Za naši a vaši svobodu

"Svoboda je abstrakce nezávislosti člověka na podmínkách vlastního rozhodování, volby".Tak vysvětluje pojem "svoboda" Malá ilustrována encyklopedie, Encyklopedický dům, spol. s.r.o., 1999.

15. schůze Poslanecké Sněmovny byla věnována stanovisku Vlády vůči sankcím proti Rusku, které byly schváleny Bruselem, a dnes 12. září musí být uvaleny.

Během schůze se poslanci rozdělili do dvou táborů. Majdan a Antimajdan. Analogie není kontroverzní, není přitažena za uši, je akorát na místě. "Majdanovci" v čele se Schwarzenbergem a Kalouskem apelovali k solidaritě s Evropskou unií, nevyhnutelnosti obětovat něco za svobodu. Za svobodu se platí. Přesně podle Karla Marxe:

Svoboda je poznaná nutnost.

Poslanecký "Antimajdan" naopak, vzýval v podstatě k selskému rozumu: sedmkrát měř, jednou řež. Hlavní argument byl jednoduchý, jako polské jablko: sankcemi nic nedosáhneme, ale ztratíme hodně.  

Svoboda? Dá se to jíst? Gabriel Laub

Takže na jedné misce vah máme absolutně konkrétní věci, jako platy, (ne)zaměstnanost, důchody, sociální výplaty a podobně. Převáží je taková abstraktní filosofická kategorie, jako "svoboda"?

Tak co to je svoboda?

Přesněni řečeno, o jaké svobodě jde? Svobodě od čeho?

Do jaké míry jsme svobodni, myslím tím jsme svobodní a nezávislí, jako svrhovány stát? Můžeme vůbec mluvit o svobodném a nezávislém státě, když většina našich bank patří zahraničním majitelům? Když vlajková loď českého průmyslu Škoda auto nepatří Čechům? (Mimochodem, dokonce i za normalizaci banky a průmysl patřily Československu). O jaké nezávislosti mluvíme, když drtivá většina řetězových obchodů patří cizincům a české potraviny téměř zmizely z regálů? O čem můžeme svobodně rozhodovat, když platí primát evropských zákonů nad českými a každá směrnice EU je pro nás rozkazem?

Svobodný je ten národ, který není podřízený moci žádného jiného národa. Montanist Proculus.

Parlamentní "Majdan" a "Antimajdan" na nezávislost mají diametrálně odlišné názory. Třeba poslanec Jaroslav Foldyna chápe naše členství v EU jako právo plnohodnotného člena se vyjadřovat k věcem v souladu se svými zájmy. Předkládat návrhy a diskutovat o nich. Ale poslanec Ivan Plný vidí to opačně. Musíme jako plnohodnotný člen unie podporovat jednotu, tedy zvednout ruce pro sankci.

Jak povídal novinářům ministr zahraničí RF Sergej Lavrov, v kuloárech se mu ministři evropských zemí omlouvali: Je to tak trapně, nechtěli jsme, ale pochop, tlačili na nás, a moc. Takže sankce budou.

Třímal vysoko prapor svobody. Pak jej rozstříhal na plínky. Gabriel Laub.

Na rozdíl od dřívějších protiruských opatření, tenkrát se jedná o mnohem závažnější a dalekosáhlejší krok. To, co bylo před tím, nelze v podstatě nazývat sankcemi. Skutečná ekonomická válka teprve začíná.

Cena evropské jednoty bude taková. Zaprvé, jak si přál Karel Schwarzenberg , v důsledku přímých sankcí "uskromníme se". Určitě přijdou protiopatření. Uskromníme se dvakrát. Ztracené pozice našich exportérů natrvalo nahradí asijští businessmani. Zase se uskromníme. Tolik nám bude stát jízdenka na vlak do stanice Transatlantické partnerství pro obchod a investice. Pokud se někdo zajímá o evropskou budoucnost, doporučuji tento dokument prostudovat. Velmi zajímavé čtení. Tajné smlouvání o přístupu EU do TTIP probíhají už dlouho, národní parlamenty však jsou z toho procesu vyloučeny.

Většinou je člověk svobodný, když volí druh závislosti. German Gesse.

Až do TTIP dorazíme, začněme skutečně se uskromňovat. Přestanou platit naše evropské zákony, budeme se muset pořídit legislativě státu, který si považuje za výjimečný a vyhrazuji si práva zasáhnout kdekoli a kdykoli na kohokoli. Právo se bude muset unifikovat podle amerických standardů, a třeba za pár keřů rajčat na vlastní zahrádce klidně zaplatíte pokutu, protože soukromé pěstování zeleniny bude zakázáno. Zruší se celní bariéry mezi EU a USA, budeme muset podstoupit tamním nízkým sanitárním normám. Obchody zaplní genno modifikované potraviny. A tak dále, a tak dále. TTIP podobnými vychytávkami prostě hemží.

Ve výsledku ztratíme ten kusý zbytek identity, který máme, a tvrzení "jsme malá zemička" nabude skutečný smysl. Pojem "svoboda" naopak, svůj smysl utratí.

Málokdo je skutečně svobodný. Jsme všichni otroci idejí nebo zvyků. Alfred de Musset.

Nemám na mysli někoho zastrašit, udělat bu-bu-bu na noc. Prostě se opírám na dostupné (i když těžko sehnatelné) dokumenty a dělám logické závěry. Logika napovídá, že sankce a situace na Ukrajině se vůbec nekorigují, protože ty poslední padly na dobu příměří. Tedy sankce mají jiný původ. Nezáleží, jak se situace na Donbasu bude vyvíjet, Evropa se bude Rusku vzdalovat. A my prohrajeme ve všech smyslech. Ekonomicky a morálně. A víte, proč každopádně prohrajeme? Protože zastáváme mimo jiného batalión Azov, který pod touto vlajkou s nacistickou symbolikou svobodně bojuje proti povstalcům. Očividně za vaši a naši svobodu.

Válka je mír! Svoboda je otroctví! Nevědomost je síla!  George Orwell.

 

A prosím trolly se neobtěžovat s komentáři. Nejsem kremelský agent a nedostávám za blogy ani vindru.

Autor: Sergej Kondakov | pátek 12.9.2014 10:12 | karma článku: 25,70 | přečteno: 917x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58