Odposlechy a razie jako nástroj moci

Předesílám, že nehodlám hájit současnou vládu, fakticky klientelisticko-socialistickou koalici lidovce Kalouska. Jsem toho názoru, že zločin, byl-li zjištěn, má být vyšetřen a potrestán. Ale pokud někdo tleská posledním událostem, tedy policejní razii na Úřadu vlády a dalších místech, tento optimismus nesdílím.

iDNES.cz

Nelze si totiž nevšimnout jedné podstatné věci. Zatímco samotný zákrok byl svým rozsahem a spektakulárním provedením zcela ojedinělý, samotné činy, pro které byl tento zákrok učiněn, jsou (aniž bych takovou skutečnost chtěl zlehčovat) jevem běžným. A tento nepoměr je do očí bijící. 

Šmírování, zneužívání veřejných funkcí, korupce, trafiky, to není nic, o čem by se nehovořilo a co bychom neznali. Přesněji řečeno, připadá mi, že právě tyto pokleslé principy hrají v politice klíčovou roli, a to už hezkou řádku let. Aby ne, vždyť o systémové řešení příčiny není zájem, voliči rychle zapomenou a odpovědné státní orgány většinou jakoby nic nevidí. Z obecného pohledu, každý se někdy něčím provinil, byť minimálně, nebo se připletl do něčeho, co někdo jiný může zneužít. 

A vedle toho zde existují nikým nevolené a prakticky nekontrolovatelné skupiny a instituce, včetně policie a justice, které s využitím soudobých technických prostředků, selektivního úsilí, vhodného načasování a patřičné mediální podpory mohou cíleně diskvalifikovat a zlikvidovat prakticky kohokoli. Stačí jen ukázat prstem. Získat záminku a zákonný důvod je ve světě elektronické komunikace a odposlechů jen otázka času. Jejich možnosti jsou v některých ohledech silnější, než jaké nám dává demokratický systém, resp. jeho poslední zbytky. Dnes je zřejmé, že mohou reálně docílit i změny mocenského uspořádání. 

Neříkám, že je to snad jejich cíl, pouze konstatuji, že mohou - víceméně kdykoli.

Autor: Jan Kolář | pátek 14.6.2013 21:16 | karma článku: 23,23 | přečteno: 998x