České Novorusko?

Mnohokrát jsem psal, že ukrajinské problémy se nás bezprostředně týkají, že nebezpečí eskalující se války je nesmírně důležité pro Česko a celou Evropu. Netušil jsem, že tomuto problému již čelíme.

Jednoho krásného dne bez zbytečných hlasitých prohlášení, bez mezinárodních sporů o legitimnosti procesu a podobných hloupostí vnikla v Česku úplná podobizna Novoruska.

Žil jednou jeden český občan.

Občan nesouhlasil s politikou státu, který čím dál tím víc se stával kolonií.

Občan nesouhlasil se způsobem zpravování veřejných věcí, jak to činil stát, ve kterém žil.

Občan spravedlivě ale neúspěšně žádal od státu dodržování základních lidských práv na život, zdraví, obydlí a majetek.

Občan se dlouhou dobu a neúspěšně snažil s pomoci demokratických nástrojů tento stav věcí změnit.

Stát občana neslyšel.

Občan chtěl žít v normální zemi, ale emigrovat nechtěl. (A proč by měl?)

Občan zvolil jediné možné pro něho řešení - separatismus.

A je to tady! Občan Tomáš Frček zrušil svou dohodu s Českou republikou a založil vlastní stát, republiku Tomáš!

Nepřišlo to jako hrom z čistého nebe, vyhlášení státu předcházel občanský odpor, o čem byla Vláda ČR informována, ale nereagovala.

Protest Tomáše Frčka se oblekl do podoby nové utopie. "Každý jednotlivec se rodí svobodný. Jedinci pak za účelem veřejné správy, prospěšné všem, ustanovují mezi sebou státy a vlády"- tak praví Základní listina republiky Tomáš, a což se dá vylíčit jako novodobý druh anarchistické myšlenky. Jen si představte, že všichni případné stoupenci prohlásili své státy, a pak začínají mezi sebou nekonečné vyjednávat ohledně vzájemných vztahů, uzavírat nespočet smluv a dohod, snažit se aspoň nějak se organizovat. Je to prostě nemožné prakticky. Ale zajímá mi trochu jiný aspekt.

Republika Tomáš je svrhovaný stát, a "nevydává své občany soudní, výkonné či zákonodárné moci jiného státu, nevyjednává s představiteli totalitních režimů". Tento bod Základní listiny republiky Tomáš může přinést zcela reální, neutopické ovoce. Co když se republika dostane do vážného konfliktu s Českem? Třeba se bude někdo stíhaný za údajný zločin ukrývat na území samozvaného nezávislého státu? Co bude dělat naše Vláda?

Vybere civilizovanou cestu a bude vyjednávat se separatisty? Nahlédne do příčin, které vedly Tomáše Frčka k vyhlášení republiky? Zapátrá po svých chybách a začne vykořeňovat korupci, rozkrádání státních peněz, z ničeho nic pochopí, že občané jsou zaměstnavateli vlády a začne se starat o vlastní zem? Upřímně řečeno moc o tom pochybuji.

Obzvlášť, když máme před očima případ Ukrajiny, kde řeší vláda od začátku skoro stejný problém - nesouhlas části obyvatelstva se současnou politikou - jednoduchou metodou protiteroristické operace.  

Asi nebudu přehánět, když porovnám ve skutku potenciálně sebevražedný čin zakladatele republiky Tomáš se sebeupálením Jana Palacha. Pokud sazí pan Frček na slabost vlády, tak riskuje moc. Protože slaboch vždy vybere k vyřešení konfliktu ten nejbrutálnější nástroj.

Autor: Sergej Kondakov | pondělí 28.7.2014 18:08 | karma článku: 26,16 | přečteno: 3182x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58