Sanktusník v boji s dezinformacemi

  Sanktusník je malá a štíhlá věžička nacházející se na hřebeni střechy presbytáře kostela obvykle zhruba nad hlavním oltářem. A co má s dezinformacemi?

Tento pojem ze sakrální architektury se bohužel nezačal používat k přesnému popisu událostí při požáru Notre Dame v Paříži, ale naopak si na něj v prvních dnech málokdo vzpomněl. Místo toho jsme si ve článcích mohli číst nepřeberné množství přepisů a slov k označení této kostelní věžičky. A tak se zřítila a hořela: střední věžička, malá věžička, špička věže, střední věž…….. Jinde jsme se dozvěděli o fasádě katedrály, o čelních věžích, střeše chrámu. Až teď se postupně začíná objevovat ve článcích správný pojem.

Jako by neexistovala ustálená terminologie architektury těchto nepřehlédnutelných staveb evropských zemí. Notre Dame má severní a jižní věž, sanktusník, hlavní loď, boční lodě, transept neboli příčnou loď, chórový ochoz s věncem kaplí.

Paradoxně v době internetu lze tyto informace získat během vysloveně několika minut a není nutné studovat odbornou literaturu. Vždy, když si čtu o všelijakých plánech boje s dezinformacemi, tak si vzpomenu na některé z novinových článků tzv naší provenience, které zcela ledabyle zacházejí s terminologií, přičemž se nejedná o pojmy ze vzdálenějších a ke studiu náročných oborů, ale o běžné záležitosti, které nás obklopují – architektura, památky, příroda. Navíc je vidět, že se stále méně používá literatura a mnozí autoři se výlučně spoléhají na wikipedii, je to obrovská databáze, ale není vždy tvořena lidmi s příslušnými odbornostmi, a tak obsahuje chyby, někdy hrubé, občas jsou hesla dokonce zkreslována úmyslně (zejména ohledně sebeprezentace autorů), a tak se chyby lavinovitě šíří dál a dál.

Nejsem kompetentní k dávání rad, taktéž jsem omylný, a to více než bych si přál, mnohdy jsem i měnil své blogy dle doporučení čtenářů, ale chce to někdy tzv. opustit kancelář a vydat se alespoň na chvíli do knihovny, jinak nemůže vzniknout poctivé dílo, či novinový článek.

S tzv. dezinformacemi nelze zápasit tím, že se budou psát články, které jsou samotné plné chyb, a ani vytvoření deseti úřadů tomu nepomůže. Čtenáře neodbornost odradí a naopak vyvolá pochybnosti.

Můj blog je pouhým apelem k pečlivějšímu zacházení s terminologií, věřím, že většina autorů takto své práce tvoří, ale bohužel zrovna požár Notre Dame spustil lavinu zbytečných nepřesností - jistě ne u všech a všude.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kolačkovský | sobota 20.4.2019 20:12 | karma článku: 25,02 | přečteno: 964x