Kraj, který se nabídl k vytěžení

Zastupitelské orgány by v demokratickém zřízení měly dbát vůle svých voličů. Že tak ve skutečnosti často nečiní, jsme si už jakž takž zvykli. Velmi mě ale překvapilo, když jsem zjistil, s jakou přezíravostí zcela otevřeně hodilo své voliče přes palubu vedení ústeckého kraje.


Zjednodušeně řečeno: rada kraje doporučila vládě prolomit limity těžby v uhelných povrchových dolech. Představitelé, které jsme zvolili, aby zastupovali naše zájmy, nám zcela bez skrupulí berou půdu pod nohama.

Limity těžby v severních Čechách byly nastaveny vládou na začátku 90. let, měly umožnit ještě nějaký čas těžit, aby byla v kraji zajištěna práce, než bude restrukturalizována místní ekonomika. Žádné klíčové investice a změny ale v tomto ohledu nepřišly.

Místo toho se po dvaceti letech živě diskutuje o prolomení těchto limitů. Aby firma Czech Coal mohla dál vyvážet a vydělávat a politici nemuseli řešit, jak jinak zlepšit sociální a ekonomickou situaci v „hornickém“ kraji.

I kdyby byl stát opravdu v takové situaci, kdy by vytěžení uhelných zásob v podkrušnohoří bylo nezbytné, samospráva kraje by měla být do poslední chvíle obráncem své krajiny, institucí, která tlačí na ostatní, aby se ujistili, zda problém nemá žádné jiné řešení.

My ale v takové situaci nejsme. O to více zaráží, s jakou loajalitou se kraj nabídl k vytěžení. Zarážet to ovšem přestává v momentě, kdy se podíváme, kdo za tím vším stojí.

Zásadní připomínku k energetické koncepci státu, která nerespektuje dřívější rozhodnutí kraje, poslal vládě (jménem kraje, ovšem bez předchozího schválení radou) náměstek hejtmanky Pavel Kouda.

Pavel Kouda je výrazná postava mostecké ČSSD. Místní organizace strany se nechvalně proslavila před obecními volbami 2010 nacionálními hesly na svých plakátech a následnou roztržkou s vedením strany. Ostatně spor s Bohuslavem Sobotkou mají mostečtí sociální demokraté už i v souvislosti s limity.

Kromě chování Pavla Koudy ovšem zarážejí i další věci. Jak už jsem zmínil, zásadní dokument byl poslán na ministerstvo bez předchozího souhlasu rady (velká koalice ČSSD a ODS), která ho vzala na vědomí až zpětně. A bez remcání. Co byste čekali od lidí, jako je Arno Fišera (odpovědný za spalování toxických ostravských kalů na Litoměřicku)?

Na celý problém upozornil na prosincovém zasedání krajského zastupitelstva hornojiřetínský místostarosta Vladimír Buřt. Zvrátit už nic nemohl, ovšem deklaroval své odhodlání doložit nezákonný postup kraje před soudem.

My, občané Ústeckého kraje, můžeme jen doufat, že se vláda při rozhodování o energetické koncepci nebude řídit samolibým rozhodnutím Pavla Koudy. Na serveru NapisteJim.cz je nově doplněna databáze krajských zastupitelů. Dejte jim o sobě vědět, ptejte se jich, jak je možné situaci změnit!

Matěj Hon, KohoVolit.eu

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte

Nová studie mapuje korupci v ČR, díl 2.

Kdo (ne)chce referenda? Díl 1.

V polovině největších měst vládne "opoziční smlouva"

Autor: D K | úterý 7.2.2012 16:11 | karma článku: 25,13 | přečteno: 3314x