Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kanada není Česko, škoda,

bohužel, použiji to velmi, velmi zjednodušeně, kdyby tak, jak fungoval kanadský tým, fungovala celá Česká republika byli bychom jinde, a to jak na poli sportovním, tak ekonomickém. Jaromír Jágr, na svém facebookovém profilu napsal: "Práce u nároďáku by měla být rozložená rovnoměrně mezi víc trenérů a každý z nich by měl být zodpovědný za něco. Je to Jaromíre hezká myšlenka, která se dá uplatnit možná kdekoliv jinde, ale ne v České republice.

Při sebemenším nezdaru kolektivu hledáme viníka v Pepovi, Frantovi, Jirkovi a málokdo je ochoten přijmout osobní odpovědnost za vlastní pochybení, nebo nezdar. Takže tudy Jaromíre, byť je to myšlenka hezká a funguje jinde, tudy cesta nevede. Je to dáno českým naturelem a s tím se nedá bohužel nic dělat.
Voláme-li po odpovědnosti trenéra , popř. trenérů dle Jaromírovi vize, volejme i po odpovědnosti hráčů. Ač, je hokej kolektivním sportem  založený na vzájemné spolupráci hráčů, mnohdy to vypadá, že je to individualistická záležitost hráče, která je hnána jeho vlastním egem. Důvod je jednoduchý, zaujmout hráčské agenty, dostat se do jejich povědomí. Vhodnou příležitostí k tomu obvykle je MS, a olympijské hry. Řeknu to zase velmi zjednodušeně, můžete podělat světový šampionát a hry, jako kolektiv, ale tady, tady je to o měření individuálních kvalit hráče - góly a asistence, atd., s cílem zaujmout agenta. Pak už je svým způsobem "jednoduchá" cesta k hvězdnému týmu za mořem, nebo v Evropě, kde si ho pak tzv. "doladí" k obrazu svému.
Nedávné extempore v  Klášterci n. Ohří, které obletělo svět, je důkazem, jak je to celé špatně.
Viz. můj  předchozí blog. „Hokej včera, dnes a zítra“. Jak celkově je špatná hráčská výchova, výchova hráčů k odpovědnosti k sobě samému a vůči kolektivu.  Budu krutý a tvrdý, možná na mě někdo podá žalobu, ale, aby vlastní syn takovým klipem podryl autoritu trenéra a otce, je nemyslitelné,  asi bych synka zmrzačil, nebo přizabil. Pro takové jednání synka není omluvy a slov.
Ano létala tam vulgární slova, nadávky, urážky, apod., jak zaznělo v nahrávce,  zcela opodstatněně a na místě,  v emociálním vystoupení trenéra. Do práce, nebo za jinými aktivitami taky  nechodíme po ohnivé noci, kdy jsme totálně, z hulení a opilí. Nebo si budeme asi zvyknout, že v práci zakopneme o takového unaveného kolegu?  Pokud si tito kluci myslí, že jsou hokejoví bozi, všechno ví a všechno znají, promiňte mi, ale ti kluci jsou hokejový hnůj a odpad. Tito účinkující hokejové naděje by nikdy neměly stanout na jakékoliv střídačce. Bohužel doba umožnila, celkové uvolnění mravů a nulovou odpovědnost. Podobná situace byla ve fotbalovém nároďáku s lehkými ženami a alkoholem, po projetém zápase.  
Vrátím se zpět do dob dávných, kdy bylo několik hráčů, kterým bylo umožněno hrát " tenkrát na západě". Prodávali jsme hráčské schopnosti, které získali doma, aby je uplatnili a zúročili venku, samozřejmě, že si stát z toho bral nemalou provizi, bude to znít pitomě, ale u nás (v ČSSR, ČSFR) jsi měl předpoklady, naučil ses hokej, dali jsme ti možnost, tak nám z toho něco vrať. Ale "prodávali" se jen ti, co byli na hráčské špici, žádné šméčko. Tehdy hrát v nároďáku, na MS, nebo na OH, byl vrchol tužeb hráče. Tam to "srdíčko" vzdor tomu, že tu byla železná opona, opravdu bilo, ale zároveň to byly i sportovní vzory i mimo led. Takže by se určitě nemohlo stát, že by hokejista, potažmo reprezentant z políčkoval důchodce na přechodu, apod. excesy. A nebo může republiku prezentovat někdo, kdo nemá morálně volní vlastnosti na takové úrovni a uchýlí se takovému činu? Říkám – distanc, ne!, ať je jakkoliv  dobrý hráč, ale tyto věci nejsou hodny hráče, coby celebrity. Chybí určitá pokora, míra skromnosti a úcty k okolí. Tím neříkám, že u všech a Jaromír je toho důkazem. Každý sportovec má vzor, chce se mu přiblížit, překonat, ale i negativa se rychle přebírají jako součást vzoru a jako běžná věc .
Po otevření hranic, jsme si sami vypustili hokejový rybníček a už to nebylo 5-10 hráčů, o kterých bylo slyšet v souvislosti s jejich úspěchy. Po fotbale, tenisu, je to sport, který generuje nejvíce peněz, jak doma, tak i venku, co si budeme povídat.
A tady se určitě stala největší chyba. Že ČSLH nevzal aktivitu do svých rukou a přenechal ji agentům, kteří zastupují hráče o jejich angažmá venku. Z provizí utržených za hráče bylo možno do určité míry dále dobře financovat a vychovávat hokejovou základnu. Dnes je pro extraligové kluby jednodušší hráče koupit, než vychovat vlastní od píky. Zatím stále přebíráme a drancujeme "zásoby", je to asi jako když Česko hledá Superstar, nebo talent, které je též bohapustým drancováním talentů, kdy i ten neschopný, bude tou Star.
Zapomněli jsme jaksi, vytvářet "aktivní zálohy" do budoucna, které budou natolik kvalitní, že budou moci převzít pomyslný štafetový kolík. Tady se buduje hráčská dovednost, ale i odpovědnost  k sobě samotnému,   ke klubu, jehož barvy reprezentuji. Pokud se tak neděje, tak jsou jednotlivá měřítka pokřivena natolik, nakolik jsou pokřiveni sami manažeři popř. vlastníci klubu, tím hůř, jsou-li podílníky a donátory i města, která tak vyhazují milióny fuč.
Domnívám se, že pokud se nevrátíme k osvědčenému způsobu výchovy nové generace sportovců v tzv. střediscích vrcholového sportu, se špičkovými trenéry, vybavenými  a schopnými  předávat nové poznatky techniky hokeje - bruslení, rychlost, blesková orientace, sledovat spoluhráče a pochopit jeho aktuální hranou myšlenku  na ledě, kombinace, schopnost rychle zakládat útoky, a změnu do obrané formace atd. ale zároveň s tím ruku v ruce jde i důsledná fyzická příprava na suchu, a už vůbec by neměla být pomíjena psychická odolnost a utužování morálně volních vlastnosti hráče, jak v zápase, tak i mimo něj.
Skončily OH v Soči 2014, skvělé výsledky, skvělé medaile, neskonalé uznání těm, kdo se o ně zasloužili, sportovcům a jejich týmům. Jen nechápu tu jedovatost médii, komentátorů, reportérů, vůči organizátorům OH v podobě reportáží s duál WC,  nebo jinými nedostatky,  Možná si to tento typ lidí uvědomí, až si sami vezmou lopatu do ruky. Ta zloba a jedy byly jenom proto, že to byla olympiáda v Rusku? Jsem zvědav co budete vyčítat Koreji, displeje, barevnost a ještě k tomu, že jsou to zmetky, protože jsou prohnuté?  
ČOV upořádal mega akci na Letné, která stála nějakých  neskutečných 80 mil. Kč. Ano, podpora sportu jde udělat i jinak. Současně jsem se dočetl, jak jsou olympijské symboly nejstřeženější značkou, a kolik, že se vybralo za zneužití loga nebo názvu. Kolik se vybralo za použití jsme se nedozvěděli je to nejstřeženější informace, ale buďte si jisti byl to asi pořádný ranec. Monstr akce, kde se pomocí velkoplošných displejů plácáme po zádech 16 a více  let starými úspěchy po zádech, mě přišly hodně trapné. Bohužel není se čím chlubit, tak si pouštíme záběry, jako filmy pro pamětníky,  a lžeme si přitom do vlastní kapsy. Proboha vyberte kluby, střediska z nichž se rekrutují sportovní naděje, jsou tam výsledky, ale potýkají se s problémy, s financemi, tam ty peníze dejte a sledujte, pomáhejte sportovním nadějím, než nějakými sliby a proklamacemi. Pokud ČOV má vyčleněny náklady pro Wernera odhadem 2 - 4 mil Kč a výsledek je dlouhodobě, nechť Werner promine,  nula, tak je něco špatně. Krasobruslařský svaz má náhradníky na významné závody GP, Evropu,  MS, tak je jednou postavte, když se kvalifikovali, "otloukejte je" ?  ČR má cca 78 krasobruslařských klubů  podpořte ty, kde jsou výkony a  kvalifikace pro mezinárodní účast. LOH  a ZOH jsou za jednou za čtyři roky, a jednou by se mohlo stát, když to přeženu, že v průvodu bude pouze vlajkonoš, zasloužilý zestárlý sportovec ověšený hokejkou, malorážkou, krasobruslemi, snow prknem a nevím čím ještě, na připomínku toho, že jsme tyto sporty uměli. Hodiny tikají a už teď je vteřina a pět minut po dvanácté.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Komosný | čtvrtek 27.2.2014 14:05 | karma článku: 8,22 | přečteno: 523x
  • Další články autora

Jaroslav Komosný

Děkujeme odcházíme …. Jak Vám jen závidím!

Nechci si vyskakovat, ale jak se zdá, Británie bude první členskou zemí , která pochopila, když se značným zpožděním, že sen Panevropské myšlenky je stejně kulhavý jako Olympijská myšlenka.

24.6.2016 v 8:00 | Karma: 29,04 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika

Jaroslav Komosný

Maléry paní účetní

O co tehdy šlo, že padla vláda? Ptají se koaliční strany za vlády Petra Nečase. Jako by nebylo dost dalších průserů.

17.6.2016 v 15:15 | Karma: 26,25 | Přečteno: 803x | Diskuse| Politika

Jaroslav Komosný

Prasečkáři

Jak už víme velkou bouři vyvolala tajemná reorganizace policejních složek ÚOOZ a ÚOKFK. Jako obvykle, šéfdirigent Tuhý notový part nepotřebuje, neb je maestro .

15.6.2016 v 10:50 | Karma: 26,65 | Přečteno: 581x | Diskuse| Politika

Jaroslav Komosný

Medaile je prakticky v zadeli?

Martina Sáblíková je ve světě sportu vyjímečnou osobností, nejen svými výsledky v rychlobruslení, ale i v cyklistice. Medaile a sportovce roku si zaslouží. Rio však ne.

13.6.2016 v 19:00 | Karma: 23,88 | Přečteno: 804x | Diskuse| Sport

Jaroslav Komosný

Milujte Islám a nic se Vám nestane.

O rozruch ve Sněmovně, postarala advokátka Klára Samková. Na semináři „Máme se bát islámu?“ mluvila o tom, že islám je podle ní, jako nacismus a komunismus.

30.5.2016 v 9:00 | Karma: 32,05 | Přečteno: 1759x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Šest Čechů zadržených v případu falešných bankéřů na Ukrajině je ve vazbě

12. května 2024  19:14

Šest Čechů zadržených v půlce dubna na Ukrajině v případu česko-ukrajinského gangu falešných...

VIDEA TÝDNE: Přehlídka v Moskvě, pohled do černé díry a autobus v řece

12. května 2024  18:52

V Rusku se konala tradiční vojenská přehlídka ke Dni vítězství. Záběry kamer odhalily třeba i to,...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  18:51

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

Los Angeles se topí v bezdomovectví. Řešením může být nepodmíněný příjem

12. května 2024  18:44

Los Angeles bylo kdysi dávno vzorem moderního města, kterým se Amerika chlubila. V posledních...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 267
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 909x
o