Sankce: Jen počkej, ruský zajíci!

Sankce proti Rusku jsou všude. V novinách, v televizi, v rozhlase. Ve Sněmovně, ve Vládě, v Česku, v Bruselu, ve Washingtonu. V průmyslu, v bankovnictví, v zemědělství. Zdá se, že nežijeme v době počítačů, sociálních sítí, konzumu a zábavy. Žijeme v době sankcí. Tak za X let budou pravit učebnice dějepisu: paleolit, mezolit, neolit, sankceolit.

Téměř každý veřejný činitel u každé příležitosti ospravedlňuje a podporuje zavedení protiruských opatření. Proč?

Proč naši politici mají sankce rádi?

Sankce prý jsou určeny proti Putinovi, aspoň to tak vypadá, když čtu noviny. EU zavedla nové protiputinovské sankce! Zasáhneme proti Putinovi! Putin to brzy pocítí!

Opravdu?

Pocítí to Putin osobně? Státní Duma mu sníží plat? Nebude mít na benzin? Jeho podnik zkrachuje a zažádá chudák o podporu?

Možná nejde tolik o Putina, a jde o Rusy? Naši politici mají sankce rádi a hlasují pro ně oběma rukama, aby mučednický ruský národ, žijící pod útiskem krvavého putinova režimu, konečně pocítil úlevu? Bude se národ radovat, že krachují podniky? Že neporostou platy? Že se omezí sociální výplaty a plný vděků za blahostní opatření národ začne okamžitě podporovat Západ? Jednotně řekne stočtyřícetimilionovým hlasem diktátorovi svoje rezolutné DOST!? Smete nenávistnou hrstku uzurpátorů z trůnu?

Aspoň jednou se tak v ruských dějinách stalo? Nikdy!

Proč by mělo zafungovat tenkrát? Vychází, že snaha o ruský národ není důvodem radovat se ze sankcí. Ale možná naši politici vítají zpřísnění tlaku na Rusko kvůli Ukrajincům?

Co když našim politikům bolí duše za nešťastný ukrajinský národ? Co když si domnívají, že po uvalení přísných a přísnějších sankcí spadne na ukrajinský národ blahobyt a klid, že z ničeho nic stoupne hrubý domácí produkt aspoň do úrovně roku 1991? Že kvůli sankcím končí nesmyslná válka na jihovýchodě a "banderovci" se začnou objímat s "kolorady"? Že povstanou z mrtvých tisíce zabitých vojáků a civilistů?

Kdepak. Navíc strká Ukrajina sama hlavu do ekonomické oprátky a připravuje úplný zákaz obchodování s Ruskem. Zavádí totiž vlastní sankci. Hledal jsem všude, ale nikde jsem nenašel žádnou optimistickou prognózu seriózního experta pro Ukrajinu, ať s protiputinovskými sankcemi, nebo bez nich.

A už vím! Politici jsou z principu vlastenci, a proto křičí na každém rohu "Ať žijí sankce!" ve prospěch Čechů! Takže, jen počkej, ruský zajíce, až ty sankce zapůsobí, vzkvěte česká ekonomika, naše platy porostou aspoň do úrovně sousedního Německa a ceny na potraviny klesnou aspoň do úrovně… sousedního Německa!

Nic z toho nefunguje. Neprospějí sankce ani Evropě, experti tvrdí že unijní ztráty se minimálně budou rovnat ruským. Polsko například už žádá po EU kompenzaci ve výši 500 milionů euro za to, že nevyveze do Ruska ovoce a zeleninu.

Ale politici musí mít pádný argument pro posílení starých a zavedení nových sankcí. Není možné, aby otřásali celou matičkou Evropou bezdůvodně, jen pro vlastní potěšení!

Na jeden takový argument jsem konečně přišel.

Sankce jsou indulgence. Sankce můžou za všechno.

Sankcemi se dá objasnit pomalý růst ekonomiky, na sankce se dá shodit vysokou inflaci. Kvůli sankcím je možné zavést nové daně. Sankce jsou mohutný vnější faktor, jako válka a krize.

Když je válka, nemusí se stát tolik starat o blahobyt občanů. Co chcete, je tu válka!

Když je krize, nemusí se stát starat o blahobyt občanů. Co chcete, je tu krize!

Když jsou sankce, nemusí se stát starat o blahobyt občanů. Proč klesá vývoz? Protože sankce! Proč chybí nám zboží z dovozu? Sankce! Proč roste nezaměstnanost? Protože jsou tu sankce, hlupáku jeden! Kvůli sankcím snadně se dá odepsat jakékoli chyby v ekonomice, zastírat všechny korupční stopy. Sankce ospravedlňují nezodpovědné chování politiků.

Nechtějte po nás prachy, řekne stát občanům. Nemáme peníze, protože jsou tu sankce!

Proč politici mají sankce rádi? Protože jsou pro ně velice účinným nástrojem, jak se zbavit odpovědnosti za špatně odvedenou práci.

Máte-li jinou odpověď na tuto otázku, nabídnete.

Autor: Sergej Kondakov | sobota 2.8.2014 11:51 | karma článku: 35,19 | přečteno: 2363x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58