Nejčastěji Češi dávají úplatky kvůli "techničáku" a u lékaře

Transparency International ve spolupráci s agrenturou STEM/MARK vypracovala unikátní studii o korupci v Česku. Na drobné úplatky jsou někteří lidé ochotní dávat částky v rozmezí 5 – 10 tisíc Kč. Zároveň výzkum potvrdil, že drobná korupce prostupuje celou řadou sfér společnosti.


Nejčastěji se lidé (či jejich známí) setkávají s úplatky na stanici technické kontroly, když si chtějí zajistit lepší lékařskou péči nebo v souvislosti s prominutím dopravních přestupků. O něco méně často při přijetí dítěte do mateřské školy, složení zkoušky v autoškole nebo při snaze získat rychlé stavební povolení od úřadů. Častěji se s žádostí o úplatek setkávají obyvatelé Středočeského kraje a Prahy.

Při uvedení situace „kolik peněz musíte dát za nějaký extra úkon“ jen 9 – 20 % uvedlo, že úplatek dávat nemusí. V rámci drobné korupce se jeví jako „nejdražší“ rychlé povolení stavby, lidé jsou připraveni dát úředníkovi v průměru 10 438 Kč.

Zkušebnímu komisaři v autoškole by za úspěšnou zkoušku dávali v průměru 4 764 Kč, dopravnímu policistovi za prominutí závažnějšího přestupku 4 735 Kč. Nejméně si „vydělají“ na STK, kde za schválení nevyhovujícího auta mohou od lidí čekat průměrně 3 953 korun.

Naprostá většina si myslí, že míra korupce v zemi se zvyšuje (48 % si myslí, že hodně, 46 % trochu). Zajímavé je, že braní úplatků je vnímáno výrazně hůř než dávání. Tento rozdíl se zvyšuje s rostoucím vzděláním.

Pokud by si lidé měli vybrat mezi dobročinnými aktivitami, na boj s korupcí by peníze nejraději věnovalo jen 7 % dotázaných, což je v kontextu ostatních dobročinných aktivit nejméně (nezaopatřené děti 35 %, výzkum léku proti rakovině 30 %, pomoc po živelné pohromě 13 %).

Zprávu o výzkumu najdete zde.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Dejte starostovi vědět, co vás trápí

Kdo (ne)chce referenda? Díl 11.

Dobeš versus Hašek - Kdo neříkal pravdu v Otázkách VM?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: D K | středa 13.6.2012 16:11 | karma článku: 8,29 | přečteno: 1073x