P*ssy Riot: kočičky nebo k*ndy?

Tento článek je vyloženě okrajový. Za normálních okolností není třeba utrácet čas jeho psaním. Ale celá ta vydařená Zemanova provokace skončila diskuzi… výhradně o ženských genitáliích. A také o tom, jak strávně přeložit název skupina P*ssy Riot (vážím si angličtiny, proto "vypipám" hvězdičkou sprosté slovo). Prý, jak oponoval jeden Čechokanaďan, správně tím dívkám říkat Vzbouřené kočičky.

P*ssy Riot je především ruská skupina, a proto je třeba se na celou tuto lingvistickou záležitost dívat pod určitým zorným uhlem. Skrz Rusko.

Ano, podstatné jméno pussy má více možnosti překladů z angličtiny především do ruštiny. Většina z nich je spojena s ženským přirozením. Jeden z variant překladu je "kočička". Domácí, tedy, mazlíček. I když v ruském znění ta "kočička" (киска) je eufemizmem vaginy, dejme tomu, že P*ssy Riot jsou Vzbouřené kočičky.

Chcete, aby P*ssy Riot byly kočičky - dobrá, ať budou kočičky. Ale pojďme se předem podívat, co tyto utipusykočičky vyváděly v blízké minulosti. Pak budete výraz P*ssy Riot překládat samí.

Příběh skupiny P*ssy Riot je krátší, než kočičí ocas. Vzniklá v roce 2011 punk-rock-femino-art-skupina stihla několik krát zazpívat v metru, na střechách trollejbusů a na Rudém náměstí. Světově známou PR akce - punk-modlitbu Bohorodice, Děvo, vyžeň Putina - skupina provedla v hlavním pravoslavném chrámu Ruska. V čele skupiny od samého počátku stala Naděžda Tolokonniková. A ta určitou "kočičí" minulost k momentu vzniku P*ssy Riot již měla.

29 únoru 2008 se v moskevském biologickém muzeu konala skandální akce. Art-skupina Válka provozovala v sálech muzea skupinový sex. Jak je vidět z pořízených organizátory (a neuvěřitelně hnusných) fotek a videa minimálně 4 mladých páry se svlekli a souložili rovnou mezi exponáty. Nevím, zda probíhala nějaká exkurze pro děti, bylo by to velmi poučně. Jednou z účastnic byla akorát "kočička" Naděžda Tolokonniková, studentka filosofické fakulty a později vůdkyně P*ssy Riot. Mimochodem, byla v devátém měsíci těhotenství, její dcera se narodila tři dny po této vzdělávací-pornografické akce. Akce probíhala pod heslem "Mrdej za nástupnické medvídě!" a byla věnována… prezidentským volbám.

Art-skupina Vojna, je známá také roztomilou akci Jak ztopit kuře, která se konala v červenci 2010 a spočívala v pokusu nacpat do pochvy co nejvíc chlazených kuřat a propašovat je ze supermarketu.

Ale něco přece na těch "kočičkách" bylo. Kdysi Naděžda s manželem (je také vzdělaný filosof) házeli živé kočky do pracovníků Macdonaldu, chtěli tím naznačit, z čeho se ty hamburgery vyrábí.

Tak je to všechno. Jak vidíte, samé "kočičí" příběhy.

Upřímně řečeno, je mi absolutně lhostejně, jak budete přát přeložit název dívčí-kočičí punk-skupiny P*ssy Riot. Ať jí berte jako posvátnou ikonu, nazvete jí Vzbouřené Madony, Obětí Putinova režimu, a modlíte se na ní. Je to vaše věc.

Mám rád kočky. Proto už o této skupině psát nebudu. Mám mnohem důležitější věci na práci.

Autor: Sergej Kondakov | středa 5.11.2014 17:34 | karma článku: 36,31 | přečteno: 2815x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58