Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo nemluvil pravdu v Otázkách VM? (Speciál – Plzeňský kraj)

Říkají hosté speciálů Otázek Václava Moravce pravdu? Pojďme se podívat na analýzu pravdivosti jejich výroků z pera tvůrců webu Demagog.cz.

Předchozí díly: Královéhradecký krajKraj Vysočina, Pardubický kraj

Demagog.cz zjišťuje, zda politici říkají pravdu. Každý týden je na tomto webu zveřejněna zevrubná analýza faktických výroků, které zazněly v pořadu Otázky Václava Moravce. Více o projektu se dozvíte zde. Protože nám tato činnost připadá užitečná, přinášíme vám stručné shrnutí. 

Ve čtvrtek 13. září se představilo v Plzni 6 lídrů nejsilnějších politických stran Plzeňského kraje v rámci předvolebního speciálu Otázek Václava Moravce. Jednotliví politici se snažili přesvědčit veřejnost, že právě jejich řešení jsou pro kraj ta pravá. Vybíráme nejzajímavější výroky.

V první části pořadu byl hlavním tématem stav dopravní infrastruktury. Plzeňský kraj se potýká se špatným stavem silnic 2. a 3. třídy. Diskutující v Otázkách řešili, jak se s touto situací vyrovnat a také jaké jsou její příčiny.

Co se týče nejdiskutovanějšího tématu, ukázalo se, že někteří z politiků nemají zcela jasnou představu možností financování dopravní infrastruktury. Kupříkladu tvrzení Karla Šídla (KSČM), podle něhož se 20 % výnosů ze spotřební daně dělí mezi kraje a SFDI, bylo nepravdivé.

Kraje totiž nedostávájí ze spotřebních daní z minerálních olejů ani korunu, zatímco pro SFDI tento výnos činí pouze 9,1 % jeho příjmů. Stejný politik chyboval rovněž, když nepravdivě uvedl příjem SFDI pro rok 2012 ve výši 37 mld. Kč, namísto skutečné výše 41 mld Kč.

Za neověřitelné jsme označili výroky Milana Chovance (ČSSD) či Jiřího Pospíšila (ODS) o auditorském posudku firmy Pavex, jelikož tento posudek nelze vyhledat z veřejných zdrojů. Za druhou stranu hodnotíme na základě údajů o stavu silnic ve vlastnictví kraje jako pravdivé výroky o zhoršení stavu silnic (např. Jiří Pospíšil).

Další diskutované otázky se týkaly témat jako Národní park Šumava, Plzeň jako evropské hlavní město kultury či petice v Plzni proti záměru vybudování obchodního centra.

I zde politici uvedli řadu nepravdivých výroků. Jiří Pospíšil (ODS) tak nemluvil pravdu, když tvrdil nárůst počtu zaměstnanců krajského úřadu o 100 lidí (Na jiném místě zmiňuje 90).

Změna v počtu zaměstnanců za vlády ČSSD (od roku 2008) dosahuje výše 66 zaměstnanců. Sám Milan Chovanec (ČSSD) přitom nepravdivě uvedl nárůst o 79 lidí. Rovněž zmíněnou úsporu 50 lidí na ve Správě a údržba silnic se nám nepodařilo dohledat.

Za zavádějící považujeme tvrzení Milana Chovance (ČSSD) že: "V minulém roce Plzeňský kraj dostal na sdílených daních 3 miliardy 300 milionů. Město Plzeň 3 miliardy 100 milionů." U daňových příjmů kraje by se dala částka s výhradou akceptovat, ale reálný daňový příjem města Plzeň je velmi odlišný.

Město Plzeň získalo za rok 2011 na sdílených daních celkem 3,395 mld. Kč, Plzeňský kraj pak uvádí jako daňový příjem kraje za daný rok částku 3,384 mld. Kč. Rozdíl mezi příjmy tak nečiní Chovancem uvdáděných zhruba 200 milionů Kč, ale pouhých 11 mil. Kč.

Z počtu ověřených výroků je patrné, že nejaktivnějšími diskutéry (alespoň co do počtu ověřitelných výroků) byli Milan Chovanec (ČSSD) a Jiří Pospíšil (ODS).

Neziskový a nezávislý projekt Demagog.CZ se zabývá factcheckingem politické diskuze v ČR. Tým analytiků Demagogu.CZ ověřuje pravdivost faktických výroků politiků pronesených ve vysílání OVM včetně krajských speciálů. Výsledky ověřování potom pravidelně zveřejňujeme na stránkách www.demagog.cz. Na stejné adrese je možné nalézt více informací o práci celého projektu.

Plné znění analýzy pořadu najdete na webu Demagog.cz

KohoVolit.eu je podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Autor: D K | čtvrtek 20.9.2012 18:11 | karma článku: 7,06 | přečteno: 985x
  • Další články autora

D K

Svobodní chtějí do Evropského parlamentu?

Strana svobodných občanů bývá často vnímána jako strana euroskeptická. Považují stávající pokus o integraci evropských států za slepou uličku a kritizují demokratický deficit Evropské unie. S čím a hlavně proč vůbec tedy chtějí Svobodní kandidovat do Evropského parlamentu?

8.5.2014 v 11:11 | Karma: 16,12 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politika

D K

Programový manifest ČSSD pro Eurovolby

Přesně 23. a 24. května 2014 proběhnou volby do Evropského parlamentu. Samozřejmě se jich zúčastní jedna z našich největších stran, Česká strana sociálně demokratická. Evropské volby se často nazývají volbami druhé kategorie, kvůli nižší volební účasti. To však stranu neodradilo a mezi své čelní kandidáty zařadila například Jana Kellera a Olgu Sehnalovou.

5.5.2014 v 9:11 | Karma: 10,20 | Přečteno: 399x | Diskuse| Politika

D K

S rozhodováním v evropských volbách pomůže Volební kalkulačka

Občanské sdružení KohoVolit.eu již tradičně před každými volbami spouští Volební kalkulačku, která pomůže voličům při rozhodování v květnových evropských volbách. Jedná se o internetový test, jenž porovnává odpovědi uživatele na relevantní otázky s názory politických stran a kandidátů.

24.4.2014 v 16:11 | Karma: 12,59 | Přečteno: 924x | Diskuse| Politika

D K

KDU-ČSL v Evropské unii: Hájíme české zájmy

“Chceme Evropu, která respektuje jedinečnost každého státu i národa a zároveň společně řeší globální problémy. Reguluje jen to, co může poškodit společný zájem – třeba dovoz škodlivých hraček či nekvalitních potravin z Asie”. To jsou slova z předvolebního programu lidovců, které nejlépe vystihují záměr strany ve volbách do Evropského parlamentu. Ty se uskuteční 23. - 24. května 2014.

23.4.2014 v 16:11 | Karma: 11,78 | Přečteno: 590x | Diskuse| Politika

D K

Předvolební program hnutí Ústvit

Nadcházející volby do Evropského parlamentu se v České republice budou konat 23. a 24. května. Oficiálním termínem pro kandidátské nominace byl 18. březen. Do volebního klání se nakonec přihlásilo 39 různých stran, a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury je jednou z nich.

23.4.2014 v 11:11 | Karma: 11,86 | Přečteno: 301x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik