Umřít veřejně činná osoba, to je očistec

Umřít v české republice, jako známá figura, přichází očistec, jako by samotná  smrt byla pro ni a pozůstalé málo. Mám na mysli  skon Stanislava Grosse.

Nebyl mou oblíbenou politickou figurou, nevolil jsem jej, ani jeho stranu.  To, jak skončil v politice byl důsledek jeho, řekněme to kulantně, „politické nezralosti“. Jeho „Myslím to upřímně“, bylo možná daleko věrohodnější, než Nečasův antiboj proti Mafiánům, Oligarchům, nebo nosičům dárkových taštiček,  jako všimné pani Nagyové-Nečasové.   Špatně vyargumentované  pořízení bytu na Barandově z poslaneckých náhrad, bylo  to, co Grosse politicky zařízlo. Stejně tak se politicky zařízl i exšéf sněmovny Vlček. Můžeme děkovat poslancům, že si umožnili pobírat vysoké náhrady, na které, jak se říká nemusí mít papír, a mohu si z nich vydržovat milenku, nebo si je střádat na barák, byt, či hypotéku. Co možná ještě nekousneme ,  je ono zázračné Grossovo zbohatnutí na akciích Moravia Energo. Nebylo prokázáno, že by se dopustil něčeho trestného. Bylo to v mezích zákona. Může se nám to líbit, či ne, ale asi s tím nic nenaděláme.

K odvysílanému pořadu expremiéři jsem měl připravený blog, který mi nakonec zůstal v šuplíku, jen pro to, že jsem neměl  odvahu ukázat na  farizejství  ČT. Pořad expremiéři  byl  ukázkou toho, jak jednotliví premiéři táhli vládní káru, potažmo Českou republiku, někam. Ne všichni  expremiéři mohou být na svá rozhodnutí pyšní. „Medailonek“ s expremierem  Grossem, mě přišel  hodně za hranou slušnosti, kdy na jedné straně pod bilboardem byl Gross a na proti přes silnici, mohli dotazovaní občané říci,  co si o sloganu "Myslím to upřímně“, myslí, popřípadě mohli bilboard písemně upravit . Mnohé vzkazy byly dost tvrdé, nelichotivé.  Gross pod Bilboardem, musel asi podle pokynu režie korzovat. Položil jsem si otázku, proč se obdobně nevyjadřují občané k jiným expremiérům? Copak ti předešlí, nebo po Grossovi, byli svatoušci?

Z tohoto pořadu s Grossem, jsem  přijal  s povděkem  jeho omluvu, za to, že ne vždy bylo vše, jak by si představoval.  Zatím to neudělali žádní politici, žádní poslanci, ani ti přebíhající, ani ti o nichž si myslíme, že  vzali a o kterých víme, že tuhle republiku, zákony a vše s tím spojené,  zkurvili  daleko více, než nějaký  Gross, za devět měsíců premiérování.

Číst reakce v diskusích ke Grossově úmrtí, přichází pro nebožtíka politika, jako další trest za všechno.  Byl to prostě politik, a tak je potřeba mu nakálet na hlavu i po smrti. Bohužel  lidský aspekt a slušnost jde v tuto chvíli jaksi  mimo. Mnozí z těch, kteří se nelichotivě vyslovují na adresu Gosse, nebo  pozůstalých, by byli v jakékoliv významně honorované funkci  možná většími  hovady, než jak se snaží  udělat z Grosee.   

Smrt si nevybírá  a mnohému  diskutujícímu by se nelíbilo, kdyby  na pohřbu, jeho blízkých, nad  hrobem někdo pronesl  byť pravdivé hanlivé slovo. Ale to není jen tahle ta událost, to je konvoj, Zeman, Putin  a můžu jmenovat do aleluja.  Bůh ochraňuj tuhle republiku, až se tu něco smele.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Komosný | čtvrtek 16.4.2015 17:15 | karma článku: 14,88 | přečteno: 579x
  • Další články autora

Jaroslav Komosný

Maléry paní účetní

17.6.2016 v 15:15 | Karma: 26,25

Jaroslav Komosný

Prasečkáři

15.6.2016 v 10:50 | Karma: 26,65

Jaroslav Komosný

Medaile je prakticky v zadeli?

13.6.2016 v 19:00 | Karma: 23,88