Jak podvést volby snadno a rychle

ČR má poměrně kvalitní organizaci voleb s malou možností volebního podvodu. Našli jsme ale slabé místo ve voličských průkazech, pomocí kterých lze hlasovat vícekrát.

Nejsilnějším zabezpečením voleb v ČR je zveřejňování výsledků po okrscích na volby.cz. Takže každý člen volební komise má možnost zkontrolovat, že jeho okrsek byl započten správně (a součty zase kontrolujeme například my).

Existuje ale jedna velká výjimka: voličský průkaz. S jeho pomocí lze volby snadno podvést. Proč? 

  • Voličský průkaz vydává městský nebo obecní úřad, a to i na plnou moc. S falešnou plnou mocí lze tedy získat více pravých voličských průkazů.
  • Na voličském průkazu nejsou prakticky žádné ochranné prvky. Lze snadno zfalšovat. Je to čtvrtka papíru, jediný "ochranný" prvek je modré nebo černé razítko obecního úřadu. Podpis úředníka nebo jeho škrty lze na počítači snadno vymazat nebo nakreslit zcela nový průkaz a vytisknout kopie. Při stejné gramáži (která je letos kolem 140g/m2) je kopie prakticky nerozeznatelná od originálu. Je to i velmi levné - stačí laserová tiskárna se scanerem a příp. inkoustová tiskárna na razítko (náklady na nové pod 3500 Kč), zhruba hodina grafika na počítači (či několik hodin pro běžného uživatele) a poté samotný náklad na tisk už je v řádu haléřů.
  • Ve volební místnosti vám voličský průkaz vezmou a zapíšou vás na zvláštní seznam voličů. Jenže ten se nedigitalizuje a nikam se neposílá. Ministerstvo vnitra ani Český statistický úřad dokonce ani neví, kolik lidí hlasovalo na voličský průkaz v jednotlivých volebních místnostech.
  • Každý si tedy může vytisknout třeba 100 průkazů a obejít 100 místností. Kdyby se úředníkovi průkaz nezdál, zavolá policii, ta ale nic nezmůže. Musela by obejít všech 14 000 volebních okrsků a projít několik desítek, ale spíše stovek tisíc jmen voličů, co hlasovali pomocí volebního průkazu, aby našla jednoho člověka vícekrát.
  • Na voličském průkazu není uvedeno rodné číslo, takže kdyby teoreticky dva lidé se stejným jménem a stejným datem narození měli stejnou adresu trvalého bydliště, jejich voličské průkazy by byly úplně totožné. A to se může klidně stát, například mnoho lidí má dnes trvalé bydliště na adrese obecního nebo městského úřadu. A ve velkých městech to už není úplné sci-fi.

Policie, státní zastupitelství a soudy moc dobře nezvládají vyšetřovat trestnou činnost politiků. Čeho se ale politici pořád ještě „bojí“, jsou volby. Proto je nesmírně důležité, aby byly volby i nadále „neprůstřelné“. Existují přitom velmi jednoduché způsoby, jak tuto díru ve volebním zákoně zalepit:

  • Vyrábět voličský průkaz s ochrannými prvky a identifikačními údaji. Například plastové, takže by se už moc nevyplatilo je falšovat. (Samozřejmě to není 100% řešení - vizte třetinu falešných lístků na MHD v Praze, ale pořád to výrazně ztíží podvody.)
  • Zavést centrální registr voličů (těch, kteří volí na volební průkaz). Kdyby se jména voličů zadávala do počítače, bylo by velmi snadné zjistit, zda někdo nevolil dvakrát.

Jak obtížné je podvést tímto způsobem volby? Řekněme, že jeden člověk může během voleb s falešnými voličskými průkazy obejít 100 volebních místností.

  • V doplňovacích volbách do Senátu je velmi malá účast. Například v roce 2007 v Přerově to bylo ve druhém kole jen 9,7 % voličů. Vítěz dostal něco přes 5 000 hlasů, rozdíl mezi prvním a druhým kandidátem byl asi 700 hlasů. Takže na kompletní podvedení voleb by stačilo 50 lidí (opět po 100 hlasováních).
  • Senátní volby na Praze 6 v roce 2010 rozhodlo 70 voličů.
  • V krajských volbách v Karlovarském kraji se do zastupitelstva dostala strana s necelými 5 000 hlasy. Jednomu z kandidátů stačilo k přednostnímu zisku mandátu 250 preferenčních hlasů. Pomocí falešných voličských průkazů mohou svého kandidáta „vykroužkovat“ do zastupitelstva tři lidé. Stejně to funguje při volbách do Poslanecké sněmovny (ve Varech stačilo pí. Suché 1025 přednostních hlasů)

Vláda nyní připravuje nový volební kodex, který by měl sjednotit a zlepšit pravidla pro všechny druhy voleb. Má na to docela dost času, pokud nepadne vláda nebo nezemře prezident, volit se bude až v roce 2014 do Evropského parlamentu. Dostanou se do volebního kodexu jeden nebo dva paragrafy, které by volebnímu podvodu zabránily?

Pravý, nebo falešný?Kamil Gregor a Michal Škop, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

25. a 26. ledna 2013 se koná druhé kolo přímé volby prezidenta ČR. Shodnete se více s Karlem Schwarzenbergem nebo s Milošem Zemanem? Kdo Vás chce doopravdy zastupovat? Zkuste si naši obměněnou Volební kalkulačku!

Dále čtěte:

Zeman opět největším "lhářem"

Podrobný profil Karla Schwarzenberga

Podrobný profil Miloše Zemana

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: D K | pátek 25.1.2013 20:01 | karma článku: 14,82 | přečteno: 1605x