Vojna a mír Petra Porošenka 3

Si vis pacem, para bellum. Chceš-li mír, připravuj válku. Toto je podle mě skutečné heslo křehkého příměří na Ukrajině.

Podivné třístranné konzultace v Doněcku od počátku nevypadaly slibně. Doprovázely je pochybnosti, nezodpovězené otázky a myslím si, že málokoho překvapily zprávy o nových bojích ihned po začátku příměří.

Poznamenal jsem dvě drobné události, které se staly po zastavení bojů.

Zaprvé, ministerstvo obrany Ukrajiny se konečně rozhodlo a nerozpouští batalión Ajdar.

Tato vojenská jednotka byla rozbita povstalci 19. června. Batalión se chytil do pasti a byl fakticky zničen. Byl to těžký trapas pro Kyjev, vždyť batalión Ajdar byl svého druhu vlajkovou lodí taženi a postrachem domobranců. Ukrajinští generálové se vzájemně shazovali vinu za nezdar, a chtěli uzavřít problém tím, že Ajdar prostě končí.

Rozhodlo se jinak, během příměří se nabírají nové vojáci a batalión Ajdar začne druhý život.

Další zpráva, další batalión. Ještě jedna vojenská jednotka se zřizuje na Luganštině. Batalión Šachtjorsk. Ukrajinská média věnují tomu velkou pozornost a televize Espreso TV vysílá rozsáhlý rozhovor s velitelem oddílu Ruslanem Oniščenkem.

Dívám se na nahrávku rozhovoru. Ruslan Oniščenko, mohutný svalnatý chlap v maskáčích sedí ve studiu naproti moderátoru, a povídá.

Je to tak, zformován nový batalión Šachtjorsk. Ale řeknu, že to není nový batalión. Je to batalión, který zahrnul do sebe všech kdo má zájem v Doněcké a Luganské oblasti, kteří již nějakou dobu samostatně vedou partyzánskou válku, samostatně bojují proti ruskému moru.

Snažím se pochopit, co jsem slyšel. Chci zbavit text eufemismů a přeložit to do srozumitelné podoby. Takže Oniščenko povídá, že nějaká skupina lidí již nějakou dobu se zbraní v rukou "bojuje proti ruskému moru" v Luganské oblasti. Neřídí se rozkazy ministerstva vnitra, ani ministerstva obrany, ani vrchního velitele. Je úplně samostatná.

Kdyby se podobná skupina objevila třeba u Poděbrad, co byste jí řekly? Banditi a teroristé. Jednoznačně. Patří za mříže. Ale Ukrajina je určitě zvláštní planeta, všechno je tam jinak. Ruslan Oniščenko pokračuje.

Díky určitým lidem, oni pomohli, spojili ty lidí a vznikl nový batalión. Jsou to bojovníci, kteří od prvních dnů vedou v Luganské a Doněcké oblasti válku proti teroristům. Teď to bude více legální, více organizované a budeme pracovat paralelně s Národní gardou.

Takže klid, lidičky. Jsou tu "určití lidé", kteří rádi pomohou "nějakým lidem". Dají jim zbraně, peníze, uniformy, nazvou hrdým jménem batalión Šachtjorsk a pošlou válčit. Tenkrát legálně.

Ale kdo jsou ti "určití lidé"? Oniščenko neupřesňuje, moderátor se neptá. Jak to, že nový oddíl bude pracovat "paralelně s Národní gardou"? Bude-li součástí ozbrojených síl? Čí rozkazy budou pro batalión Šachtjorsk platné?

Zatím příměří bylo Porošenkem na 3 dní prodlouženo. Přesněji řečeno byla odložena aktivní fáze protiteroristické operace. Ukrajina ponechává možnost příměří zastavit kdykoli bude třeba.

Chceš-li mír, připravuj válku.

Autor: Sergej Kondakov | sobota 28.6.2014 13:45 | karma článku: 27,59 | přečteno: 996x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58