Zatím vede Zeman. Nebo možná Schwarzenberg

Dnes se na titulní straně Mladé fronty DNES a v mnoha elektronických médiích objevil výsledek štření PPM Factum, podle něhož má nyní Miloš Zeman vyšší volební podporu než Karel Schwarzenberg. Jenže tak to vůbec být nemusí.

Agentura PPM Factum pouhých šest dnů před prvním kolem volby zveřejnila volební model, podle něhož měl Vladimír Franz třetí největší podporu ze všech kandidátů, a to 11,4 %. Nakonec byl ale až pátý a měl jen 6,8 %. Pojďme se tedy na dnes publikovaný průzkum raději podívat podrobněji.

Šetření se konalo na reprezentativním vzorku 1061 respondentů. Zemana by volilo 53,7 % voličů a Schwarzenberga 46,3 % voličů. Deklarovaná volební účast by podle PPM Factum byla 62,5 % voličů.

Dotazníkové šetření je zatíženo určitou statistickou chybou, která je dána velikostí vzorku. Tu můžeme vypočítat s předpokladem, že výběr respondentů do vzorku byl dokonale náhodný. Pokud nebyl, tak je reálná chyba ještě vyšší.

V případě průzkumu PPM Factum u Miloše Zemana můžeme vypočítat, že s 95 % leží skutečná hodnota jeho voličské podpory ve společnosti na intervalu 48,5 % - 59 %. Pravděpodobnost, že Karel Schwarzenberg má v tuto chvíli vyšší podporu než Miloš Zeman, je 7,5 %.

Jenže tím to nekončí. Agentura PPM Factum vypracovala sérii předvolebních průzkumů před krajskými volbami pro Český rozhlas. I když vezmeme do úvahy například časový odstup šetření od termínu voleb, ukazuje se, že šetření PPM Factum jsou zatíženy dodatečnou chybou, která je s největší pravděpodobností způsobena tím, že vzorek respondentů není dokonale náhodně vybraný.

Reálná chyba je v případě prezidentského šetření zřejmě zhruba dvakrát vyšší než statistická chyba. V tom případě je skutečná podpora Miloše Zemana s 95 % na intervalu 43% - 64 %. Pravděpodobnost, že Karel Schwarzenberg má v tuto chvíli větší podporu než Miloš Zeman, naroste až na 30 %.

Novináři by měli tyto skutečnosti reflektovat, když hovoří o voličské podpoře kandidátů. Problémem je, že média komunikovala jednoznačně "Zeman vede" a nepřipojila informaci o tom, jak velká je spolehlivost této informace.

Michal Škop, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

25. a 26. ledna 2013 se koná druhé kolo přímé volby prezidenta ČR. Shodnete se více s Karlem Schwarzenbergem nebo s Milošem Zemanem? Kdo Vás chce doopravdy zastupovat? Zkuste si naši obměněnou Volební kalkulačku!

Dále čtěte:

Paroubek při interpelaci předpověděl problémy s lihovinami!

První prezidentský duel. Kdo v něm mluvil pravdu?

Statistická analýza: Voliči ČSSD podpořili Zemana místo Dienstbiera

Autor: D K | sobota 19.1.2013 18:11 | karma článku: 11,95 | přečteno: 2026x