Politvize. Dodatek 2 - Vox populi nikoho nezajímá

Demokracie znamená vláda lidu, že? I když Řekové neměli tuto formu vládnutí v oblibě. My - ano. Aspoň se tak tváříme. Nesouhlasní sepisují petice.

Referendum je jedna z forem přímé demokracie. Hezká slova.

Řecký národ v referendu říká jedno, vláda rozhoduje jinak.

Holanďané v referendu odmítají bezvízový styk s Ukrajinou, ale nic to neznamená.

Bůhví, kolik podobných referend proběhlo za poslední léta, kdy národ si přál jedno, ale vláda, čili parlament, nebo premiér na to říká: Pardon, ale váš projev vůle je pro nás úplně ukradený. My tu máme svojí demokracii: vy hlasujete, jak chcete, i my děláme, co chceme.

Občas se zdá, že dnešní evropská moc bere příklad z chování sovětského Politbyra, z toho shluku starých osláblých bytostí, kterým šlo pouze o to, jak se udržet ve svých křeslech. Zájmy národa pro ně neexistovaly, a ten samotný národ byl jenom dráždícím faktorem, jenž překáží klidnému odpočinku.

Tento způsob fungování evropské moci občas nabývá docela divoké formy. Politizuje se všechno možné - sport, uctívání padlých vojáků, šachy, filmy, umění. Teď přišel na řad i showbyznys. Humbuk kolem skandálního hlasování ve finále Eurovuze 2016 pokračuje.

Upřímně řečeno, je mi úplně jedno, kdo tam vlezl na muzikální piedestal Eurovize, je to věc fanoušků. Je to věc diváků, nikoli organizátorů show, pokud se hraje fair play.

Čeho všeho dosáhli organizátoři show, když zavedli nový způsob počítání hlasů? Připomenu, že onen pořádek se spočívá v tom, že kromě diváků, hlasují tenkrát i odborné poroty, čí složení je tajné. Hlasy porot byly v absolutním rozporu s postojem diváků. Kdysi, v dointernetovou dobu taková manipulace klidně by prošla. Ale dnes utajit šídlo v pytli netu je docela těžké. Na každý figl se najde svůj Snowden.

Diváci versus porota jako symbol dnešních vztahů občanů a vlád. Občané (diváci) nesouhlasí s ignorováním jejich názorů a protestují.

Ihned po vyhlášení vítězkyně soutěže na stránkách Change.org se spustila petice pro revizi výsledků Eurovize. Odstartoval jí Armén Arthur Hovhannisyan. Napsal tohle:

"Tato petice je adresována Evropské vysílací unii a je od všech příznivců, kteří nesouhlasí s výsledky hlasování soutěži Eurovize 2016. Rozumíme, že volba poroty a hlasování diváků je docela těžký a emočně nabitý proces, ale počet podpisů pod touto petici ukazuje na to, kolik lidí jsou přesvědčení, že skutečný vítěz letošní show je jiný, než ten, kdo soutěž by měl vyhrát. Nemáme žádné pochyby, že ve jménu spravedlnosti je třeba přezkoumat výsledky hlasování".

Dnes petici podepsalo přes 365 tisíc lidí. Bude protest mít nějaké následky?

"Ano, o petici víme, budeme se této záležitosti zabývat," - sliboval tiskový mluvčí EBU (Evropská vysílací unie). A vzápětí dodal, že "je to málo pravděpodobné, že výsledky hlasování budou přehodnoceny". Kdo by o tom pochyboval?

Pravě tak se stalo. Na svých facebookových stránkách EBU odmítlo přezkoumávat výsledky Eurovize 2016. Vox populi dnes nikoho nezajímá.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Sergej Kondakov | středa 18.5.2016 19:36 | karma článku: 23,19 | přečteno: 530x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58