Romové nebo politici: kdo je větší "parazit"?

Kmotři a jejich politici rozkrádají naši zemi. "Nepřizpůsobiví" zneužívají sociální dávky. Co z toho je ale dražší a o kolik? Pojďme to spočítat.


Veřejná zakázka je u nás podle srovnávacích studií předražena v průměru o 20-30%. Některé nejsou vůbec, jiné i o stovky procent.

Buďme velkorysí a počítejme jen 20%. Celkem se tedy rozkrade asi 130 miliard ročně. A to nepočítám další zdroje korupce.

Podle odhadů tu žije 150-300 tisíc Romů. Přežeňme to a řekněme, že jich je 500 tisíc a že KAŽDÝ z nich (od kojence po důchodce) bere dávky. To je samozřejmě jen hypotetický předpoklad, ne faktické tvrzení.

I kdyby všichni Romové pobírali všechny dostupné dávky, a to bez výjimky neoprávněně, stálo by nás to 12,79 miliard ročně (bez starobní penze). To je necelých 10% ze sumy, kterou za stejnou dobu rozkradou kmotři a jejich politici.

Korupce i zneužívání dávek je problém. Oboje. Jenže korupce nás stojí alespoň 10x víc. Fakticky je to ještě více, protože ne všechny dávky jsou pobírány neoprávněně a ne všichni Romové jsou jejich příjemci.

Jak se valí korupční kauzy, politici a jejich novináři se snaží "vrtět psem" - odvést naši pozornost k zástupným problémům. Nenávist k Romům má za cíl zakrýt mnohem větší zlodějny.

Čistě hypoteticky by bylo ekonomicky výhodnější lynčovat v Parlamentu než na romských ubytovnách.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ladislav Kocour | pondělí 16.1.2012 14:11 | karma článku: 45,38 | přečteno: 20989x