědy ve školních jídelnách? I to musíme ve velmi brzkém období vyřešit, pokud se chceme voličům prezentovat jako skutečná alternativa, která nebrání jejich zájmy jen na oko.

Všichni vysocí představitelé států, institucí a korporací musí cítit ten vztek, který se v lidech hromadí. Kanadský premiér Justin Trudeau nedávno velmi otevřeně prohlásil, že: »To, čemu čelíme právě teď - vzestupu populismu, dělících linií a šíření strachu - je založeno na faktu, že globalizace nepracuje pro střední třídu a pro obyčejné lidi.« Má samozřejmě pravdu a je skvělé, že i liberálové si jsou vědomi nebezpečí globalizace, ale problém je v tom, že to Trudeauovi nebrání stále prosazovat smlouvu CETA, která jde globalizaci naproti a jen umocní pozici korporací a těch nejbohatších...

Potřebujeme zásadní reformu

Závěr je jasný. Potřebujeme zásadní reformu socio-ekonomických vztahů, jinak budeme muset přihlížet tomu, kterak populisté a miliardáři přebírají chod společnosti. Skutečná levice se nemůže radovat, když se takovíto lidé dostávají k moci a ohrožují i ty již dosažené výdobytky moderní společnosti. Musíme požadovat politiku pro občany, která by je nevnímala pouze jako zákazníky a spotřebitele.

Máme tedy mnoho otázek a zásadních problémů, kterým se musíme věnovat, pokud chceme porazit své ideově vyprázdněné soupeře a nepřihlížet celosvětové zkáze. O tom musí rok 2017 být!

Kateřina KONEČNÁ

 

Autor: Kateřina Konečná | pátek 30.12.2016 14:54 | karma článku: 14,77 | přečteno: 259x