Proč Američané jsou…

Dnes mám na pořadu dne etymologii. Nic ve zlém. Čistá věda. Možná není to politické korektně, tak nejsem politik. Takže. Je Rus, je Rusák. Je Žid, je Židák. Je Ukrajinec, je Chochol. Je Čech, je Čechol. Je Vietnamec, je Rákosník. Je Ital, je Makarón. Je Francouz, je Žabožrout. Je Američan, je…

...je Pindos. Možná někdo neví, ale taková je nelichotivá přezdívka Američanů v slovanském světě. Poprvé jsem to uslyšel před několika lety, a když se svého známého zeptal, proč se Američanům tak říkají, nedostal jsem odpověď.

Odborníci ale odvedli kus práce a vytáhli na svět Boží etymologii tohoto nelichotivého určení státního příslušenství.

Přezdívka vznikla v Srbsku v době operace Spojenecká síla a "humanitárního bombardování" Bělehradu a jiných jugoslávských měst. Američané šli do pozemní operace.

Je třeba říct, že když nešťastnou náhodou bude americký voják zraněn a nebude mít ne sebe plnou výzbroj, hrozí mu velké problémy s vymáháním pojistného. Kvůli vlastní bezpečnosti musí mít na sobě: neprůstřelnou vestu, helmu, ochranu na lokte a kolena, brýle, zbraně, náboje, granáty, nůž, případně pistoli, vysílačku a náhradní baterky, přístroj pro noční vidění a náhradní baterky, jídlo, pití, baterku, lékárničku… Mají všeho hodně.

Nezáleží, jestli je zima, nebo vedro, všechnu tu výzbroj musí americký voják nést. Váží munice nejmíň 40 pěkných kil. Vypadá to hezké ve filmech, když veselé výsadkáři lehce zdolávají kopec za kopcem, aniž by se zpotili. Opravdový voják neměří dva metry deset, a je mu těžko. Je mu těžko, ale peníze jsou nade vším. Pomálu kráčí terénem, ohnuv hlavu dolu. Sotva hýbe nohama a svojí chůzi i celou postavou připomíná tučňáka. Tak vnikla přezdívka.

Tučňák srbsky - pindos. Američtí vojáci se strašně zlobili, ale už bylo pozdě. Přezdívka začala žít svým vlastním životem. Nejdřív tak nazývali své americké kolegy ruští mírotvůrci v Kosovu. Pak zaznělo to i v televizní reportáži v roce 1999. Dokonce generálové přemlouvali důstojníky, aby toto slovo nepoužívali, citát: "Neříkejte pindosům Pindosové,  protože Američané se moc uráží".

Od té doby se toto slovo stalo velmi populární, a znamená nejenom "americký voják", ale vůbec Američan.

Tato přezdívka se opravdu Američanům nelíbí, ale lidová řeč se zákony a usnesení OSN neřídí, de facto na ně kašle.

P. S. Ovšem existuje jiná, španělská verze původu oné přezdívky. Ale ta je mnohem horší. Odvádí se od španělského slova pendejos.

 

A prosím trolly se neobtěžovat s komentáři. Nejsem kremelský agent a nedostávám za blogy ani vindru.

Autor: Sergej Kondakov | středa 17.9.2014 9:51 | karma článku: 24,38 | přečteno: 1379x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58