Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo nemluvil pravdu v Otázkách VM? (Speciál – Ústecký kraj)

Říkají hosté speciálů Otázek Václava Moravce pravdu? Pojďme se podívat na analýzu pravdivosti jejich výroků z pera tvůrců webu Demagog.cz.

Nevíte, koho volit v Ústeckém kraji? Zkuste si naší volební kalkulačku!

Demagog.cz zjišťuje, zda politici říkají pravdu. Každý týden je na tomto webu zveřejněna zevrubná analýza faktických výroků, které zazněly v pořadu Otázky Václava Moravce. Více o projektu se dozvíte zde. Protože nám tato činnost připadá užitečná, přinášíme vám stručné shrnutí.

Další kolo předvolebního speciálu Otázek se odehrálo v Ústí nad Labem. Diskutovalo 6 tamních lídrů politických stran, které získaly v předvolebních výzkumech České televize největší preference v kraji. Stěžejními tématy bylo rozdělování evropských dotací prostřednictvím Regionálního operačního programu Severozápad a dostavba dálnice D8. Dostalo se také na téma vysoké nezaměstnanosti, která Ústecký kraj trápí.

Oldřich Bubeníček za KSČM se stal v pořadu autorem 3 výroků, z nichž 2 byly nepravdivé a 1 pravdivý.

Mylné bylo jeho sdělení, že pokud má informace, tak pravidla pro ROH Severozápad nastavovalo Ministerstvo financí. Ve skutečnosti na fungování a plnění cílu v rámci programu dohlíží tzv. Monitorovací výbor a Řídící orgán. Právě Monitorovací výbor rozhodl o změnách v nastavení programu. Jeho členové jsou zástupci různých institucí, mimo jiné i Ministerstva financí, nikoliv však ve velké míře.

Další nepravdivé tvrzení se týkalo nezaměstnanosti v regionu. Podle Bubeníčka je v kraji 55 tisíc nezaměstnaných a polovinu z nich tvoří lidé se základním vzděláním. Z informací Českého statistického úřadu je však zřejmé, že v prvním čtvrtletí roku 2012 bylo v Ústeckém kraji evidováno přibližně 41,5 tisíc lidí bez zaměstnání. Navíc, základní vzdělání má 14,7 z nich, což není polovina celkového počtu nezaměstnaných.

Vladislav Raška (ODS) přinesl do diskuze celkem 8 výroků, z nichž 5 bylo pravdivých, 1 nepravdivý a 2 neověřitelné.

O chybnou informaci šlo v případě, kdy Raška tvrdil, že výbor regionální rady ROP Severozápad sestává ze 16 členů, z nichž 11 patří do ČSSD, 1 do ODS a zbytek tvoří zástupci jiných stran či nestraníci. Dle dohledaných informací je totiž v současné době zastoupeno ve výboru 8 zástupců ČSSD, 4 zástupci KSČM, 1 zástupce ODS, a 1 zástupce HNHRM.

Současná hejtmanka, Jana Vaňhová vyřkla v pořadu celkem 13 výroků. 7 z nich bylo pravdivých, 1 nepravdivý, 1 zavádějící a 4 neověřitelné.

Nepravdivé tvrzení znělo následovně: „Do funkce nastoupil pan ministr Bárta, který přijel na dálnici D8 a slíbil lidem na objízdných trasách i Ústeckému kraji, že se zasadí, aby co nejrychleji byla dálnice dokončena.“ Podle článku, který se k situaci vztahuje, se však Bárta jasně vyjádřil, že rychlou dostavbu dálnice D8 a peníze na ní nemůže slíbit.

Zavádějící bylo konstatování, že Evropská komise zkontrolovala 35 projektů ROH Severozápad. Všech 35 projektů do programu spadajících skutečně bylo kontrolováno, ne všechny však ze strany EK.

Z úst Petra Kotába za DSSS zaznělo 5 výroků, z nichž 2 byly pravdivé. Po jednom výroku padlo od nepravdivého, zavádějícího a neověřitelného.

Klamná byla informace, že DSSS má v programu podporu a vznik nových průmyslových zón. Demagog.cz uvádí, že „na webových stránkách DSSS (pro Litvínov a Ústecký kraj) není ani jedna zmínka o krajských volbách, stejně tak se zde nepíše o průmyslových zónách… …Ani v základním programu DSSS podpora průmyslových zón není zmíněna.“

Problematické bylo tvrzení, že z průmyslové zóny Královský vrch v Kadani v současné době odcházejí investoři. Pravdou je, že v březnu oznámil jeden z investorů, že pokud se pro závod nenajde kupec, přijde do října o práci všech jeho 427 zaměstnanců. Kotábovo tvrzení však bylo vyhodnoceno jako zavádějící, jelikož jde pouze o jednoho investora a nikoliv investory, jak politik tvrdil.

Výrok Karoly Haasové za TOP 09 byl zachycen pouze jeden a ten byl pravdivý. Jiří Zelenka za S.cz do debaty nepřispěl žádným hodnotitelným výrokem.

Plné znění analýzy pořadu najdete na webu Demagog.cz.

Robert Hübner, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: D K | středa 10.10.2012 18:11 | karma článku: 7,06 | přečteno: 918x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 545x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 481x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

21. května 2024  7:59

Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které...

Prezident Pavel navštíví Explosii, děti v léčebně i podebatuje ve Vysokém Mýtě

21. května 2024  7:30

Poslední kraj, který v roli prezidenta České republiky Petr Pavel ještě oficiálně nenavštívil, je...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

Neapolí otřáslo zemětřesení. Bylo nejsilnější za posledních 40 let

21. května 2024  6:16,  aktualizováno  6:29

Okolím jihoitalské Neapole v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP nejsilnější za...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1168x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik