Agresivní a nepoučitelní egocentrici

budeme za chvíli asi všichni, pomyslel jsem si v duchu po přečtení analýzy psychologického profilu vybodovaného řidiče, kterých je dle výzkumu Centra psychologie práce pro jihozápadní Čechy – oboru dopravní psychologie,  většina z vybodovaných řidičů.

Škoda, že se k této výzkumné práci nedostanu třeba já, můj soused, prostě kdokoliv. Z vlastních poznatků vím, že většina psychologů je obětí svého povolání a  proto neberu závěry výzkumu na lehkou váhu, a je nutno k tomuto zjištění přistupovat s vysokou obezřetností, ve vztahu k tomu zda-li prezentovaná zjištění opravdu souvisí s dopravní bezpečností.

„Za společného jmenovatele dopravního charakteru u většiny vybodovaných řidičů je možné považovat náznaky nestandardní a disharmonické osobnostní struktury s akcentovaným egocentrismem a se sklony k agresivně impulzivním reakcím,“ říká  psycholog Karel Havlík.

Výsledky výzkumu potvrdily, že nepřizpůsobivé dopravní chování má kořeny v dětství, zpravidla v neúplných a rozvrácených rodinách – zjistilo se to přibližně u poloviny zkoumaných osob. Podstatný vliv v dopravním chování má také nápodoba, tedy opakování toho, jak se za volantem chovali rodiče. Ve studii tak bylo prokázáno i takzvané sociální dědictví.

Ukázalo se, že přes dvě třetiny dopravně-psychologicky vyšetřovaných řidičů jsou jednou i vícekrát rozvedeni, více než třetina byla trestána za přečiny a násilné trestné činy nebo vězněna, měla problémy s chováním již ve škole, někteří byli strůjci šikany, mnozí od dětství pili alkohol, s kouřením začali kolem 10. roku věku, s drogami zpravidla od 14 let. Po dobu školní docházky měli zhoršený prospěch, opakovaně dostávali snížené známky z chování, nedokončili základní, učňovské nebo střední školy atd.  V dospělosti měli mnozí nepřizpůsobiví vybodovaní řidiči v porovnání s neproblémovými potíže s uplatněním a s pracovní pozicí. Během pěti let vystřídali například šest zaměstnavatelů, nebyli schopni najít adekvátní pracovní uplatnění. Často vyprovokovali konflikty na pracovišti.

Z uvedené studie plyne asi toto:

Žadatelé o získání či vrácení řidičského oprávnění zřejmě budou muset do budoucna k psychologickému vyšetření přinést mimo jiné doklady stanovené zákonem o provozu na komunikacích č. 361/2000Sb, ve znění pozdějších předpisů, i doklady o svých rodičích v přímé linii nejlépe do 3 kolene, Adoptovaní jedinci, doklad o přivolení k adopci, psychologické vyšetření náhradních rodičů, dále pak vysvědčení ze všech vzdělávacích stupňů  základní, učňovské, střední a vysoké školy, jakož i výpis z trestního rejstříku, výpis z evidence úřadu práce, byl-li žadatel  v evidenci ÚP. Nezbytný je doklad  o drogové závislosti, přenosných venerických chorobách, jakož i na kulhavku, slintavku a vzteklinu a lidskou variantu BSE.  Adepti z neúplných rodin, dále pak rozsudek soudu o rozvodu manželství. Adepti kteří prošli nápravným zařízením vězeňské služby, pak doklad a výkaz o počtu trestů odnětí svobody a průběhu výkonu trestu, podmíněně odsouzení pak  doklad o odpracovaném počtu hodin obecně prospěšných prací. Ve výčtu dokladů se dá pokračovat do aleluja.

Až se jednou taky vyboduji, což se určitě stane, protože se zapomínám upoutat, děsím se psychologického vyšetření, až budu žádat o vrácení řidičáku. Budu tam stát (sedět) zcela obnažen provedu psychologický striptýz, a slovutní státem akreditovaní psychologové budou zkoumat mé duševní zdraví zda-li se neodchyluje od etalonu vydaného EU, potažmo Českou Republikou a  mohu být opět zařazen mezi arijskou kastu státem prověřených a schválených řidičů, pro účastenství k provozu na pozemních komunikacích.

Bože tohle to po pětadvaceti letech o pádu komančů? A to jsme si stěžovali, jak nás komač dusil, když i ten poslední disident, který jel ze srazu Charty 77 zkouřený a oržalý, jako prase  měl řidičák  a vše bylo OK.

Jelikož stát, potažmo bezpečnostní složky rády získávají cenné informace o svých ovečkách, předpokládám, že uvedený výzkum bude velmi cenným a zároveň pro stát levným zdrojem informací o občanech tohoto státu. Jelikož ho státu zaplatíme z vlastní kapsy, a dobrovolně povinně na sebe požalujeme co bude stát prostřednictvím státem akreditovaného s BISkou spolupracujícím psychologem, chtít.

Hodíte-li na test bobek a budete-li mlčet, můžete akorát přestoupit do šlapacího autíčka, v lepší případě elektrického na pouťové aktrakci. Tam Vám body za bouračku do jiného autíčka body nevezmou.

Z takto získaných informací je možné poskládat profil Josefa Vonáska, z Hornodolní vsi jako agresivního občana, sympatizanta té či oné radikální skupiny, strany, radikála a potencionálního teroristy, či jinak nepřátelsky smýšlejícího občana proti tomuto státu, EU, spojencích NATO a USA.

Někdo si pomyslí, že trpím stihomamem, ale je třeba si uvědomit, že to, co bylo o nás získáno STB za minulého režimu, (to jsme žalovali na sebe na vzájem  s odpuštěním pičovinky - zda chcete utéct na západ, Vaše politické smýšlení a loajálnost straně  a vlasti)je jen stokrát vymáchaný pytlík čaje, oproti tomu, co lze pod rouškou psychologických vyšetření získat za cenné informace o každém z nás. Informace, se kterými lze pracovat dále. Nemluvím o tom, že po 11.září, jsou i naše bezpečnostní složky  předem předposrané, jelikož samy neví která bije, odkud a kam to přijde, ale co možná tuší, že to nebude arab, ale našinec, kterému může, nebo prdne v kouli. A jelikož vymahatelnost práva je v této zemi téměř nulová a křivdy se páši stále, přichází jako poslední možnost řešen - spravedlnost v něčích rukou.

S přáním hezkého dne a srdečný pozdrav zvláště dvěma pánům s tmavými brýlemi  do stříbrné oktávky, co mi už 2,5 hodiny stojí pod mými okny.

 

Jaroslav Komosný

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Komosný | úterý 24.6.2014 10:00 | karma článku: 9,80 | přečteno: 622x
  • Další články autora

Jaroslav Komosný

Maléry paní účetní

17.6.2016 v 15:15 | Karma: 26,25

Jaroslav Komosný

Prasečkáři

15.6.2016 v 10:50 | Karma: 26,65

Jaroslav Komosný

Medaile je prakticky v zadeli?

13.6.2016 v 19:00 | Karma: 23,88