Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jinonice – mezi bělohorským rytířstvem a barokními Schwarzenbergy

Jinonice procházely dějinami v rukou mnoha vlastníků. Ale nejvíce se zapsali do paměti místa dva. Renesanční rytíř Albrecht Pfefferkorn z Ottopachu a barokní velmož Ferdinand ze Schwarzenbergu

 

Dnešní statek či bývalý zámek Jinonice v Praze a areál bývalého panského dvora s pivovarem vznikly na místě tvrze z počátku 17. století. Objekty byly několikrát významně upravovány, současná podoba pochází převážně z počátku 19. století. Areál vytváří důležitou dominantu historické obce.[1] Dnes prochází přeměnou v rezidenční objekt bydlení. Brzy jej také obklopí výškové kancelářské budovy, a tak se ztratí dosavadní téměř venkovský charakter celé lokality.

Alianční erb Ferdinanda von Schwarzenberg a hraběnky von Sulz na statku Jinonice

Jinonice procházely dějinami v rukou mnoha vlastníků. Ale nejvíce se zapsali do paměti místa dva. Renesanční rytíř Albrecht Pfefferkorn z Ottopachu, který byl na počátku stavovského povstání v r. 1618 zvolen jedním ze 30 direktorů a v této funkci hlasoval pro zvolení Fridricha Falckého za českého krále. Bělohorských událostí se však nedožil, zemřel r. 1619 a je pohřben v kryptě zdejšího kostela (pod presbytářem). Jeho náhrobní desku najdeme v předsíni kostela po pravé ruce. Albrecht byl po porážce povstání prohlášen za zemřelého v trvalé vzpouře, jeho památka byla prohlášena za proklatou a nepoctivou na věčné časy a byl mu zkonfiskován statek a tvrze Jinonice a Butovice a dům na Novém Městě v Praze.[2] Dům byl později ponechán vdově Kateřině, rozené z Údrče. Památku na Albrechta a jeho první manželku  Eufemii Pfefferkornovou z Ottopachu, rozenou z Pulbric dnes nalezneme v kostele sv. Vavřince v Jinonicích (Butovicích). Po levé straně v předsíni kostela je náhrobek Eufemie. Je ze sliveneckého mramoru a byl sem vsazen kolem roku 1894. Obsahuje nápis a znak Pulbriců z Pulbric (polcený štít, vpravo prázdné pole, v levém šachovnice), bohužel náhrobník znehodnotil kameník Červenka, který druhotně vtesal nad erb nápis o obnovení kostela za faráře Jana Ondoka roku 1894. Naproti je nápisový náhrobník bez erbu Albrechta s datem úmrtí roku 1619, v neděli v den Početí Panny Marie (8.12.) a jménem zemřelého. Náhrobníky v kostele ještě doplňuje deska uzavírající kryptu před oltářem. Je na ní vytesán nápis se jménem zemřelého měšťana Menšího Města pražského Jana Kerssnera a jeho dcery Doroty.[3][4] Butovice i Jinonice (stejně jako ostatní vsi v okolí pražských měst) byly místy, kde si často zakupovali statky pražští měšťané. Butovice a Jinonice spojil do jednoho panství až Albrecht Pfefferkorn z Ottopachu. [5]

Epitafy v kostele sv. Vavřince

 

Po definitivním zániku světa předbělohorského rytířstva přichází baroko. Statek získávají Pavel Michna z Vacínová a později jeho syn Václav. Pobělohorský parvenue. Poté hrabě Jiří Ludvík von Sinzendorf zatížený finančními obtížemi. Po něm získá zámek a dvůr v dražbě kníže Ferdinand ze Schwarzenbergu[6] . A o stabilizaci statku se zasloužil jeho syn Jan Adolf ze Schwarzenbergu. Vybudoval fungující správu, pivovar a dvůr Jinonice se úspěšně rozvíjel až do 20. století. Právě po Ferdinandovi nám zůstal krásný alianční erb na průčelí dvora Jinonice. Zde je třeba zmínit, že je obvykle zaměňován s erbem Jana Adolfa. Ale jedná se o alianční erb Ferdinanda Viléma von Schwarzenberg a jeho choti hraběnky Anny Marie von Sulz. Jejich děti pak užívaly erb Schwarzenbergů jak jej známe dnes. Tj. spojený erb Schwarzenbergů a hrabat von Sulz. Jedná se tedy o vzácnou heraldickou památku, kdy můžeme vidět erby hrabat von Sulz a Schwarzenbergů ještě oddělené.

Dvůr Jinonice je příkladem objektu v bývalé vsi blízko Prahy, která sledovala osudy svých vlastníků a můžeme v ní nalézt vzácné památky na bývalé majitele.

 

 

[1] https://pamatkovykatalog.cz/zamek-13715769

[2] MYSLIVEČEK MILAN, Potrestání stavů českých po prohrané bitvě Bělohorské, Chvojkovo nakladatelství, Praha 2020, str. 38

[3] PAVEL Vlček a kol, Umělecké Památky Prahy, Velká Praha A/L, Praha 2012, str. 592.

[4] PAVEL Vlček a kol, Umělecké Památky Prahy, Velká Praha A/L, Praha 2012, str. 592.

[5] PAVEL Vlček a kol, Umělecké Památky Prahy, Velká Praha A/L, Praha 2012, str. 594.

[6] Ferdinand Vilém Eusebius se narodil jako syn významného rakouského diplomata Jana Adolfa (1615–1683) a jeho manželky Marie Justýny ze Starhembergu. Roku 1674 se oženil s Annou Marií ze Sulzu, čímž po smrti jejího otce, který neměl mužského potomka, připojil lankrabství Klettgau ke svému a získal i titul hraběte ze Sulzu.

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 24.4.2022 15:37 | karma článku: 14,51 | přečteno: 259x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Hrabě Trauttmansdorff v Bukovci a hrabě Castropola v Deštném ve světle archivů a matrik

Po Bílé hoře u nás proběhlo několik konfiskačních a emigračních vln. Zároveň v 17. století docházelo i k imigraci cizinců do různých částí království. Vracím se ke staršímu článku ve světle nejnovější literatury k tématu.

23.1.2024 v 8:18 | Karma: 10,38 | Přečteno: 238x | Kultura

Ladislav Kolačkovský

Oslava 90. narozenin emeritního knížete velkopřevora Fra Karla Paara

V sobotu 13.1. 2024 proběhla ve velkopřevorském paláci v Praze oslava 90. narozenin emeritního knížete velkopřevora Českého velkopřevorství Řádu maltézských rytířů Karla Eduarda Paara. Zvu vážené čtenáře k nahlédnutí.

20.1.2024 v 18:04 | Karma: 17,25 | Přečteno: 375x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Zámek Hořovice v objetí knížecích milenek

V 19. století se již některá knížata nechtěla nechávat svázat zákony svého stavu a následovala své srdce. Takovými nerovnými sňatky z lásky proslul rod hesenských knížat kurfiřtů, který byl spojen s Hořovicemi

14.1.2024 v 19:50 | Karma: 18,71 | Přečteno: 292x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Ke skutečné povaze titulu vévoda krumlovský u Schwarzenbergů

Při nedávném úmrtí pana Karla Schwarzenberga byla mnohokrát zmiňována šlechtická hodnost vévody krumlovského. Jaký byl její skutečný obsah? Oproti představě veřejnosti se jednalo o titul pouze čestný a území bylo jen titulární.

7.1.2024 v 19:45 | Karma: 20,05 | Přečteno: 375x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Kostel v Paštikách u Blatné ve vánoční čas – věku „rozumu“ navzdory

Přeji krásné Vánoce a hodně zdraví v roce 2024 všem čtenářům a redakci idnes. Děkuji za Vaší přízeň a těším se, že se budeme potkávat i nadále nad historií a památkami. Věnuji Vám jako malý dáreček tento článek o kostele Paštiky.

23.12.2023 v 16:45 | Karma: 22,29 | Přečteno: 360x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

  • Počet článků 287
  • Celková karma 17,13
  • Průměrná čtenost 915x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik