Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdyby Porošenko byl našim prezidentem

Ihned po své inauguraci podepsal ukrajinský prezident Petro Porošenko s Evropskou unii Asociační Dohodu. I když zatím nikdo tento dokument neratifikoval - ani EU, ani Ukrajina - začala země cestu směrem na Západ. Glamourní sliby Porošenka a premiéra Jaceňuka rýsovaly Ukrajincům bohatý evropský život pozlacený leskem Paříže, která se brzy stane bezvízově blízká.

Ale jak vypadá běžný život obyčejného Ukrajince dnes, dva a půl měsíce po převzetí Porošenkem prezidentských pravomocí a odpovědností?

Co kdybychom v duchu zkusili kůži běžného Kyjevanu? Představme se, že náš prezident "Petro Porošenko" podepsali Asociační Dohodu a my toužíme po evropskému životu.  Brno se ale vzbouřilo, chce mít zvláštní statut, proto došlo k otevřenému konfliktu s Hradem, který zvolil vojenský způsob řešení problému. Slovensko přitom zastalo Brno a tajně ho podporuje. Na Brněnsku se válčí. Taková noční můra.

Zrovna na začátku ale pozitivní zpráva: Václavák Nezávislosti je po dlouhých měsících majdanování čistý. Komunální služby vyklidili zbytky Majdanu a demontují ohyzdný vánoční strom, co trčel na náměstí od podzimu. Skončí v Muzeu Majdanu. Takže turisté se mohou znovu fotit pod koněm.

Směnárny na Václaváku prodávají euro za 45 korun (pokud jsou k mání). Kurz koruny klesl během půlroku na polovinu, a brzy prorazí hranici 50 korun za euro.

Komunální služby podražily o 50 procent, ale v Praze až o 70. Pokud jste začátkem roku platil SIPO 8000 korun, dnes připravte pěkných 13600.

Ceny rostou jako houby po dešti. Chleb, nafta, plyn, voda, elektřina - všechno se pravidelně zdražuje. Třeba od začátku roku ceny benzinu vzlétly ze 32 na 50 kaček za litr. Růst ceny energie vyvolává řetězovou reakci prodražení všeho.

V Praze plošná odstávka teplé vody. Umýt si ruce, vyčistit zuby, osprchovat se - na všechno potřebujete ohřát vodu v hrnci na sporáku, ale je to docela nákladně.  Plyn se zdražil ještě v květnu, pak zase v červenci. Takže ohřívání vody bude vám stát pěkné peníze. I když máte bojler, nic se nemění, protože lhotní tarify pro maloodběratele neexistují.

Proto se rychle objevila nová služba: automobilové mycí linky nabízí mytí hlavy. Když tam dorazíte, zabijete dvě mouchy jednou ránou - umyjete auto i své vlasy. Šampon ovšem musíte přinést svůj. Lidé teď častěji navštěvují kadeřníka, aby si mohli vymýt vlasy za 30 kaček. Fitness centry praskají ve švech, protože se tam dá osprchovat.  Někteří si ale nelámou hlavu a jdou rovnou k Vltavě a myjí se v řece.

Nákupní horečka zmetla z regálů elektrické ohřívače vody. Ale městská rada varuje: pokud aspoň pětina pražanů nainstaluje doma ohřívače, čekají Prahu výpadky proudu. Internetové obchody mají připravenou pěknou zimní nabídku - bubínky. V katalogu jsou různé modely, od nejjednodušších po vytříbených italské výroby. Ale je to velká otázka, zda bude v zimě tvrdé palivo pro bubínky k sehnání. Uhlí se těží strašně málo kvůli válce na Brněnsku. Dostávají Pražané dokonce rady, aby se připravili topit kyzjaky.

Na Vysočině, v Jižních Čechách a na Plzeňsku velký boom na trhu s nemovitostmi. Vystrašení situací s dodávkami plynu obyvatelé velkoměst si kupují nemovitost ve vesnicích a malých obcích. Tam se dá topit dříví. Malé rodinné domky jdou na dračku, obzvlášť s kotli na pěvná paliva. Majitelé plynových kotlů jsou v rozpacích a nemají rady, co dělat.

Vláda potřebuje peníze na válku. Proto zavádí nové daně, srážky a poplatky. Kromě daně z příjmu, odečte z vašeho platu stát dalších 1,5% na pokračování protibrněnské operace. Máte nějaké prachy na bankovním účtu? Čeká vás nepříjemná novina. Všechny vklady nad 30000 korun se zdaňují. Srazí vám stát od 15 do 25 procent podle progresivní škály.

Zoufalá vláda nenechává na pokoji ani penzisty. Máte-li slušný důchod nad 13000 korun, odečtou vám 15% na válečné účely.

Vlastníte pěkný terénní auťák nebo dodávku? Tak se připravte s ním rozloučit. Pravě probíhá třetí vlna mobilizace, podle níž patří k odvodu nejenom bojeschopní muži, ale i auta. Každý den může odvodní komise vaše vozidlo zabavit pro potřeby armády.

Bacha, pokud jste mladý, mohou vás povolat a vy náhodou máte spotřebitelský úvěr. V případě, že půjdete válčit a riskovat život, banka bude stejně chtít po vás splácení úvěru. Ale nejlepší cesta vyhnout se odvodu - utéct do Slovenska, se kterým se bojuje, tam je bezpečí.

Tak už by toho stačilo, pryč s tím! Raději končíme nebezpečný experiment, sundáme pomyslnou ukrajinskou kůži, a vrátíme se do Prahy, kde život sice není ideální, ale kde aspoň nemusíme hádat, který bubínek si pořídíme na zimní sezónu. Zatím.

Ukrajinci však jsou optimističtí, a svému nepomyslnému, skutečnému prezidentovi Petru Porošenkovi věří. Aspoň toto tvrdí poslední průzkum veřejného mínění.

Kdyby se koncem července konaly volby do parlamentu, vyhrála by je koalice Petra Porošenka, která se skládá ze tří stran: Solidarita, Úder a Třetí republika (31,4%). Druhé místo by obsadila Radikální strana odiózního Olega Ljaško (20,9%). Na třetí příčce by se ocitla Batkivščina Julie Timošenkové (14,9%).

Autor: Sergej Kondakov | středa 20.8.2014 12:59 | karma článku: 10,97 | přečteno: 320x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

Občas přichází i dobré zprávy. Volala právnička, řekla, že soud se rozhodl v náš prospěch. Sice rozsudek formálně ještě není pravomocný, ale pro odvolání fakticky není důvod.

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21 | Přečteno: 903x | Diskuse| Společnost

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

Vždycky jsem říkal, že v Bruselu sedí géniové. Proto s obrovským optimismem se dívám do lepších zítřků, které se tam pro nás buduje. A snažím se brát z Bruselu příklad.

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jak jsem v mládí četl o Jaromíru Soukupovi

Myslel jsem si, že jsme dosáhli dna. Ale ze spodu zaklepali. Zaklepal, pochopitelně, miliardář, mediální magnát a /nejenom/můj dlužník Jaromír Soukup. Zaklepal tím, že se nic nestalo.

17.11.2022 v 10:58 | Karma: 22,89 | Přečteno: 982x | Diskuse| Média

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

Policie a soud leze pod kůži Andreji Babišovi, ale hnutígenosse a celému jeho hnutí to vůbec nevadí. Přízeň občanů to nesnižuje. Proč?

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58 | Přečteno: 569x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jaromír Soukup: Neplatit, neplatit, neplatit!

Ahoj všichni! Nebyl jsem tu dlouho, uch! I když ta dnešní doba, kdy dějiny skáčou, jako šílené koně, prostě nutí vlézt do veřejné diskuze o vezdejších problémech.

21.10.2022 v 11:06 | Karma: 29,03 | Přečteno: 2099x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2357x
Jsem filmař, dokumentarista. Kameraman, střihač, režisér.
Pocházím z Ruska, přesněji řečeno, ze Sovětského svazu. Když jsem pracoval jako kameraman a režisér, politiky jsem se stranil. Ale za "perestrojku", na konci 80. let minulého staletí musel jsem zúčastnit procesu velkých společenských změn. Od té doby se hodně zajímám o politiku a vliv "velké" politiky na život obyčejného občana.
Přestěhoval jsem do Česka v půli 90. let, postupně jsem se vrátil do branže. Ale zájem o politiku jsem neztratil.
Zažíváme velké změny. Už zase. Musím se k tomu vyjadřovat.