Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vrtětí (hlídacím) psem

Proč pes vrtí ocasem? Protože pes je chytřejší, než ocas. Kdyby byl ocas chytřejší, vrtěl by ocas psem.

O, hrůza, cenzura se vrátí! Televize Prima dává redaktorům náhubek, nesouhlasných - vyhazuje na hodinu! Zbavit TV Prima licenci, protože ohrožuje naši demokracii!

Panika, panika, panika.  Je to jediné slovo, které číší z článků Hlídacího psa o kauze Prima nařizuje redaktorům. Slovy Roberta Břešťana bylo by spravedlivě zbavit TV Prima licenci, ale nikdo na to nemá.

Je to alarmující situace, pokud "jsou zaměstnanci konkrétního provozovatele doslova instruováni k tomu, aby připravovali zpravodajství v rozporu se zásadami objektivity a vyváženosti, tedy v rozporu se zákonem o vysílání"- reaguje předseda vysílací rady Ivan Krejčí. "Běženci jsou hrozba, tak je tak zobrazujte, řeklo vedení Primy redaktorům" - bije na poplach iDnes. Můžete listovat mainstreamovými médií, nic jiného nepřečtete. TV Prima udělalo ve-e-elkou chybu.

Budeme jí odsuzovat, uvalíme na ní kletbu? Nebo projdeme situaci v klidu, možná se něco projasní.

Zaprvé, ta porada se konala 7. září loňského roku, nikoli včera nebo předevčírem. Před osmi měsíci. Ptá se, co těch osm měsíců dělalo svědomí toho, kdo tu poradu nahrál? Odpočívalo v pokoji? Proč se ta nahrávka objevila zrovna teď?

Zadruhé, stalo se to 7. září loňského roku, kdy běženci proudili do matičky Evropy tisícovkami denně a nic nenasvědčovalo tomu, že ten proud ustane. Je to takový kontext, jen abyste to trochu nalistovali v paměti.

Zatřetí, rok 2015 byl poznamenán rekordním počtem migrantů nikoli pouze ze Sýrie, ale z Afganistanu, Libye, Somálska, Súdánu. Podle různých zdrojů máme o milion dvě stě tisíc nových Evropanů. Jenom za jeden jediný rok. Ten největší nápor přišel až po poradě.

Začtvrté, sotva kdo bude schopen zpochybnit tezi, že taková obrovská vlna neregistrovaných emigrantů může být hrozbou. Může se stát krizi pro celou Evropu. Zavírat oči před problémy je docela hloupě, není-li nebezpečně.

Když přijde povodeň, asi vás nenapadne deklarovat, že půda tu vodu potřebuje, protože bude lepší úroda. Budete se snažit živel umírnit, ohraničit jeho rozsah. Ve skutečnosti místo protipovodňových bariér budovaly evropské státy protilidské ploty. Připomenu, budovaly až po té poradě.

A tak konkrétně, o čem se na poradě TV Prima mluvilo. Mluvilo se akorát o té hrozbě masové, neřízené migrace. Mluvilo se, že pokud ta lidská povodeň zasáhne Starý kontinent, bude to nebezpečně. Jinými slovy je čas varovat, možná, bít na poplach. Je to postoj redakce. Redaktoři by měli tento postoj tolerovat.

Chodí tak ve mnohých televizních (i nejenom) médiích. Postoj redakce se musí plnit. Nesouhlasný klidně vyletí třeba i ze CNN.

Jako argument uvádí Robert Břešťan ve svém článku statistiku pozitivních a negativních relací ve vysílání TV Prima. Zajímavě je, že počet negativních zpráv podle něho svědčí o zaujatém postoji primáků. Otázka: podle čeho soudí? Kdo mu to řekl, že musíme na tento problém se dívat s pionýrskou radostí a plnit éter bezohledným optimizmem? Podle postoji vedení ČT? Který, mimochodem, tamní redaktoři respektují, vždyť žádnou kritiku vůči uprchlíkům od veřejnoprávního média neuslyšíte.

I dnes uprchlický problém zdaleka není zažehnán. Zástupce OSN v Libyi Martin Kobler v květnu varoval, že minimálně 100 tisíc tamních uprchlíků se chystají opustit tábory a vydat na cestu k lepším zítřkům. Do Evropy, samozřejmě. Bůhví, jak konečně dopadne kontroverzní kšeft Bruselu s Erdoganem a jak se to odrazí na počtu migrantů. Je těžko odhadnout, kolik lidí je odhodláno opustit Severní Afriku. Co může nahnat opravdový strach, tak je to neschopnost euroúředníků otevřeně o tom debatovat, nazývat věci svými jmény a podnikat konkrétní kroky vedoucí k východu ze slepé uličky.

Jeden argument Robertu Břešťanovi okázale chyběl. V jeho článcích nepadlo ani slovo o tom, co se nazývá Veřejný zájem, který podle obsahu dotyčné porady byl hlavním tématem schůze. Médium se rozhodlo varovat společnost, protože zítra může být pozdě. Potrestáte za to? Nebo konečně budete řešit problém?

(Třešnička) na závěr. Možná ale, za tím humbukem stojí mazaný marketingový tah. Je to jedno, chválí ti, nebo hanobí, hlavně ať se o tebe mluví. Nebudu se divit, když peoplemetry ukážou nárůst sledovanosti zpravodajských relací TV Prima. Je to očividný výsledek skandálu. A Hlídací pes na tu nahrávku skočil.

Proč pes vrtí ocasem?

Autor: Sergej Kondakov | čtvrtek 2.6.2016 7:41 | karma článku: 37,28 | přečteno: 2142x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

Občas přichází i dobré zprávy. Volala právnička, řekla, že soud se rozhodl v náš prospěch. Sice rozsudek formálně ještě není pravomocný, ale pro odvolání fakticky není důvod.

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21 | Přečteno: 903x | Diskuse| Společnost

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

Vždycky jsem říkal, že v Bruselu sedí géniové. Proto s obrovským optimismem se dívám do lepších zítřků, které se tam pro nás buduje. A snažím se brát z Bruselu příklad.

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jak jsem v mládí četl o Jaromíru Soukupovi

Myslel jsem si, že jsme dosáhli dna. Ale ze spodu zaklepali. Zaklepal, pochopitelně, miliardář, mediální magnát a /nejenom/můj dlužník Jaromír Soukup. Zaklepal tím, že se nic nestalo.

17.11.2022 v 10:58 | Karma: 22,89 | Přečteno: 982x | Diskuse| Média

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

Policie a soud leze pod kůži Andreji Babišovi, ale hnutígenosse a celému jeho hnutí to vůbec nevadí. Přízeň občanů to nesnižuje. Proč?

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58 | Přečteno: 569x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jaromír Soukup: Neplatit, neplatit, neplatit!

Ahoj všichni! Nebyl jsem tu dlouho, uch! I když ta dnešní doba, kdy dějiny skáčou, jako šílené koně, prostě nutí vlézt do veřejné diskuze o vezdejších problémech.

21.10.2022 v 11:06 | Karma: 29,03 | Přečteno: 2099x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2357x
Jsem filmař, dokumentarista. Kameraman, střihač, režisér.
Pocházím z Ruska, přesněji řečeno, ze Sovětského svazu. Když jsem pracoval jako kameraman a režisér, politiky jsem se stranil. Ale za "perestrojku", na konci 80. let minulého staletí musel jsem zúčastnit procesu velkých společenských změn. Od té doby se hodně zajímám o politiku a vliv "velké" politiky na život obyčejného občana.
Přestěhoval jsem do Česka v půli 90. let, postupně jsem se vrátil do branže. Ale zájem o politiku jsem neztratil.
Zažíváme velké změny. Už zase. Musím se k tomu vyjadřovat.