Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jeden za 18, ostatní ...

Nedávno jsem četl článek, jak zdrogovaný nezvedenec o život připravil policejní mámu, tak též jsem četl, kterak uhersko-hradišťský policejní ředitel jal se ožralý řídit a parkovati.

Nabývám dojmu, že jsem v samém středu 3D filmu  z produkce českého absurdistánu, kdy na jedné straně poldové honí auto po dálnici, střílí seč jim zásobníky stačí. Výsledkem je mrtvý viník, vedle něj  to obsere několik nevinných na majetku,  zdraví a léčení a ušlé mzdě. GIBS konstatuje zásah byl oprávněný a pořádku. Tečka. Vedlejší dopady na nevinné, majetku, zdraví a léčení, ale již tak pořádku nejsou. Tečka.

Nebohá policistka, matka se při výkonu služby stala obětí, když se chtěla postavit tělem proti autu řízeném feťákem, jako zbrani. Nebyl jsem svědkem události, nehájím lumpa, ale myslím, že měla na výběr. První výstřel do vzduchu a pak nasypat zásobník proti útočníkovi, mrtvý nemluví. Druhá, nejde-li jinak, chráním svůj život úskokem. Lump a darebák není svým činem výše, než můj život. Hajzla lze lapnout jinde a jinak. Kombinace a pořadí možností jsou libovolné. Hrdinství a  vlastní smrt je to poslední oč tu běží, zvláště u ženy s vědomím, že je matkou dětí. 

Jsem si vědom, že vyprovokuji odsuzující reakce, budiž od toho diskuse je. Reakce čtenářů, ministrantů apod. figur jsou jen výkřikem o tom, jak nám není nic lhostejno, a hned ad hoc řešení- došlápnout si na soudce, jak trestat, kolik trestat, nejlépe asi popravit.  Kdo bude chtít páchat zlo, tak jej spáchá, je lhostejno, zda má řidičák, auto, či ne, auto si ukradne. Čtrnáct dnů je obvyklá tzv. „vyšumívací“ doba a žvatláním o ničem. 

Nejsou to snad sami námi draze placení zákonodárci, kteří jsou tím vinni, jaké zákonné zmetky a nesmysly schvalují a ihned  přebíjí zmetkovými novelami?  Sám nejvyšší soud konstatoval, že samotný zákonný chaos to tu jednou zvrhne v bezvládí.

Nemohu jinak, ale když vidím a čtu, že ti, kteří  nás, řidiče peskuji a trestají, sami porušují  zákon už jen třeba tím, že řídí od vlivem alkoholu opilí s  božskou nadřazeností, jako uherskohradišťský policejní ředitel, a nebo někteří soudci. Víme jen, že „skončil“ jak, ale nevíme, jaký dostal flastr a zda a na jak dlouho přišel o řidičák, nebo zde máme dalšího „Janouška. Pokud by uherskohradišťský policejní ředitel, někoho sroloval na silnici, byla by odezva stejná? Nebyla. Možná by se to všemožně tutlalo, nebo se o činu dověděli tak opožděně, že by nemělo smysl se ani rozčilovat. 

V jednom ze zdejších článků je poukázáno na nárůst  porušení zákazů řízení.  Příčina je  jednoduchá.  Tou je samotný bodový systém, jak jej naši zákonodárci schválili a vstoupil v platnost. Od začátku platnosti byli řidiči trestání  téměř za pitomosti, od kterých nakonec bylo upuštěno, ale na druhé straně se některé přestupky, ne až tak závažné – jako pásy, přitvrdily ze 2b na 3b. Stačí se teoreticky 4 krát během roku nepřipoutat a pokud si nesledujete bodové konto, jste jasný případ. 

Statistiku, tak jak je uvedena v daném článku považuji za tendenční, k dané situaci s usmrcenou policistkou. Nerozlišuje, kolik je udělených zákazů pro alkohol, či jiné velmi hrubé přestupky v silničním provozu a těmi, které nazvu prkotinami např. pásy, mírné překročení rychlosti apod. tedy přestupky do 3 bodů. Bohužel ani data, jak je poskytuje MD ČR, neumožňují reálně vyselektovat  počet řidičů tzv. banálně vybodovaných (za prkotiny).

Sám bodový systém je svým maximem počtu bodů, ale i některými přestupky oproti ostatním okolním státům, víc než tvrdý. Nemluvím už o tom, že německé úřady hříšníky předem varují, že mohou přijít o řidičák. Na místo toho jsme si tady zavedli kupčení s odpustky v podobě školení v centrech zdokonalovacích jízd. 

Krom krize, doléhá na lidi nezaměstnanost, ale i zákazy řízení vydané správními orgány, či soudy. Stát vyrábí další potencionální nezaměstnané. Většina z nich vozidlo potřebuje k výkonu práce, nebo dojíždění za prací a na výdělku je někdy závislá celá rodina. Nelze se tedy divit, že u těchto lidí je ztráta zaměstnání a  výdělku  v souvislosti  se zákazem řízení mnohem děsivější, že je pro ně jednodušší to tzv. risknout a jezdit a jezdit, dokud není lapen.  Bohužel  dřívější systém, kdy bylo práce dostatek, se vám odebral řidičák nejméně na půl roku a to byly tehdy tři štípance do vložky řidičáku. Dnes je bodový systém, který je s prominutím o ničem, pouze donucuje vybodovaného občana překračovat zákon, nechce-li  skončit na podpoře. Tedy občana svým způsobem tento stát trestá několikrát, ale ve výsledku na to doplácí sám stát, v podobě  odvodů daní.  Současní vybodovaní řidiči, s průměrnou měsíční útratou 2500 Kč za PHM připraví stát o 650mil korun ročně, kterou by jinak na tržbách a daních stát vybral. Naopak na podpoře v jejich nezaměstnanosti musí stát vydat cca 396 mil. korun.     

Nechápu proč by tzv. prkotináři, měli být psychicky zkoumáni, když přestupky jichž se dopustili (není tam alkohol, vysoké překročení rychlosti apod), nemají nic společného s agresivitou a podobným konáním?  Vidím to jako další prostor pro buzeraci státní moci  a další důvod, jak dojit a dojit občana, coby dojnou krávu. 

Není jednodušší už na počátku uchazeče o řidičák selektovat? Víme, že na školách jsou drogy, jako doma, proč „nesledovat“ tyto jedince  v databázi návykovosti a při žádosti o řidičák, či zbraň jej rovnou vypoklonkovat? Dones doklad, že jsi "čistý" po dobu pěti let a pak,  možnááá. 

Tento stát sbírá neskutečné množství informací o nás občanech, že je to až neuvěřitelné a přitom není schopen si tyto informace mezi s sebou propojit a lidi s drogovou a alkoholovou závislostí předem eliminovat a nedovolit jim udělat řidičák, zbavit řidičáku, popř. odejmout vozidlo, obdobně jako u střelných zbraní. Bohužel, jaké máme vlády  a  jaké máme zakonodárce, takový je stát

 

Autor: Jaroslav Komosný | středa 7.5.2014 18:31 | karma článku: 13,61 | přečteno: 420x
  • Další články autora

Jaroslav Komosný

Děkujeme odcházíme …. Jak Vám jen závidím!

Nechci si vyskakovat, ale jak se zdá, Británie bude první členskou zemí , která pochopila, když se značným zpožděním, že sen Panevropské myšlenky je stejně kulhavý jako Olympijská myšlenka.

24.6.2016 v 8:00 | Karma: 29,04 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika

Jaroslav Komosný

Maléry paní účetní

O co tehdy šlo, že padla vláda? Ptají se koaliční strany za vlády Petra Nečase. Jako by nebylo dost dalších průserů.

17.6.2016 v 15:15 | Karma: 26,25 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

Jaroslav Komosný

Prasečkáři

Jak už víme velkou bouři vyvolala tajemná reorganizace policejních složek ÚOOZ a ÚOKFK. Jako obvykle, šéfdirigent Tuhý notový part nepotřebuje, neb je maestro .

15.6.2016 v 10:50 | Karma: 26,65 | Přečteno: 581x | Diskuse| Politika

Jaroslav Komosný

Medaile je prakticky v zadeli?

Martina Sáblíková je ve světě sportu vyjímečnou osobností, nejen svými výsledky v rychlobruslení, ale i v cyklistice. Medaile a sportovce roku si zaslouží. Rio však ne.

13.6.2016 v 19:00 | Karma: 23,88 | Přečteno: 804x | Diskuse| Sport

Jaroslav Komosný

Milujte Islám a nic se Vám nestane.

O rozruch ve Sněmovně, postarala advokátka Klára Samková. Na semináři „Máme se bát islámu?“ mluvila o tom, že islám je podle ní, jako nacismus a komunismus.

30.5.2016 v 9:00 | Karma: 32,05 | Přečteno: 1759x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Zločinec jako prezident už nevadí, republikáni po soudu s Trumpem změnili názor

7. června 2024  6:26

V průzkumu provedeném ve Spojených státech před dvěma měsíci uvedlo jen 17 procent příznivců...

Manuál pro tápajícího eurovoliče: o čem se nejvíc mluví a z koho lze vybírat

7. června 2024

Většina lidí se zřejmě u voleb bude rozhodovat podle toho, jestli jsou spokojení se současnou...

Nejzajímavější volební příběhy radosti a zklamání. O co teď která strana hraje

7. června 2024

Premium Už dnes se otevírají volební místnosti, do kterých zamíří nejspíš viditelně menší část oprávněných...

A co kdyby invaze selhala? V Normandii to mohlo dopadnout i špatně

7. června 2024

Premium S odstupem 80 let, desítek filmů, štosů knih a hodin dějepisu už je vylodění v Normandii jen...

  • Počet článků 267
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 904x
o