Boeing 777: nové a novější verze

Britští experti stále zkoumají a porovnávají záznamy "černých skříněk" nalezených na místě pádu boeingu 777 Malajsijských aerolinek poblíž Doněcku a nespěchají se zveřejněním výsledků. Každý den prodlení vyšetřování dělá i bez toho podezřelý případ ještě podezřelejším. Není proto divu, že síť se plní dalšími a dalšími verzemi toho, kdo, jak a proč sestřelil civilní letadlo nad Ukrajinou?

Letadlo bylo sestřeleno zásahem rakety, k takovému závěru přišli malajsijští experti po prozkoumání zbytků boeingu. Povídal o tom německému televiznímu kanálu ZDF zástupce mise OBCE Michael Bociurkiw. Svědčí o tom proděravěné jako řešeto trosky letadla. "Jde o tři části trupu. Malajsijští experti dospěli k závěru, že příčinou jejich vzniku byly kovové střepy, šrapnel rakety".

Kdo však tu raketu odpálil, zůstává otázkou číslo jedna.

Anonymní zdroj sdělil ruské agentuře RIA Novosti, že "17. července dostal velitel 156. protileteckého pluku rozkaz provést trénink bojových jednotek. Měly zajišťovat bezpečnost pozemních jednotek v okolí Doněcku, tedy rozvinut posádky, propracovat nalezení a monitorování cílu a propracovat celý algoritmus navedení a podmíněného zničení cílu raketou systému Buk-1M".

Velitelé jednotek prý dostali i odblokovací klíče startovacího systému, i když samotné odpálení raket se nepředpokládalo.

"Cvičení se zúčastnily i dva letouna SU-25 229. letecké brigády, které vzlétly z letiště základny Kulbakino. Jejich úkolem bylo provést průzkum a označit cvičné cíle v oblasti soustředění uskupení síl protiteroristické operace na západ od Doněcku".

Jeden z letounu byl zachycen radarem, označen jako cvičný cíl a doprovázen sledovacím systémem. V jednom okamžiku dva cíly - letoun a boeing - se splynuly do jedné tečky, a radar začal sledovat větší letadlo. Ale proč byla odpálena raketa, zdroj vysvětlit nemohl. Prý pravě tím se zabývají důstojníci ukrajinské služby bezpečnosti.

Sestřelit civilní letadlo nebylo by pro ukrajinskou armádu poprvé. Ještě v roce 2001 během vojenských cvičení bylo raketou sestřeleno ruské letadlo Tu-154, které letělo z Tel Avivu do Novosibirsku. Ale není to pravděpodobně, aby vojenský trénink probíhal v bojové zóně, kde cvičení vždy může být přerušeno reálnou palbou.

Další verze přichází ze země, kde na raketové obstřely obyvatelé si zvykli už dávno. Izraelský bloger Valerij Štraks se domnívá, že tento teroristický akt mohl být způsoben vnitřními ukrajinskými politickými a ekonomickými střety mezi jednotlivými vlivnými skupinami Firtaše, Achmětova s Kolomojským a Timošenkové.

Pro ně je prezident Porošenko překážkou v cestě k moci. Štraks uvádí analogii s tragedií v Oděse, hlavním cílem které bylo nastolení vhodného guvernéra oblasti. Kdyby se podařilo Porošenka postavit do pozice hnusného mezinárodního teroristy, následoval by jeho nevyhnutelný pád, nepomohla by i bezohledná podpora ze strany Západu. Tím by se otevřela možnost nového rozdělování moci a peněz.

Tuším, že tato verze není poslední, zítřek určitě přinese nové, možná i exotické předpoklady a dohady, třeba o ataku mimozemšťanů. Zatím mlčí ukrajinské letectví a rozvědka, nemáme od nich žádné záznamy objektivní kontroly a nahrávky rozhovorů pilotů a dispečerů. Americká strana zase jen hrozí zveřejnit nějaká fakta, určující místo odpálení osudové pro 298 lidských životů rakety. Co nahrály černé skříňky je stále pro veřejnost tajemstvím.

Je možné, že toto vyšetřování jednoduše zamotají? Jako obvykle.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Sergej Kondakov | sobota 26.7.2014 19:30 | karma článku: 30,60 | přečteno: 2827x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58