Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem v mládí četl o Jaromíru Soukupovi

Myslel jsem si, že jsme dosáhli dna. Ale ze spodu zaklepali. Zaklepal, pochopitelně, miliardář, mediální magnát a /nejenom/můj dlužník Jaromír Soukup. Zaklepal tím, že se nic nestalo.

Celou tu věc jsem dosti podrobně popsal v minulém článku (kondakov.blog.idnes.cz/c/793344/jaromir-soukup-neplatit-neplatit-neplatit.html), jen ve dvou řádcích připomenu její podstatu.

Televize Barrandov, jež Jaromíru Soukupovi patří, dluží mi prachy, a dlouho. Dělá to evidentně záměrně, poněvadž veškerá má snaha slušně to naznačit, upomenout, připomenout, upozornit měla výsledek nulový. Velký kulový nulový. A tak kauza se poctivě právnicky zformalizovala, do televize doputovala poslední, tenkrát předžalobní upomínka, a docela slušná lhůta na zaplacení teď vypršela.

Budiž, půjde to k soudu. Nestalo by to za řeč, soud tak soud, takových případů jsou v republice tisíce, nebýt jedné zajímavosti. Když jsem psal předchozí článek, měl jsem taková divný pocit, že ten miliardář, mediální magnát a můj dlužník je mi odněkud strašně povědomý. Že ho znám až od mladých let. Přesněji řečeno, znám ne toho konkrétního člověka, který točí své nekonečné televizní tlakshow, ale jeho určitý archetyp, obraz, chcete-li, třídní podstatu. Učil jsem se o něm. I když v tu dobu, kdy se to stalo, bylo Jaromíru Soukupovi takových šest osm let.

Někde hluboko ve složkách paměti dřímal obraz bezzásadového boháče, pro něhož společenská dohoda neznamená nic a nevyšší životní hodnota (dle činů) jsou výhradně peníze. Ten černý rytíř světa ziskuchtivosti… Odkud ho znám?

Na vysoké škole jsme mimo samotné filmařiny všech druhů měli takový zvláštní předmět zvaný politická ekonomie kapitalismu. Tedy učili jsme se, jak ten kapitalismus funguje, co je na něm dobrého (toho bylo mizerně málo), co je na něm špatného (toho zase bylo víc než dost), a proč je systém odsouzen k zahnívání a zkrachování. De facto byl to zjednodušený výklad marxova Kapitálu.

Nemohu říci, že to byly zajímavé hodiny. Profesoři něco brumlali ze schválených metodických příruček, jejich váznoucí v nudě slova těžko dolétaly do našich uší. Neusnut během hodiny byl hrdinský čin. A pak jsme nevěřili tomu, o čem nás přesvědčovali Marx a jeho stoupenci.

Nicméně něco z těch hodin zapadalo do našich mladých horkých hlav, třeba marxova charakteristika povahy buržoazie jako třídy. Její chamtivost, nevybíravost v prostředcích, pohrdaní morálkou a oddanost principu Peníze nade vše. Tu povahu asi nelépe vystihuje jeden citát z Kapitálu (i když Marx tenkrát citoval jednoho publicistu):

"Nabídnete kapitálu 10 procent zisku a bude připraven na jakékoli uplatnění, 20 procent ho velmi povzbudí, za 50 procent zisku klidně si zlomí vaz, za 100 procent popře všechny lidské zákony, při 300 procentech už neexistuje žádný zločin, který by risknul podniknout i kdyby mu hrozila šibenice".

Že by byl to on? Ten nablýskaný člen společnosti, milovník řady politiků, pořizující rozhovory se samotným Prezidentem republiky? Ten vystudovaný právník, který lehce pohrdá svými povinnostmi, plynujícími z podnikání (nejde jen o mé skromné osobě, pokud vím, na zapomenutí/zaplacení faktur po splatnosti čeká na tucet lidí z Barrandova)?

No, dva citáty na závěr.

"Když něco vypadá, plave jako kachna a kváká jako kachna, bude to patrně kachna".

"A všechno, co svého času psal list Pravda o Západu, se ukázalo jako pravda". (Poznámka pro mladistvé. List Pravda byl hlavní hlásnou trúbou Ústředního výboru komunistické strany Sovětského svazu v tiskové podobě).

I když Jaromír Soukup nevypadá jako kapitalista z Dikobrazu, nenosí pruhované kalhoty, frak, ani cylindr, nekouří obrovské doutníky, ale je to pravě on, hrdina našich dnů, hrdina kapitalistické práce. A pokud jste tento článek přečetli, pošlete ho, prosím, dál. Země má znát své hrdiny.

P. S. Včera na obvodní soud pro Prahu 5 doputovala moje žaloba. Pokračovaní příště.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Sergej Kondakov | čtvrtek 17.11.2022 10:58 | karma článku: 22,89 | přečteno: 982x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Nesmrtelný pluk

Nesmrtelný pluk není podívaná. Je to více, než podívaná. Když miliony lidí pochodují, ptáš se sám sobě: Co chtějí, proti čemu protestují? Neprotestují.

12.5.2016 v 13:53 | Karma: 32,49 | Přečteno: 1213x | Diskuse| Občanské aktivity

Sergej Kondakov

Noční vlci, denní můra.

Evropa propadla panice. "Evropa je v nebezpečí. Evropa je v ohrožení!" - volá tisk. Noční vlci jedou! Musíme je zastavit

5.5.2016 v 13:10 | Karma: 39,36 | Přečteno: 1949x | Diskuse| Občanské aktivity

Sergej Kondakov

Zvedne Porošenko rukavici?

Extraordinární situace potřebuje adekvátní řešení. Tedy extraordinární. Není pochyb, že konflikt Kyjeva s Donbasem extraordinární je. A již dlouhou dobu se nachází ve slepé uličce. Je z ní nějaké východisko?

20.11.2014 v 8:00 | Karma: 27,82 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Odesílatel: ambasáda USA?

Tento článek jsem nemusel vůbec psát. Musela se tímto případem zabývat pravděpodobně Policie ČR anebo BIS. Protože jde o incident, výsledkem kterého se klidně může stát státní převrat, chaos a krize v celé republice.

19.11.2014 v 13:12 | Karma: 37,85 | Přečteno: 4269x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Uzurpace svobody slova

Myslíte, že je to hrdinský čin - házet vajíčka po prezidentovi? Po prvním a dosud jedinému prezidentovi, kterého zvolil národ? Vůbec ne, pokud jste v davu. Anonymita útoku bude vás bránit a vy máte pocit beztrestnosti. Dav je ráj pro chuligány!

18.11.2014 v 17:17 | Karma: 31,42 | Přečteno: 1282x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2357x
Jsem filmař, dokumentarista. Kameraman, střihač, režisér.
Pocházím z Ruska, přesněji řečeno, ze Sovětského svazu. Když jsem pracoval jako kameraman a režisér, politiky jsem se stranil. Ale za "perestrojku", na konci 80. let minulého staletí musel jsem zúčastnit procesu velkých společenských změn. Od té doby se hodně zajímám o politiku a vliv "velké" politiky na život obyčejného občana.
Přestěhoval jsem do Česka v půli 90. let, postupně jsem se vrátil do branže. Ale zájem o politiku jsem neztratil.
Zažíváme velké změny. Už zase. Musím se k tomu vyjadřovat.