Strop lepších zítřků

Vždycky jsem říkal, že v Bruselu sedí géniové. Proto s obrovským optimismem se dívám do lepších zítřků, které se tam pro nás buduje. A snažím se brát z Bruselu příklad.

Zaprvé, že v Bruselu sedí geniové. Přesně tak. Jenom a jenom genius mohl vymyslet systém, kdy život 447 milionů lidí řídí skupinka úředníků, kterých nikdo nevolil. Nefantazíruji, prostě jsem do stanov naší Unie a Eurokomise koukal. A musím uznat, že genialita systému nemá meze. Nikdy jsem nevolil šéfku a členy EK (a co vy?), nikdy se to nedebatovalo ani u nás ve Sněmovně, tedy se tam prosákli, jen protože mají známé, kteří také mají známé, kteří také mají známé.

Navíc ty geniové jsou zbaveni odpovědnosti. Ať udělají cokoli, jim to vadit nebude. Vyjdou k pultíku a vysvětlí nám, prostým smrtelníkům, proč inflace je dvouciferná, proč klesá životní úroveň, proč průmysl se od nás stěhuje a kapitál utíká. A nic. Dokonce se jim nesrazí plat.

Vlastně to nemusím ani dokazovat. O tom, že unijní systém je geniální, sepsány stovky vědeckých studií, ze kterých plyne, že unijní učení je věčno, protože je věrno. Budiž.

Protože uznávám genialitu Eurokomise, naléhavě musím brát její činnost jako příklad. Eurokomisaři budují lepší zítřky pro Evropu. Třeba již máme podlahu. Podlahu jako minimální mzdu, životní minimum, důchody a všelijaké sociální výplaty. Podlaha v celém evropském baráku je křivá, někde je propadlá, někde nepřístojně vyčnívá, nevadí, aspoň něco máme.

Teď bruselští geniové začali budovat strop. Jednomu prodejci (nezáleží, prodejci čeho, jde o princip) řekli: vážený pane, my jsme se tu v Eurokomisi rozhodli, že dáme vašemu zboží cenový strop. Musíte prodávat nám maximum za tolik a tolik. Nezáleží, kolik to stojí, k čertu burzy a dohody! Přikazujeme vám obchodovat jenom tak i nijak jinak.

Když jsem se o tom ve zprávách dozvěděl, řekl jsem: je to geniálně! Proč jsme na to nepřišli dřív? Musíme to udělat teď ihned!

A tak jsme s manželkou začali budovat svůj strop. Stanovili jsme, za kolik musí Lidl a Kaufland prodávat chléb, mlíko, hovězí, máslo, vepřové. Akorát řešíme slunečnicový olej, cukr a mouku. Řeknu narovinu, práce nás nesmírně baví, říkáme tomu držnínohou ekonomika. Je nám úplně fuk, co stojí ta výroba, doprava, skladování zboží. Vůbec se neptáme, co na to Lidl a Kaufland. Proč bychom to měli řešit? Zabýváme se držnínohou ekonomikou, a ta vychází jen z našeho chtění.

Sousedé se s námi souhlasili. Řekli, že strop je krásný, pěkně vymalovaný, a že to chtějí také.

Zítra jdeme do baráku naproti.

Autor: Sergej Kondakov | úterý 29.11.2022 12:22 | karma článku: 25,64 | přečteno: 534x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58

Sergej Kondakov

Katastrofa bude za měsíc

12.9.2016 v 8:00 | Karma: 33,10