Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je čas pro další tunel

Je to právě deset let, které uběhly od otevření svého času nejmodernější arény ve střední Evropě O2 arény. Kdo byl řekl? Toto letí jako voda? Oslava to bude hezká. Trpká a hořká  příchuť zůstává. Inu, život je hořký, bohu dík.  Příští rok se v aréně odbude hokejový svátek MS v ledním hokeji 2015.

Je s podivem, že se vždycky nějaký ten sportovní svátek, pro který chceme jen to nejlepší, sportovní halu (O2Arénu), prostředí (MS v klasickém lyžování 2009 Liberec) apod.  zvrhnou v černou díru? Na konci podobných akcí zůstávají dluhy, hledáme viníky, aby byli „potrestání“. Soudy, čas, a paměť zúčastněných, jako vždy dosáhnou kýženého. Soud nikoho neodsoudí, maximálně jen ty nezúčastněné, čas, spolu pamětí dá „zapomenout“, jak to vlastně všechno bylo. Výtečný sportovec se akorát znemožní a život plyne, jako tichá řeka.    

Náklady na výstavbu haly se vyšplhaly k osmi miliardám korun, další miliardy pak spolklo samotné dluhové financování stavby. Sazka se v roce 2011 ocitla v konkurzu, ČSTV dlouhodobě zůstala bez prostředků pro další financování sportu. Nakonec ČSTV, aby si „umyla“ packy od zpackané výstavby a uzavřených smluv, přejmenovala se, honí Hušáka, aby z něj vydolovala nevydolovatelné.  

A jak se  zdá Česká unie sportů i po přemalování vývěsního štítu je asi prostě nepoučitelná, když ústy svého předsedy pana Jansty a dalšími šéfy sportu volá  po výstavbě několika tisícové arény. Opět se zaklínáme slovy jako, národní, olympijský, fotbalový, atletický a český a nevím jaký. Cena celého projektu by neměla přesáhnout  4 miliardy korun. O2 aréna měla stát miliardu a nakonec to bylo za osmičku. Takže předpokládám, že svatostánek bude bratru nakonec 16 miliard na stole v českých.

Pan Jansta a spol. se netají, že se sejdou s premiérem a ministrem školství jednat o případných státních garancích, neboť je zde duben a budou se uzavírat kandidátky na ME 2020 a pan Pelta by rád, abychom se jako Česko, na něm podíleli.

Pan Jansta říká, cituji:“Na jednání však nejdeme s tím, že chceme čtyři miliardy. My bychom chtěli v rámci všech projektů olympijských center, aby vláda přijala usnesení o možnosti dlouhodobého financování těchto center, jelikož by to neneslo tak velký nápor na státní rozpočet," konec citace. Jednání s premiérem doprovodí ještě Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru, a Miroslav Pelta, předseda Fotbalové asociace. Právě FAČR by měl být hlavní uživatelem stadionu a zároveň společně se státem hlavním investorem do arény, která by měla nahradit stadion Evžena Rošického.

Národní stadion by však nebyl pouze fotbalový. Sloužit by měl i dalším sportům v čele s atletikou a měl by mít i celou řadu jiných využití. "S kolegy chceme, aby rovněž sloužil jako sídlo všech svazů, olympijského výboru a České unie sportu. Jednáme i s ČVUT, že by se zde udělala i část kolejí pro studenty," prozradil Jansta, jenž počítá s tím, že současný stadion by byl zbořen a na jeho místě by vznikl úplně nový. 

Jansta doufá, že vláda se k projektu postaví kladně. Věří totiž, že by případná pozitivní odezva mohla ještě zachovat šance pro Českou republiku na pořádání mistrovství Evropy v roce 2020. "Bylo by skvělé, kdyby se Mirkovi Peltovi podařilo vylobbovat, aby zde byla jedna skupina mistrovství. Ono by to mohlo přinést spoustu multiplikačních efektů. Jenom z evropského šampionátu bysme mohli dostat miliardu zpět," prohlásil pan Jansta.

"I kdybychom však mistrovství nedostali, tak stadion by byl jednoznačně přínosem. Jsme jediná evropská země, která nemá stadion odpovídajících rozměrů, a nemůže se tady proto konat žádná tak velká akce," dodal.

Předpokládám, že pan premiér se bude chovat vysoce realisticky a zmíněnou skupinku megalomanů zdvořile vypoklonkuje daleko od brány Strakovy akademie, či vrat Úřadu vlády. Osobně bych se přimlouval za internaci těchto osob, z jednoho prostého důvodu.

O2 aréna poučila všechny sportovce, neb přišly o vše co do projektu vložili a nakonec hala skončila v soukromých rukou. Bohužel, některé bafuňáře něpoučila a už se derou na svět mega akce.

Touží-li pánové realizovat své plány, měli by je realizovat , jak říkal můj děd: „Dycinky za svý, za svý“ a ne trvale za státní. Zákon o hazardu  umožnil, aby Vám plynuly dostatečné peníze, kde končí? Fotbal je natolik zkomercializovaný sport, ve kterém se točí peníze za hráče, vysílací práva, cinknutá utkání apod., tak si myslím, že by si to pánové mohli postavit ve své režii a ne z peněz státu, který si za podobné fantasmagorické projekty nemůže dovolit utrácet. Jsou tu jiné a důležitější priority pane Pelto!  

Autor: Jaroslav Komosný | pondělí 24.3.2014 13:05 | karma článku: 16,68 | přečteno: 447x
  • Další články autora

Jaroslav Komosný

Děkujeme odcházíme …. Jak Vám jen závidím!

Nechci si vyskakovat, ale jak se zdá, Británie bude první členskou zemí , která pochopila, když se značným zpožděním, že sen Panevropské myšlenky je stejně kulhavý jako Olympijská myšlenka.

24.6.2016 v 8:00 | Karma: 29,04 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika

Jaroslav Komosný

Maléry paní účetní

O co tehdy šlo, že padla vláda? Ptají se koaliční strany za vlády Petra Nečase. Jako by nebylo dost dalších průserů.

17.6.2016 v 15:15 | Karma: 26,25 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

Jaroslav Komosný

Prasečkáři

Jak už víme velkou bouři vyvolala tajemná reorganizace policejních složek ÚOOZ a ÚOKFK. Jako obvykle, šéfdirigent Tuhý notový part nepotřebuje, neb je maestro .

15.6.2016 v 10:50 | Karma: 26,65 | Přečteno: 581x | Diskuse| Politika

Jaroslav Komosný

Medaile je prakticky v zadeli?

Martina Sáblíková je ve světě sportu vyjímečnou osobností, nejen svými výsledky v rychlobruslení, ale i v cyklistice. Medaile a sportovce roku si zaslouží. Rio však ne.

13.6.2016 v 19:00 | Karma: 23,88 | Přečteno: 804x | Diskuse| Sport

Jaroslav Komosný

Milujte Islám a nic se Vám nestane.

O rozruch ve Sněmovně, postarala advokátka Klára Samková. Na semináři „Máme se bát islámu?“ mluvila o tom, že islám je podle ní, jako nacismus a komunismus.

30.5.2016 v 9:00 | Karma: 32,05 | Přečteno: 1759x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Manuál pro tápajícího eurovoliče: o čem se nejvíc mluví a z koho lze vybírat

7. června 2024

Většina lidí se zřejmě u voleb bude rozhodovat podle toho, jestli jsou spokojení se současnou...

Nejzajímavější volební příběhy radosti a zklamání. O co teď která strana hraje

7. června 2024

Premium Už dnes se otevírají volební místnosti, do kterých zamíří nejspíš viditelně menší část oprávněných...

A co kdyby invaze selhala? V Normandii to mohlo dopadnout i špatně

7. června 2024

Premium S odstupem 80 let, desítek filmů, štosů knih a hodin dějepisu už je vylodění v Normandii jen...

Lokomotivy se podařilo odtrhnout, provoz na trati bude omezen i v pátek

6. června 2024  9:36,  aktualizováno  23:09

Správa železnic odstraňuje následky po tragické noční srážce vlaků na nově vybudované zastávce...

Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin
Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin

Chcete podpořit svou imunitu? Zapojte se do soutěže a vyhrajte roční balení komplexního doplňku stravy ImuBerin. Přípravek obsahuje superkombinaci...

  • Počet článků 267
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 904x
o