Čí je Krym?

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko tvrdí, že Krym byl, je a zůstane ukrajinský. Nicméně Ukrajina zahrazuje kanál, kterým teče voda do poloostrova. Náhradní dodávku "ukrajinskému" Krymu zařídilo Rusko. Zachránili před velkým suchem.

Premiér-ministr Ukrajiny Aesenij Jaceňuk mnohokrát prohlašoval, že Krym patří Ukrajině. Nicméně ukrajinské mobilní operátoři odpojili Krym od svých sítí, nechodí tam ukrajinská měna, hrozí Ukrajina poloostrovu přerušit dodávky elektřiny, nevyplácí se ukrajinské důchody. Penzi platí Rusko.

Mocný ukrajinský magnát Igor Kolomojský počítá Krym za součást Ukrajiny. Nicméně služby jeho Privat banky přestaly být pro Krymčany dostupnými, poněvadž bankovní spojení Kyjev přerušil. Úspory, uložené v Kolomojského bance, obyvatelům Krymu jednoduše propadly. Kompenzaci zařídilo Rusko.

Tak čí je Krym?

Byl jsem na Krymu mnohokrát. Ani jednou mě nenapadlo položit tuto otázku. Krym byl Krym, a tečka. Nádherná příroda, laskavé moře, vynikající vzduch, přívětivé lidé.

Mluvilo se tam rusky, nikdo nedělil lidí na Rusy, Ukrajince, Tatary, Řeky a tak dále. Nepřezdívalo se Rusům Kolorádi a Ukrajincům Ukropi. A stejně jako já, nikdo se neptal, čí je Krym?

Za 23 roky změnilo se hodně věcí. Zvykli jsme na Internet, nemyslíme život bez mobilních telefonů, zavedly se tablety, vznikly konečně nové nemoci, třeba závislost na počítačových hrách. Nová doba vyvolala na svět boží spoustu otázek. Mezi nimi i tato:

Čí je Krym?

A není to jedno?

Co Vám do toho, můj milý čtenáři, čí je Krym? Stejně nepojedete tam na dovolenou. Moc daleko a příliš draho. Vyrazíte spíše do Chorvatska, jako vždycky. A zase, nebude Vám jedno, čí je Chorvatsko? Patří-li Jugoslávii, je-li samostatná země - moře, slunce a pláži zůstanou beze změn.

Není Švédovi jedno, čí je Riviéra - Francouzská, anebo Italská? Prostě si kupuje letenku a frčí ohřát své severní kosti pod středomořským sluníčkem. A je mu fuk, mezi kým se ubytovat, mezi žabožrouty nebo makaróny. Anglicky každopádně budou mluvit.

A když za pár let zamíříte třeba na divadelní festival do Edinburghu, nebudete zase přemýšlet, jestli spadá pořad Skotsko pod britskou korunu, nebo je to už samostatný stát? Herci a režiséři se těmito kategoriemi neřídí.

Pokud milujete horolezectví a chystáte se zdolat nějaký vrchol Vysokých Tater, bude Vám moc vadit, že se tyto hory nachází na Slovensku, nikoli v Československu? Žabí Kóň nikam neuskákal. I Krym se nikam neuplul, pořad zajímá stejnou zeměpisnou polohu.

Pro někoho takový postoj bude určitě nepříjemným, na hraně kacířství. Záleží na víře. Ale pokud se lidem zachtělo vztýčit nad svým hlavním úřadem jinou vlajku, proč ne? Věřte, nic podstatného se nezmění. Jako v Chorvatsku, to víte.

Ovšem, dá se přistoupit na to trochu jinak, a pustit se do vážného sporu o barvě onoho kusu látky na stožáru. Zvolit k tomuž v diskuzi silné argumenty, jako samopaly, stíhačky, ochuzený uran, raketomety a balistické střely.

Jenže komu z toho bude líp?

Autor: Sergej Kondakov | středa 10.9.2014 11:00 | karma článku: 30,49 | přečteno: 1339x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58