Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co nás může naučit Corbyn?

Evropa je místo, které je nepřeberným zdrojem všech možných zkušeností a politických lekcí. V poslední době se přitom zdá, že ony lekce udílí buď politici na krajní pravici, či neoliberálové. 

Sociální demokraté v poslední době dostávají lekce (respektive tvrdé rány) spíše od voličů, a o to zajímavější je v tuto dobu sledovat předsedu Labour Party Jeremyho Corbyna, který má v plánu tento trend otočit.

Zbývá něco méně než týden do předčasných voleb ve Velké Británii (8. 6. 2017). Ty vyhlásila konzervativní premiérka Teresa Mayová, která si chce posílit svou pozici při vyjednávání podmínek o brexitu. Zbavit se má vlastních opozičníků, kteří ji nutí vyjednat dohodu s EU a nepřijmout tzv. tvrdý brexit, tj. odchod z EU bez uzavření dohod o společném obchodu, cestování, pobytu obyvatel, atd. Když 19. dubna Dolní sněmovna odhlasovala předčasné volby, měla Mayová před sebou vyhlídku na jasné a drtivé vítězství. Jenže vůdce labouristů, Jeremy Corbyn, trend nyní obrací.

Corbyn a labouristé

Corbyn je v čele sociálnědemokratické Labour Party od září 2015. Jen jeho zvolení znamenalo malou revoluci na britské politické scéně. Jeden z dlouholetých britských generálů označil Corbynovo zvolení za bezpečnostní hrozbu a odstartoval tak obavy z možného vojenského převratu, pokud by labouristé opravdu utvořili po volbách vládu.

Existuje neustálý konflikt s pravicovými poslanci a členy strany, kteří do ní vstoupili za Tonyho Blaira. Corbyn je pro tyto lidi příliš nalevo. Nebojí se totiž kritizovat neoliberální ekonomickou politiku, stejně jako válečná zvěrstva, na kterých se Británie podílela v Iráku právě za Blairova vedení. Jsou to právě tito poslanci a členové labouristů, kteří krmí média nejrůznějšími pomluvami a nechávají uniknout interní dokumenty z jednání stranických orgánů.

Když už je řeč o médiích, tak ta nenechají na Corbynovi nit suchou. Denodenně je vystavován nejabsurdnějším obviněním, lžím a skandalizacím. Jednou je označován za hlavu moderní sekty, podruhé za člověka, který přivede Británii na mizinu. Popravdě řečeno to však není nic, na co by Labour Party od médií nebyla zvyklá. V roce 1992 volby do sněmovny významně ovlivnil bulvární deník The Sun, který vlastní nechvalně známý Rupert Murdoch, když na titulek novin v den voleb napsali, že v případě vítězství Labour má poslední Británii opouštějící osoba zhasnout všechna světla a dovršit tak zkázu, která měla podle deníku přijít s labouristickou vládou.

Posledním „skandálem“ bylo představení volebního programu a závazků, ke kterým se Labour Party zavazuje, pokud vyhraje volby. Vzhledem k většinovému systému jsou strany jen velice výjimečně nuceny ke koalicím, a tak jsou tyto závazky brány opravdu vážně. Corbyn a jeho lidé navrhují zavést zvláštní investiční fond na vznik nových pracovních míst s vysokou přidanou hodnotou, která budou stabilní a budou zejména v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Dalším krokem je zvýšení korporátních daní a ochrana malých firem před růstem nákladů. Opravdovou třaskavinou je příslib opětovného zestátnění železniční sítě, kterou si podle průzkumů přeje většina Britů. A to je jen krátký výčet toho, co Corbyn a jeho Labour slibuje.

Co chybí levici

Proč je to pro nás důležité? Corbyn, ač sociální demokrat, ukazuje to, co v politice levice často chybí. Ukazuje, že mít odvahu přemýšlet a prakticky realizovat zásadní změny vůči tomu, co se považuje za normální, je klíčem k úspěchu. Labouristé setrvale dohání konzervativce. Několik set tisíc nových členů vstoupilo do strany, a inspirovaní a aktivní jsou zejména mladí lidé, o kterých se tak často říkalo, že o politiku nemají zájem. Mimochodem Jeremy Corbyn nedávno vystoupil na hudebním festivalu na jednom liverpoolském stadionu a získal ovace jako opravdová rocková hvězda.

Popravdě i již zmiňovaná média pozitivně reflektují fakt, že Jeremy Corbyn vede velmi kontaktní kampaň a dokáže inspirovat voliče svými ideály, zatímco premiérka May odmítla participovat na předvolebních televizních debatách, vystupuje spíše na konferencích, kampaň postavila na kritice Corbyna a její volební heslo, volající po Británii „silné a stabilní“, nemá v čase turbulencí spojené s globální situací a brexitem příliš mnoho šancí na reálný úspěch, a nikdo navíc neví, co se za ním reálně skrývá.

Corbyn a útok v Manchesteru

Dynamika celé předvolební kampaně se samozřejmě změnila po útoku v Manchesteru (22. 5. 2017). I zde však Corbyn ukazuje, že rozhodně není žádným představitelem establishmentu a na místo krátkozrakých řešení je schopen dívat se i na tu nejcitlivější problematiku komplexně. Viz jeho projev v reakci na útok: „Mnoho expertů, zahrnující profesionály z našich zpravodajských a bezpečnostních služeb, poukázalo na souvislost s terorismem u nás a mezi válkami, do kterých jsme se zapojili, či podporovali v jiných zemích, jako je například Libye. Tohle hodnocení v žádném případě nesnižuje vinu těch, kteří útočí na naše děti. Tito teroristé budou navždy hanobeni a neúprosně odsuzováni za jejich činy. Informované porozumění o příčinách terorismu je nezbytné pro efektivní odezvu, která bude chránit bezpečnost našich lidí, kteří proti terorismu raději bojují, nežli ho podporují. Ochránit tuhle zemi vyžaduje od nás, abychom byli silní nejen proti terorismu, ale také proti příčině terorismu. Vina je na straně teroristů, ale pokud chceme ochránit naše lidi, musíme být upřímní k tomu, co ohrožuje naši bezpečnost. Tyhle příčiny rozhodně nemohou být sníženy pouze na rozhodnutí v rámci zahraniční politiky. Za posledních zhruba patnáct let se vyvinula subkultura s častými násilnými sklony mezi malou menšinou převážně mladých mužů falešně čerpajících autoritu z islámské víry, jež je přiživována vězeňským systémem, který naléhavě potřebuje zdroje a reformu… Musíme být dostatečně silní a stateční na to si přiznat, že válka proti terorismu nefunguje. Potřebujeme chytřejší cestu na zredukování hrozeb ze zemí, které vytvářejí a živí terorismus. Vidět dnes v ulicích armádu je ostrá připomínka, že momentální přístup tak dobře nefunguje.“

Corbyn samozřejmě není žádný revolucionář, přestože je mu tato nálepka neustále předhazována. Je to poctivý sociální demokrat, který se snaží dělat politiku, která by zbavila jeho zemi neudržitelných nerovností a připravila lepší budoucnost pro miliony jejích obyvatel. Recepty se v jednotlivých zemích samozřejmě nutně liší, ale odvaha, neústupnost a důslednost je to, co by celé levici pomohlo získat důvěru a podporu širokých vrstev obyvatelstva, zejména těch, kteří mají pocit, že na ně politici zapomněli.

Autor: Kateřina Konečná | čtvrtek 1.6.2017 7:39 | karma článku: 14,04 | přečteno: 271x
  • Další články autora

Kateřina Konečná

Odbory by už neměly přešlapovat na místě. Protesty jsou nevyhnutelné

Největší odborová centrála ČMKOS ohlásila termín a místo manifestačního mítinku. Oproti očekávání mnohých zaměstnanců bude i tentokrát toto tradiční shromáždění uzavřenou akcí jen pro ty nejaktivnější členy a členky.

17.8.2022 v 8:26 | Karma: 22,93 | Přečteno: 603x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Konečná

Nechuť české vlády pomáhat občanům je ohromující. I v evropském měřítku!

S rostoucím počtem osob v sociální nouzi však nepřichází adekvátní odpověď. Příslušně orgány, jako jsou Evropská komise nebo vláda České republiky, nejsou schopny tuto krizi řešit.

29.7.2022 v 15:38 | Karma: 30,04 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Konečná

Proč jsem nemohla zvednout ruku pro kandidátky status (nejen) Ukrajiny…

Ve čtvrtek 23. června proběhlo v Evropském parlamentu hlasování o statusu kandidátské země EU pro Ukrajinu, Moldavskou republiku a Gruzii.

2.7.2022 v 14:20 | Karma: 32,49 | Přečteno: 1770x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Konečná

Lobbing aneb Nová úloha předsedy Ústavního soudu?

Na roli předsedy Ústavního soudu ve věci udělení dotace pro lužánecký klub upozornila bývalá náměstkyně z ministerstva školství Simona Kratochvílová.

17.6.2022 v 21:01 | Karma: 30,44 | Přečteno: 465x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Konečná

Nedovolme vzít ženám jejich právo a svobodu volby

Loni v září v Polsku zemřela žena poté, co jí lékaři odmítli podle zákona provést potrat poškozeného plodu.

13.6.2022 v 12:41 | Karma: 17,95 | Přečteno: 391x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:18

Přímý přenos Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schválila vláda. Návrh, na němž se shodla, počítá se...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval vedení strany a na sociální síti X dokonce...

Na Prachaticku se zřítil paraglidista, na louku spadl asi ze třiceti metrů

30. dubna 2024  11:52

K nehodě paraglidisty vyjížděli v pondělí záchranáři k obci Kahov poblíž Prachatic. Muž se zřítil...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 298
  • Celková karma 31,24
  • Průměrná čtenost 825x
Jsem poslankyně Evropského parlamentu za KSČM díky Vám, pro Vás a s Vámi.

Seznam rubrik