Památník na stezce Svobody,

Kousek od Mikulova bude (byl) odhalen památník obětem, kteří se v době  totality, pokoušeli dostat na   západ. Těm, kteří znali terén, přiléhající k Rakouské státní hranici, znali zvyklosti  a  technologii, jakou byla ostraha prováděna, byli po většinou úspěšní. Ti, co,  utíkali tzv. bez znalosti věci, na svou neznalost  doplatili životem.

Jen mám tak trochu pochybnosti jestli to s těmi památníky nepřeháníme, a nám pocit jestli i ty oběti, za jaké je dnes vydáváme, jsou oběťmi  komunismu.

Jednou z obětí, jejíž život se zastavil na drátech, byl i Pavel Hanák z Kostic na  Břeclavsku, který se rozhodl opustit republiku po té co, byl přichycen při vloupání do obchodu, své jednání měl vysvětlit prokurátorovi.

Na místo toho se rozhodl, že opustí republiku. Po přeplavání řeky Dyje jej zastavily hraniční stěnové zátarasy. Překonal dvě, ta třetí jej zabila, neboť byla pod elektrickým napětím  6000V, a on zmáčený  po předchozím překonání vodního toku, se tak stal velmi dobrým vodičem.  Tady bych rád upozornil  že v textu, vztahující se k tomuto případu: vodič, jako takový  se nikdy nedá nabít elektrickým proudem , nýbrž vodič může být jen pod napětím.  Slovo „nabít“ vytváří u čtenáře dojem, že i po vypnutí elektřina  zabíjí. Nikoliv. Ale to jen na okraj.

Jen si v souvislosti s tímto případem, kladu otázku. Je tento člověk zahynuvší při opuštění republiky, hoden vzpomínky? Neboť jeho útěk je v příčinné souvislosti s jeho předchozím kriminálním činem – tedy vyloupením prodejny. Jelikož  nemám informace, zda-li osoba Pavla Hanáka byla již dříve trestána za podobné, nebo  jiné skutky, nemohu dovodit, s jakou latou by odešel od soudu. V případě, že to byl první skutek, byla by zde na místě podmínka, nebo max. 1-2roky na tvrdo. Pokud by byl trestní rejstřík bohatý, bohatá by byla i nadílka soudu.

Posoudím-li věc z pohledu trestance dnešní doby a doby minulé, nijak se jejich pohledy neliší. Oni se rádi vracejí do basy, neboť  mají zajištěný 24 hodinový servis. Rozdíl tu přece jen je. Tehdy makali.

Myslím si, že lidé jejichž pohnutky  k opuštění republiky byly dlážděny předchozím kriminálním skutkem, by neměli být oslavovány a jména uváděna na památnících. V tom případě můžeme oslavovat  Mašíny, Viktory Kožené,  Krejčíře a všechny další, neboť se jim podařilo prchnout před rukou zákona, systém politického zřízení s tím nemá co dělat.

Až někdy pojedete, cyklotestkou, Břeclav, Valtice, Mikulov, směr na Hrušovany nad Jevišovkou, hned za Mikulovem u opevnění  projedete v ostré zatáčce přes můstek  a po té mezi obcemi Březí,  Nový Přerov, v přiblížení k obci Dobré Pole, další, z nichž krátce po otevření cyklostesky, někdo zcizil mohutné modré zábradlí. Doufám, že se bude někomu hodit i některé z třiapadesáti kovových Téček z památu Svobody u Mikulova,  na stavbu. Pokud ano,  vezměte si Téčko s Panem Hanákem, ale zábradlí z můstků na cyklostece proboha už nekraďte.

 

S přáním hezkého dne všem lumpům

Jaroslav Komosný

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Komosný | neděle 30.11.2014 12:05 | karma článku: 8,61 | přečteno: 311x
  • Další články autora

Jaroslav Komosný

Maléry paní účetní

17.6.2016 v 15:15 | Karma: 26,25

Jaroslav Komosný

Prasečkáři

15.6.2016 v 10:50 | Karma: 26,65

Jaroslav Komosný

Medaile je prakticky v zadeli?

13.6.2016 v 19:00 | Karma: 23,88