Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Může chybná psychiatrická diagnóza zničit život zdravého člověka?

Odpověď na tuto otázku naleznete v transpersonální psychologii. To, že jsme již udělali krůček dopředu, ukazuje režisér Viliam Politkovič v novém dokumentárním filmu „Z temnoty duše … světlo“.

Tento film měl premiéru na Mezinárodní Transpersonální konferenci v Praze, která se zde konala 28.9. – 1.10. 2017. Účastnil se jí i významný americký psychiatr českého původu prof. MUDr. Stanislav Grof, PhD, zakladatel světové psychospirituální léčby.

Zde na tomto blogu sem již vyjádřil názor, že žádný z významných světových vynálezů neobjevil světlo světa bez předchozích psychologickospirituálních zážitků. Někteří vynálezci dokonce tvrdí, že to bylo tak, jakoby jim ve změněném vědomí někdo diktoval, jak daný problém řešit.

Stav změněného vědomí může v některých případech připomínat až i psychickou poruchu. Pokud lékař například tento stav zamění za schizofrenii, utlumí fyzické projevy psychofarmaky, nedojde k dokončení celého procesu uvolnování energie. Takový člověk, který tyto prožitky má vědomé a často se mu prostřednictvím nich aktivují mimořádné schopnosti, při podání psychofarmak, která jej utlumí a nedovolí ukončení celého procesu, může aktuální stav fixovat a stát se trvalým pacientem psychiatrické léčebny.

Podobnými stavy procházel i jeden z nejvýznamnějších psychologů a psychiatrů minulého století C.G.Jung.  Popisuje to v knize, kterou pracovně nazval Liber Novus a dovolil ji vydat až po 50ti či 80ti letech od jeho smrti, pokud lidé již budou natolik vyspělí, aby pochopili, co píše. Vyšla v roce 2013 pod názvem „Červená kniha“. Popisuje stavy, s nimiž ještě dnes většina psychiatrů neumí pracovat. Člověk, který neprožil změněné vědomí to nepochopí. Pro tento prožitek jezdí řada lidí do Brazílie či Peru za šamany, kteří jim to umožní.

Založil jsem si v Červené knize stránky, z nichž jsem chtěl myšlenky použít. Ale raději využiji myšlenku z práce z roku 1912 „Proměny a symboly libida“. Jung považoval přítomnost mytologických představ – takových jaké obsahuje Červená kniha – za známku uvolnění fylogenetických vrstev nevědomí (dnes často užíváme pojem podvědomí), které je příznačné pro schizofrenii. Na základě experimentování sám se sebou stav přehodnotil: nyní nepovažoval za rozhodující přítomnost jakéhokoli konkrétního obsahu, ale postoj člověka k němu, a zejména to, zda je člověk schopen takový materiál uvést v soulad se svým pohledem na svět.

Z toho lze odvodit, proč v doslovu k Červené knize píše, že povrchnímu pozorovateli by se mohlo toto dílo zdát jako šílenství a mohlo by se jím i stát, kdyby se nepodařilo své zkušenosti podchytit a pochopit je.

To jen malý exkurz do nedávné minulosti (ve starověku práce se změněným vědomím byla běžnou). Jen tím chci ukázat, že nejmodernější vědecké poznatky (které ještě ani nejsou všemi odborníky pochopeny) vlastně již v minulosti byly využívány.

V současné době je nevětší světovou kapacitou v této oblasti profesor Grof. Podívejte se na jeho video „Odlišná psychiatrie“: http://jdem.cz/dmkg75

V České republice je zřejmě největším odborníkem na tuto problematiku MUDr. Hrabánek, který i v uvedeném dokumentu účinkuje. Provozuje centrum HOLOS.

Můžete se zde podívat i na kratičké video o jeho pohledu na svět: http://jdem.cz/dmkh34

Z pohledu těchto vědeckých poznatků, lze konstatovat, že současná západní psychiatrická věda je materialisticky naivní. Vychází z toho, že inteligence, vědomí je produkcí mozku. Jenže již je příliš důkazů pro to pochopit, že inteligence, vědomí existuje mimo mozek člověka, je oddělenou, ale provázanou součástí vesmírné inteligence. A pokud to lékař takto chápe a pracuje s tím, dosahuje lepších výsledků a dokáže odlišit chorobný stav od změněného vědomí.

Autor: Vladimír Koliandr | sobota 25.11.2017 9:00 | karma článku: 14,77 | přečteno: 716x
  • Další články autora

Vladimír Koliandr

Ještě jednou o rakovině

Tentokrát jde o informace od MUDr. Davida Freje publikované v knize „Zánět skrytý zabiják“)*. Jeho hlavním mottem u této nemoci je Účinná prevence nádorových onemocnění.

28.10.2017 v 9:00 | Karma: 12,69 | Přečteno: 401x | Diskuse| Kultura

Vladimír Koliandr

Semínka z hvězd 2

Navazuji na první část pohádky tematikou jak je to s energetickými a informačními poli a léčbou rakoviny na žádost některých blogerů v diskusi k článku z minulého týdne.

21.10.2017 v 10:02 | Karma: 10,74 | Přečteno: 208x | Diskuse| Kultura

Vladimír Koliandr

Semínka z hvězd 1 – jde o návrat „Bohů“ na naši planetu?

Další pohádka, jež navazuje na pohádky ze září. Stále častěji dostávám výzvy: „Dokaž existenci energetických a informačních polí a dokaž, že tím jde léčit i rakovina“. Tak tedy pár poznámek k tomu a něco navíc.

21.10.2017 v 9:00 | Karma: 10,07 | Přečteno: 481x | Diskuse| Kultura

Vladimír Koliandr

Pohádka o tom, jak se profesor Neumyvakin začal „umývat“ i zevnitř

Tento pán onemocněl arteriosklerózou provázenou problémy se srdcem a mozkem, hypertenzí, arytmií a zvýšenou tepovou frekvencí. A když se jeho vyléčení nedařilo, přišel na velice jednoduchý způsob, jímž se vyléčil sám.

14.10.2017 v 9:00 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3726x | Diskuse| Kultura

Vladimír Koliandr

Četli jste knihu „Nežádoucí účinek: Smrt“?

Je již vyprodaná. Její autor, John Virapen, bývalý ředitel velké farmaceutické firmy, neunesl tíhu svědomí a přiznává, že jako ředitel se na korupci osobně podílel.

8.10.2017 v 13:38 | Karma: 22,46 | Přečteno: 597x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Politologové: TOP 09 jen ztrácí, nemá lidi. Tulejův odchod je logický

3. května 2024  16:50

Premium Poté, co se Pavel Tuleja vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace, nemá podle...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 901x
 

V ČEM VIDÍM SVŮJ ÚKOL
NA TÉTO PLANETĚ?

V poslání „nakazit“ každého, s kým přijdu do kontaktu vědomím, že jsme tím nejúžasnějším, co se na této planetě nachází. Že máme v sobě obrovskou sílu udržovat svou materiální i duchovní podstatu naprosto zdravou, výkonnou a  šťastnou. Že pro toho, kdo to o sobě ví a podle toho koná, neexistují nemoci, zdravotní problémy snadno překonává a zaměřuje se na to, co jej duševně i fyzicky obohacuje, činí šťastným a vyzařujícím do svého okolí pozitivní energii – lásku!