Nečasovi úředníci na to "ser*u jako kráva"

Když se "provalily" statisícové odměny zaměstnanců Úřadu vlády za "mimořádné výkony", Petr Nečas prohlásil, že na Úřadě vlády "dřou jako koně". Moje osobní zkušenost je ale drasticky jiná.


V roce 2010 jsem se opovážil celkem třikrát požádat Úřad vlády o informace, které mi musí podle zákona tato instituce poskytnout. Co jsem po nich chtěl?

V zásadě totéž, co nyní uniklo na veřejnost: Údaje o platech vysokých státních úředníků. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu je musí každá veřejná instituce poskytnou povinně a na požádání. Jedná se totiž o státní, a tedy naše peníze.

Ačkoli paragrafy dávají úředníkům dost času na zpracování dotazu, na první žádost nikdo neodpověděl ani po uplynutí všech lhůt. Když jsem pohrozil podáním správní žaloby, bylo mi řečeno, že se k žádosti musí vyjádřit Úřad na ochranu osobních údajů. A nikde se nepíše, kolik času na to bude potřebovat.

To se samozřejmě dosud nestalo a věřím, že se to ani nikdy nestane. Nejenže je nezákonné zahrát žádost o informace takhle "do autu". Je to navíc úplně nesmyslé: Chtěl jsem sděllit jen výši jednotlivých platů, ne jména lidí, kterým jsou vypláceny. Jaké osobní údaje by měly být chráněny?

Podal jsem tedy novou žádost a úředníci si našli další kličku: Najednou mi byli ochotní vyhovět, ovšem stanovili si poplatek 80 000 korun "za zpracování informací"! Přitom jde o data, která má mzdová účetní v jediné excelové tabulce.

Věřím, že kdybych se nenechal tak astronomickou částkou odradit, Úřad vlády by se mnou zase okamžitě přestal komunikovat.

Ať mi někdo vysvětlí, jaké úžasné výkony úředníci podávají, že za ně pobírají statisícové odměny? Jen v případě mé žádosti opakovaně porušili zákon a měli by být vyhozeni na dlažbu!

PS: Úřad vlády už prý zná jméno "viníka", který informace o platech "nezákonně" vynesl. Jsem si jistý, že ho propustí. Přitom jeho "provinění" spočívalo v tom, že zveřejnil informace, na které má ze zákona nárok každý občan!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ladislav Kocour | úterý 24.1.2012 16:22 | karma článku: 47,15 | přečteno: 31028x