Podzimní císařská svatba v Paříži - opomenuté české souvislosti

Ve společenských rubrikách se objevila zpráva o svatbě Jeana-Christopha prince Napoleona a hraběnky Olympie Eleny Marie von und zu Arco-Zinnebergové. Nicméně zcela zmizely zmínky o vazbě hraběcího rodu Arco-Zinneberg na ČR

Musím říci, že o princi Napoleonovi, který je pro bonapartisty současným pretendentem na císařský trůn Bonapartů, se napsalo v západním tisku dost a ponechme tedy pana novomanžela nyní stranou. Napravme však poněkud nepovšimnutou paní hraběnku Olympii, po sňatku Její Císařskou výsost princeznu Napoleon.

Erb rodu Arco-Zinneberg

Předně se jedná o pravnučku našeho posledního císaře JCV Karla I. Jejím pradědečkem z matčiny strany byl arcivévoda Robert Rakouský-d'Este, druhorozený syn císařského páru blahoslaveného Karla a Zity. Její maminkou je dcera arcivévody Roberta Rakouského Marie Beatrix. Arcivévodkyně Marie Beatrix se provdala za příslušníka starého hraběcího rodu Ripranda hraběte von und zu Arco-Zinneberg. Pan Riprand je pravnukem posledního bavorského krále Ludvíka III.

A ta vazba na Českou republiku? Kromě příbuzenství s našim posledním císařem? Ta byla trestuhodně pominuta i v našem tisku. Hraběcí pár Marie Beatrix a Riprand jsou u nás častými hosty, či spíše se mají právo nazývat obyvateli naší země. Pan Riprand je mimořádně úspěšným investičním makléřem a vytváří stabilní zázemí pro svou rodinu. V 90. letech manželé zakoupili od Williama Lobkowicze zámek Vysoký Chlumec s tisíci hektary lesů a zemědělské půdy. Rodina samozřejmě vlastní další nemovitosti v Německu, kde také pobývají, konkrétně v Bavorsku na zámku Moos.

Manželé se u nás věnují činnosti podnikatelské jako je správa lesů a půdního fondu. Propojení obou manželů se sedlčanským regionem je ale skutečně úzké a oba si zámek i kraj oblíbili. Zámek používají jako soukromou letní rezidenci nepřístupnou veřejnosti a založili Nadační fond Patronát Sedlčanska, který podporuje finančně některé projekty spjaté s touto oblastí. Fond v minulých letech finančně přispěl na obnovu kalvárie v Jesenici, na vydání knihy Jana Kuthana Po stopách Jakuba Krčína, či třeba na projekt sedlčanských gymnazistů, který se věnoval památkám na 1. světovou válku. Velmi podporují přeshraniční projekty mezi žáky a studenty sedlčanských škol a jejich mladými protějšky v Bavorsku, aby co nejvíce mizely umělé hranice mezi námi a Německem, potažmo bavorským regionem, které jsou často jen v lidských myslích.

Nezbývá než popřát novomanželům šťastný život a vyslovit přání, aby hraběcí rod Arco-Zinneberg byl s naší zemi spjat i nadále.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kolačkovský | úterý 22.10.2019 10:08 | karma článku: 21,99 | přečteno: 776x