Centrum aplikované ekonomie: Důraz na fakta v ČR dost chyběl

Další, na koho se v našem blogovém seriálu zaměříme, je občanské sdružení Centrum aplikované ekonomie, které proslulo zejména tvorbou zIndexu. Naši nabídku k rozhovoru přijala Jana Chvalkovská, která patří mezi zakládající členy tohoto sdružení.


Mohla byste ve stručnosti představit vaše občanské sdružení?

Naše občanské sdružení – Centrum aplikované ekonomie o.s. se zabývá především systematickým sběrem a vyhodnocováním informací o veřejných zakázkách a o kauzách s nimi souvisejícími.

V rámci naší činnosti sbíráme data a další informace a využíváme je jako podklady pro celou řadu veřejných diskuzí a kauz, které se týkají korupce ve veřejných zakázkách, ve vládních nákupech a prodejích atp.

Hlavním projektem našeho občanského sdružení je hodnocení dobré praxe v zadávání veřejných zakázek – tzv. zIndex.cz. V rámci tohoto indexu srovnáváme veřejné zadavatele podle toho, jak moc se jejich praxe při zadávání veřejných zakázek za poslední 4 roky přiblížila určitým standardům nejlepší praxe v této oblasti. V roce 2011 jsme vytvořili první hodnocení zIndex pro ministerstva a nutno říci, že tato naše aktivita vyvolala silný ohlas mezi médii, politiky a úředníky i veřejností, což nám dodalo elán k další práci.

Naše sdružení se plně hlásí ke svému akademickému původu - začali jsme jako skupina doktorandů a studentů a naše činnost má stále z velké části výzkumný charakter – i proto jsme přidruženi k Univerzitě Karlově v Praze (konkrétně k Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd), jejíž podpory si velmi vážíme.

Na čem konkrétně pracujete?

V současné době pracujeme na další sérii zIndexu – opět pro ministerstva a rovněž pro kraje. Vylepšili jsme metodiku a zIndex se konečně dočká i svých nových a uživatelsky vstřícných webových stránek, které jsme obdrželi darem od našeho příznivce – společnosti Nuabi.

Kdy bylo vaše občanské sdružení založeno?

Naše občanské sdružení bylo založeno v srpnu 2011, když se ukázalo, že je třeba naše aktivity v oblasti veřejných zakázek zformalizovat ze skupinky doktorandů-nadšenců na nějakou jasněji vymezenou právní formu – v našem případě na občanské sdružení. Formalizace našich aktivit byla také příležitostí si uvědomit naše jednotlivé zodpovědnosti – Jirka Skuhrovec se tak nejen formálně ujal vedení občanského sdružení i celého projektu a Jana Chvalkovská, Petr Janský a další členové a spolupracovníci se dále podílejí na aktivitách jako před formalizací.

Jakých jste dosáhli ve své práci úspěchů?

Za úspěch samozřejmě považujeme zveřejnění a ohlas zIndexu v roce 2011, jakož i to, že se nám podařilo vzbudit obecně zájem o veřejná data. Myslím, že činnost sdružení aktivních v oblasti watchdogových a protikorupčních aktivit, mezi něž se počítáme i my, přispívá k posilování veřejné diskuze – která je však podložena seriózními daty a fakty. A právě důraz na fakta a na věcnou debatu v ČR dost chyběl. Jinak musím říci, že považujeme za úspěch i otevření některých kauz, k jejichž otevření naše data pomohla – mezi nejznámější patří kauza společnosti Kardioport a její zakázky pro IKEM.

Jaké máte plány do budoucna?

Plánujeme zpracovávat pravidelné, například každoroční, hodnocení zadavatelů veřejných zakázek zIndex a rozšiřovat naše aktivity (spojené se sběrem a vyhodnocováním dat) i na další oblasti činnosti veřejných institucí. Chceme rovněž podporovat naší analytickou a databázovou činností další občanská sdružení aktivní v oblasti watchdogových a protikorupčních aktivit.

Co vám nejvíce komplikuje práci?

Vedle obvyklého problému spojeného s nedostatkem peněz na naši činnost (náš hlavní projekt zIndex.cz jsme zafinancovali výhradně našimi vlastními prostředky, prací nás a studentů – dobrovolníků a s pomocí společnosti, která nám darovala web a společnosti, která nám věnovala některá data), je zde i občasná beznaděj na hloubkou kořenů korupce v ČR. V neposlední řadě jsme se občas setkali se zbytečnou rivalitou mezi neziskovými sdruženími navzájem – což je škoda – práce je dost pro všechny a lepší je spolupracovat.

Kolik lidí pracuje pro vaše občanské sdružení?

Máme 4 členy a ad hoc cca. 10 spolupracovníků – dobrovolníků.

Odkud získáváte finance na provoz?

Naprostá většina provozu za poslední dva roky spočívá v dobrovolnictví. Tudíž teoreticky hradíme osobní náklady z vlastních zdrojů, například doktorských stipendií. Dalšími hmatatelnějšími zdroji jsou občasné granty na určitá protikorupční témata (např. NFPK – grant Konexe ve spolupráci se sdružením Naši politici apod.). Díky spolupráci s Fakultou sociálních věd nemusíme řešit sídlo a kanceláře, což nám pomáhá.

Jana Chvalkovská je absolventkou ekonomie a práva na Karlově univerzitě. Studovala v americkém Richmondu, rakouském Linci a peruánské Limě, nyní pokračuje v doktorském programu Institutu ekonomických studií v Praze. Pracuje jako konzultant ve společnosti EEIP, asistent skupiny NERV pro konkurenceschopnost a zástupce předsedy Mezinárodní obchodní komory České republiky.

Veronika Bajerová, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Dá vláda na rady o boji proti korupci?

Kalousek a Filip - Kdo neříkal pravdu v Otázkách VM?

Jak poslanci hlasovali o ochraně ovzduší?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: D K | úterý 15.5.2012 16:11 | karma článku: 8,85 | přečteno: 715x