Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prezidentská volba a výzkumy veřejného mínění. Jak se kdo "trefil"?

Jaká byla přesnost posledního výzkumu veřejného mínění před prvním kolem prezidentské volby od různých agentur? Tady jsou čísla.

Před volbami zveřejnily výsledky svého dotazníkového šetření celkem čtyři agentury: CVVM, Median, PPM Factum a Sanep. V tabulce nahoře vidíte počet respondentů obou těchto šetření a počet dní před prvním kolem volby, kdy byl dokončen sběr dat. Oba údaje jsou důležité: Čím více respondentů v reporezentativním vzorku, tím menší je pravděpodobná odchylka výsledků šetření od skutečných hodnot v celé populaci. A čím blíže k volbám je vzorek sebrán, tím více by měl odpovídat výsledkům voleb, protože voliči zřejmě utvářeli a měnili svoje názory těsně před volbami.

Sociolog Daniel Prokop navíc těsně před volbami přišel se svým "agregovaným modelem". Vychází z průměrů všech šetření vážených o takové proměnné jako je velikost vzorku, doba sběru nebo kvalita metodiky.

Je otázkou, zda má vůbec smysl šetření porovnávat. Jedna výtka se týká toho, že každá agenura reportovala výsledky jinak: Některá uvedla podíly hlasů pro kandidáta a podíl nerozhodnutých respondentů, jiná zase vyrobila "volební model", který již bral do úvahy možné chování nerozhodnutých nebo respondentů, kteří si nebyli jistí, zda vůbec půjdou k volbám.

Druhá výtka proti srovnávání spočívá v tom, že šetření zveřejněné měsíc před volbami si ani neklade za cíl předpovědět, jak by volby dopadly. Jeho cílem je zachytit rozdělení názorů ve společnosti v DANÉM okamžiku. Podle mého názoru ale srovnání smysl má, protože čtenář či divák, který na výsledek šetření narazí, ho s největší pravděpodobností interpetuje tak, že "takhle to dopadne". To je třeba mít na paměti, srovánáváme-li "přesnost".

"Přesností" výzkumu je tzv. index nepodobnosti (index o dissimilarity). Udává, do jaké míry se podobají dva datové soubory. Jeho výpočet je jednoduchý: Vypočítáme absolutní hodnotu rozdílu mezi výsledkem volby a výsledkem šetření u jednoho kandidáta, tyto hodnoty sečteme pro všechny kandidáty a výsledek vydělíme dvěma. Nakonec to ještě odečteme od 100. Číslo zhruba vyjadřuje, kolik procent voličů výzkum "přiřadil" ke správnému kandidátovi.

Pro zajímavost ještě přidávám výsledky dvou internetových anket, které se konaly těsně před volbami. Jde o ankety serverů Novinky.cz a Reflex.cz. Ankety nemají ani náhodou vypovídací hodnotu o výsledku voleb, protože se jich neúčastní reprezentativní vzorek všech obyvatel. Přesto je někteří před volbami považovali v duchu všeobecné nedůvěry k dotazníkovým šetřením za bernou minci (možná proto, že si v nich jejich oblíbený kandidát vedl lépe než v dotazníkových šetřeních).

Graf dole ukazuje hodnotu indexu nepodobnosti pro všechny šetření a ankety a pro agregovaný model. Je vidět, že velikost vzorku a doba sběru byly směrodatné pro "přesnost". Agentura Sanep měla velmi velký vzorek s data sbírala pouhý týden před volbami, není tedy divu, že byla "nejpřesnější". Naopak nejméně "přesná" byla agentura MEDIAN, která sbírala již měsíc před volbami. Od té doby si řada voličů utvořila názor nebo ho změnila.

Není překvapivé, že obě internetové ankety pohořely. Pokud víte o jiné anketě, kde odpovídalo hodně lidí, můžete si klidně sami spočítat podle návodu nahoře, jak byla "přesná". Schválně, zda to bude více než i u toho nejméně "přesného" šetření.

Graf dole ukazuje, jak se které průzkumy "sekly". Je patrné, že nikdo nezachytil mimořádně vysoký podíl hlasů pro Karla Schwarzenberga. K němu se zřejmě přiklonilo velké množství voličů na poslední chvíli.

Pokud jde o predikci volební účasti, agentury byly poměrně skoupé. PPM Factum odhadlovalo účast až na 69,3 %, podle MEDIANu měla dosáhnout nejméně účasti v posledních volbách do Poslanecké sněmovny (62,6 %). Nakonec to bylo ale pouze 61,3 %.

Zdroj: CVVM, MEDIAN, PPM Factum, Sanep, Aktuálně.cz (agregovaný model Daniela Soukupa), data jsou zde.

Kamil Gregor, KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Jak transparentní je kampaň prezidentských kandidátů?

Jaké jsou míry prezidentských kandidátů?

Důvěra v poslance opět na dně!

Autor: D K | neděle 13.1.2013 18:11 | karma článku: 10,54 | přečteno: 1425x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 545x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 481x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik