Obchod se zvířaty se stal organizovaným zločinem

Minulý týden jsme schválili na půdě Evropského parlamentu tzv. Akční plán EU pro boj proti nezákonnému obchodování s volně žijícími druhy. 

Rostoucí zločin v této oblasti je výsledkem modifikace současného organizovaného zločinu, který se snaží najít nové zdroje, a tak se obchodování s volně žijícími druhy stal čtvrtým nejvíce profitujícím zdrojem organizovaného zločinu, který nepřináší taková rizika právě díky nízké politické prioritě. Pašování a pytlačení má obzvláště negativní dopady na biologickou rozmanitost, ekosystémy, přírodní dědictví, a tím pádem i zachování druhů.

           

Počty Afrických slonů a nosorožců velmi výrazně poklesly během posledních deseti let z důvodu pytláctví a pašování. Od roku 2010 bylo zabito díky pytláctví zhruba 2500 Afrických nosorožců, což je 80 % z jejich celkové populace. Všechny zdroje se shodují na tom, že objem obchodování s volně žijícími druhy se za posledních několik let zněkolikanásobil. Zároveň tento typ organizovaného zločinu podrývá demokracii, podporuje korupci, ohrožuje politickou stabilitu, narušuje místní obživu a podrývá právní řád států. Pašování a pytlačení podporuje konflikty v Centrální Africe a sponzoruje ozbrojené milice s nimi spojené, ve výsledku má velmi negativní dopad na potencionální ekonomický rozvoj. Z toho důvodu by evropské státy měly mít strategický a koordinovaný přístup, do kterého budou zapojeny všechny strany.

 

A právě z těchto důvodů se touto problematikou zabýváme i v Evropském parlamentu. Musíme si totiž uvědomit, že tyto druhy zločinů přispívají do kasy organizovanému zločinu po celém světě. A proto jsme schválili, aby se každý členský stát EU touto problematikou začal významněji zabývat a povýšil tento druh zločinu na úroveň jiných druhů organizovaného zločinu, a tím pádem k tomu připravil i adekvátní zákony a jejich vynucování. Je také důležité informovat a vzdělávat veřejnost o této problematice. Cílem Akčního plánu je zvýšit prevenci před pašováním a pytlačením, zároveň implementovat a prosazovat efektivnější používání již existujících zákonů tak, aby policejní orgány mohly lépe a efektivněji bojovat s organizovaným zločinem nejenom po celé Evropě, ale i globálně. A nakonec v tomto boji musíme společně zesílit globální partnerství, a to hlavně ve státech tranzitních a spotřebitelských. Evropská unie je sice méně důležitým zdrojem volně žijících zvířat a planě rostoucích rostlin, avšak je hlavním tranzitním a cílovým trhem pro nezákonný obchod.

 

Evropa tak má velmi důležitou roli v řešení tohoto problému. Pokud my, veřejnost Evropské unie, snížíme poptávku po těchto druzích a zdůrazníme politickou naléhavost problému, k němuž je zapotřebí komplexní a koordinovaný přístup, určitě se nám konečně podaří začít efektivní a trvalý boj proti tomuto druhu zločinu.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Konečná | úterý 25.10.2016 9:05 | karma článku: 10,65 | přečteno: 225x