Zemřela vnučka pobočníka arcivévody Ferdinanda d´Este

4.6. 2021 zemřela Maria Pia Leopoldina Podstatzky-Lichtenstein, po ženské linii vnučka Františka Arnošta, hraběte z Harrachu, pobočníka Františka Ferdinanda d´Este

Maria Pia Leopoldina se narodila 5.5.1936 v Brně. Otcem byl Alois, hrabě Podstatzky-Lichtenstein a matkou Josefa, rozená hraběnka z Harrachu - dcera Františka Arnošta, hraběte z Harrachu z Rohrau a Thannhausenu. Na okraj je třeba říci, že rod Podstatzky-Lichtenstein nemá nic společného s knížecím rodem Lichtensteinu z Lichtenštejnska. 

František Arnošt z Harrachu byl posledním pobočníkem následníka trůnu Ferdinanda d´Este. Vystudoval gymnázium i právnickou fakultu ve Vídni. Roku 1895 získal od otce do správy janovické panství u Rýmařova, které pak po smrti otce zdědil. Přes matku a strýce se stal také majitelem velkostatku Velké Meziříčí.  Na přelomu století hodně cestoval po celé Evropě, navštívil také Indii a Afriku. Věnoval se sběratelství a literatuře – po celý život psal soukromě poezii a divadelní hry. Do roku 1914 působil ve službách arcivévody Ferdinanda d´Este, kterého doprovázel i na manévry do Sarajeva. Arcivévoda s manželkou jeli v kritické okamžiky právě v Harrachově voze a hrabě Harrach se postavil na stupátko, aby arcivévodu mohl vlastním tělem chránit. Nemohl tušit, že se postavil na špatnou stranu vozu a útoku na arcivévodu tak později nemohl zabránit. První světovou válku prožil František Harrach jako důstojník automobilového sboru rakousko-uherské armády na téměř všech frontách, převážně však v Srbsku, Itálii, Makedonii, Turecku a Rumunsku. František Harrach zemřel v Jihlavě roku 1937, ve věku 66 let.

Právě matka Marie Leopoldiny  Josefa, rozená z Harrachu, zdědila po otci Františkovi zámek Velké Meziříčí, odkud po roce 1948 musela odejít i se svým manželem Aloisem Podstatzky-Lichtensteinem a dětmi. Cesta to byla velmi dramatická.  Nějakou dobu žila rodina v Jižní Americe v Chile, ale pak se vrátili do Rakouska. Roku 1982 Josefa ovdověla, dožila se však návratu do míst svého dětství a restituce zámku ve Velkém Meziříčí. Zemřela roku 2000 ve vysokém věku 94 let.

Maria Leopoldina žila se svým bratrem Janem a jeho manželkou Anitou Laure de Lorgeril na zámku ve Velkém Meziříčí, po celý život zůstala svobodná a bezdětná. Sledovala osudy rodiny, a tak prožívala strázně cesty rodičů v Chile, nepříliš šťastná léta v Jižní Americe, následný návrat do Německa do Mnichova i definitivní návrat na rodný zámek Velké Meziříčí, kde se Marie Leopoldina věnovala až do konce života péči o zámek a park. Čest její památce.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kolačkovský | pátek 11.6.2021 9:41 | karma článku: 24,36 | přečteno: 893x