Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Princ Charles se věnuje biofarmaření desítky let

Britský korunní princ Charles vyzval v září ke zlepšení boje proti klimatickým změnám, jejichž dopad podle něj zastíní důsledky pandemie covidu-19. 

Britský korunní princ Charles vyzval v září ke zlepšení boje proti klimatickým změnám, jejichž dopad podle něj zastíní důsledky pandemie covidu-19. Následník britského trůnu to řekl ve videoposelství, které natočil u příležitosti zahájení Klimatického týdne v New Yorku. Mnozí čtenáři našich médií se podivili, že se princ z Walesu vyjadřuje k těmto tématům.

Je třeba říci, že se princ Charles věnuje tématům ekologie a ochraně flory a fauny již od svého mládí, skutečně několik desítek let.

Od roku 1986 taktéž provozuje zemědělský podnik  Duchy Home Farm, jedná se o biofarmu na jeho pozemcích u Highgrove House (Tetbury, Anglie), jedná se o venkovské sídlo prince z Walesu a jeho choti. Je součástí vévodství Cornwall, což je soubor nemovitostí od středověku patřících nejstaršímu synovi panovníka. Rodina následníka má nárok na státní podporu pouze, když plní státní funkce, jinak je financována z vlastních zdrojů vévodství Cornwall. Highgrove House je jinak i velmi půvabné sídlo uprostřed nekonečných okrasných zahrad, kde rodina následníka velmi ráda pobývá.

V 80. letech 20. století, kdy se o biofarmaření pouze marginálně hovořilo a převládala průmyslová hnojiva , zavádí maximálně šetrné a ekologické způsoby pěstování ovoce a zeleniny, postupně se z farmy stal agrární podnik, který zabírá 360 ha a stal se dodavatelem zeleniny a ovoce, produktů z bylin, i mléka a minerální vody, do restaurací a obchodů ve střední Anglii. Farmě se věnuje velmi intenzivně společně se svou chotí. Je vytvořena i obchodní známka Duchy Originals, tu nese většina produktů z farmy, dokonce si můžete i koupit zemědělské nářadí s touto značkou. Ruku v ruce s tím jde i získávání energie z obnovitelných zdrojů.

Zde je třeba připomenout, že právě proto princ z Walesu navštívil i v naší republice 22. března 2010 Hostětín.  Hostětín je znám svými ekologickými projekty a zaváděním inovací v oblasti obnovitelných zdrojů. Při své návštěvě se seznámil  s  projekty šetrnými k životnímu prostředí a prohlédl si přehlídku tradičních bělokarpatských výrobků. Diskutoval nejen se zástupci obce, Ekologického institutu Veronica a dalších neziskových organizací, které se na projektech podíleli, ale i obyvateli obce.

V našich zemích se princ z Walesu také věnoval opravě památek. Obnova a zachování kulturních památek je jeho další životní vášní. Nelze zapomínat, že princ Charles je nesmírně kultivovaný muž milující umění a zejména divadlo. Sám se kdysi věnoval herectví v rámci možností, které mu dovoloval jeho život následníka. Opět připomínám, že jeho fond The Prince of Wales charitable fund spolufinancoval v 90. letech 20. století i velmi nákladnou rekonstrukci skvostné barokní Vrtbovské zahrady v Praze.

Obecně je třeba říci, že princ z Walesu, potažmo jeho fondy, každoročně věnují 100 milionů liber na nejrůznější projekty sociální, vzdělávací, ekologické, památkářské v Británii i zahraničí. A zná velmi dobře i naše země.

Takže následník britského trůnu rozhodně má co říci k problémům životního prostředí a má na to nezadatelné právo, protože reálně pro přírodu mnoho dělá desítky let a zná i praktické aspekty ochrany životního prostředí a jejího financování.

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 25.10.2020 21:47 | karma článku: 8,98 | přečteno: 289x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Hrabě Trauttmansdorff v Bukovci a hrabě Castropola v Deštném ve světle archivů a matrik

Po Bílé hoře u nás proběhlo několik konfiskačních a emigračních vln. Zároveň v 17. století docházelo i k imigraci cizinců do různých částí království. Vracím se ke staršímu článku ve světle nejnovější literatury k tématu.

23.1.2024 v 8:18 | Karma: 10,38 | Přečteno: 238x | Kultura

Ladislav Kolačkovský

Oslava 90. narozenin emeritního knížete velkopřevora Fra Karla Paara

V sobotu 13.1. 2024 proběhla ve velkopřevorském paláci v Praze oslava 90. narozenin emeritního knížete velkopřevora Českého velkopřevorství Řádu maltézských rytířů Karla Eduarda Paara. Zvu vážené čtenáře k nahlédnutí.

20.1.2024 v 18:04 | Karma: 17,25 | Přečteno: 375x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Zámek Hořovice v objetí knížecích milenek

V 19. století se již některá knížata nechtěla nechávat svázat zákony svého stavu a následovala své srdce. Takovými nerovnými sňatky z lásky proslul rod hesenských knížat kurfiřtů, který byl spojen s Hořovicemi

14.1.2024 v 19:50 | Karma: 18,71 | Přečteno: 292x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Ke skutečné povaze titulu vévoda krumlovský u Schwarzenbergů

Při nedávném úmrtí pana Karla Schwarzenberga byla mnohokrát zmiňována šlechtická hodnost vévody krumlovského. Jaký byl její skutečný obsah? Oproti představě veřejnosti se jednalo o titul pouze čestný a území bylo jen titulární.

7.1.2024 v 19:45 | Karma: 20,05 | Přečteno: 375x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Kostel v Paštikách u Blatné ve vánoční čas – věku „rozumu“ navzdory

Přeji krásné Vánoce a hodně zdraví v roce 2024 všem čtenářům a redakci idnes. Děkuji za Vaší přízeň a těším se, že se budeme potkávat i nadále nad historií a památkami. Věnuji Vám jako malý dáreček tento článek o kostele Paštiky.

23.12.2023 v 16:45 | Karma: 22,29 | Přečteno: 360x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Rusové na Ukrajině použili zakázaný chlorpikrin, tvrdí USA. Kreml to odmítá

2. května 2024  12:35

Kreml ve čtvrtek označil za nepodložená tvrzení Spojených států, že ruské invazní síly použily...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  12:34

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

OBRAZEM: Ruská destrukce z výšky. Drony vyfotily bombardovaný Časiv Jar

2. května 2024  12:31

Měsíce neochabujícího ruského dělostřeleckého bombardování zdevastovaly Časiv Jar, strategické...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  12:22

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikuje od rána nehoda nákladního vozu a...

  • Počet článků 287
  • Celková karma 17,13
  • Průměrná čtenost 915x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik