Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pandořina skříňka s klubíčky

    „Ivanko, ještě vás baví ruční práce?" zeptal se mne hlas v telefonu. „Mám po sestře bednu klubíček." Okamžitě jsem zbystřila všechny smysly. Když mi někdo řekne „Ivanko", mohu si být jistá, že mne zná sto let.

     A nemýlila jsem se. Paní Boučkovou jsem znala ještě z doby, kdy jsem nastoupila do velkého stavbařského podniku jako absolventka a ona už seděla v hlavní účtárně. To už je let! Kolik jí dnes může být? Vždyť i ze mne se stal nedávno důchodce!

   „Je mi to líto vyhodit do kontejneru, jsou to krabice s klubíčky na vyšívání, ještě nenačaté."  To je celá ona. Z generace poctivců, co nikdy nevyhodí nic, co by mohl ještě někdo použít. Stará Baťovská škola. Pedant, co je zvyklý nerozhazovat, ale šetřit. Léta účetnické práce ji naučila obracet nejen korunky, ale i všechno ostatní dvakrát v ruce. „Nabízela jsem to děvčatům v prodejně, aby to ještě prodaly, nic jsem za to nechtěla. Ale nevzaly si to." No vždyť to říkám, starý poctivec.

   „To jsem moc ráda, paní Boučková, barevných klubíček není nikdy dost. Kdy si pro ně mohu přijet? Snad k vám ještě trefím." Vzpomněla jsem si na jejich překrásný terasový byt, snad nejkrásněji řešený byt v nové zástavbě sídliště nad městem. Byla jsem tam jen jednou, ale vidím ho jako dnes. Proti naší panelové „králíkárně" nevídaný luxus. Čtyři velké pokoje, hala, schodiště, velká kuchyň, dole pracovna, prádelna se sušárnou. Taky se na něm Bouček pořádně nadřel.

   „Já už tam, Ivanko, nebydlím", zchladila mne paní Boučková. „Já vám ta klubíčka raději přivezu." A nedala si to vymluvit. Šla jsem jí naproti na zastávku. Přivlekla čtyři nadité igelitky,  v každé ruce dvě. Uvařila jsem čaj a teprve si ji po očku trochu prohlédla. Moc se nezměnila. Patří k těm lidem, co vypadají léta stejně. Připadala mi jen maličko menší a sušší. Upravená, elegantní, načesaná, jako bývala vždycky.

   „A kde teď vlastně bydlíte, paní Boučková", zeptala jsem se a kriticky jsem se rozhlédla po naší „králíkárně". Tipovala jsem ji na garsonku, na jednopokoják nebo „výměnek" u některého ze dvou synů. „Ten váš terasáček se mi moc líbil."

   „Všechno je jinak," vzdychla. „Nechali jsme ho synovi s rodinou. Postavili jsme si domek na Lhotce. Dvoubytový, obrovský. S krásnou zahradou, na pěkném místě. Mysleli jsme si, že tam dožijeme. Sotva jsme se nastěhovali, zemřel manžel. Syn si přivedl nevěstu a než si stačili pořídit dítě, srazilo ho auto. Zranění neslučitelná se životem. Snacha se mnou ještě chvíli vydržela, pak se vrátila k rodičům a dnes má jinou rodinu. Už jsem ji léta neviděla."

   Nastalo ticho. Co byste na tohle řekli, být na mém místě? Dovedla jsem si ji představit, jak v pětaosmdesáti umývá nespočet oken, vytírá podlahy a udržuje ten ohromný dům a zahradu. Jak chodí po prázdných chodbách, kde se ticho odráží od holých stěn.  Jako by věděla, na co myslím.

   „Dokud mi zdraví slouží, zůstanu tam. Pořád ještě tam stačím udržovat pořádek, vařit, péct koláče, když přijedou mladí. Ještě jsem si nechala pár firem, kterým vedu účetnictví. Až budu cítit, že na to nemám, tak skončím. Teď ještě stíhám, nemám chuť něco měnit."  Tvářila se tak odhodlaně, že to vypadalo na hodně dlouho.

   „ Já jsem asi posedlá myšlenkou velkého bytu," zavzpomínala a mně to připadalo, že otvírá Pandořinu skříňku. „Když jsme se s manželem vzali, bydleli jsme každý na jiné ubytovně. Abychom mohli být o víkendu spolu, museli jsme si najmout pokoj v hotelu. Pamatujete si tu dobu pořadníků na byty? Dali bychom cokoli za jakýkoliv byteček. Pracovali jsme oba u stavbařské firmy, i byty stavěla. Přednost ale měly rodiny s dětmi. Za příslib bytu jsem  musela několik roků dojíždět do Jihlavy, kde potřebovali vedoucí účetní. Nic se tím nevyřešilo, když už jsem konečně byla v jiném stavu, o dítě jsem přišla skoro ještě na autobusovém nádraží. Celý život mne pronásledovala starost, abych vždycky měla  kde bydlet."

   Vrátila jsem se do doby, kdy jsme jako novomanželé čekali na byt jen asi rok a půl. Ta naše „králíkárna", získaná jen s menší protekcí od téhož podniku, se stala naším domovem a domovem našich dětí. Začala  jsem se na ni dívat s větším respektem.

   „Dnes už to mají mladí lepší," zamyslela jsem se. „Bytů je na výběr,  banky nabízejí úvěry, firmy vám postaví domek na klíč. Realitky  se mohou přetrhnout, aby vám našly bydlení, jaké si představujete.  V tom domě naproti jsou prý už nějaký čas dva byty volné, nikdo je nechce..."  

      Uklidila jsem igelitky s klubíčky za skříň. Ani nebyly vidět, když jsem otevřela dveře. Inu, velký byt je velký byt.

Autor: Ivana Kochaníčková | čtvrtek 6.8.2009 8:29 | karma článku: 21,26 | přečteno: 1822x
  • Další články autora

Ivana Kochaníčková

Vajíčka za tři

Nejede a nejede. Autobusová zastávka se pomalu plnila. Už se pozdravili všichni ti, co se znali, prohodili takové ty zdvořilostní fráze jako: kam jedete, a to máme dnes pěkně, pak se hlavy všech otočily ve směru, odkud měl autobus přijet.

29.3.2012 v 11:20 | Karma: 21,22 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Úplně zbytečné alibi

Patřím k těm důchodcům, kteří rychle pochopili svůj životní omyl – že totiž v důchodu budou mít spoustu času na knížky, na zahrádku, na kamarády, vlastně na všechno, co dosud odkládali. Omyl. Vstávám v šest, usínám kolem půlnoci a nestíhám. Někdy ztrácím pojem o čase natolik, že si nejsem jistá, jestli je pondělí nebo už středa, o datu nemluvě.

12.10.2011 v 8:36 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Trampoty s myčkou

Klekla mi myčka. Ne že bych to nečekala, měla už svoje za sebou. Ale představa, že budu volat opraváře, někam ji vláčet, brát si volno, řešit novou, docela mne to rozhodilo. Seděla jsem nad ní jako hromádka neštěstí.

24.8.2011 v 8:50 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Jak se z muže stane chlap

Na ty sedánky jsme se vždycky těšili. Ať už to bylo při něčích narozeninách, nebo jsme se sesedli po poradách, nebo na školeních. Pracovala jsem tehdy na zahraničním závodě velkého stavebního podniku a naši experti, kteří se vraceli z pro nás cizokrajných zemí, se nenechali prosit a vyprávěli

10.8.2011 v 8:43 | Karma: 20,95 | Přečteno: 2331x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Patříte k vrabcům, nebo k vlaštovkám?

Příběh nemusí být o lidech. A prázdninový příběh už vůbec ne. Co takový Ezop? Ten se proslavil bajkami, v nichž zvířata jednají jako lidé. Psal pro pobavení i pro poučení. A dnes? Kde vzít inspiraci, když široko daleko nepotkáte zvíře. Myslím to opravdové.

3.8.2011 v 8:09 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Newyorská policie zasahovala na Kolumbijské univerzitě. Vyhnala demonstranty

1. května 2024  7:08

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

  • Počet článků 120
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2091x
Teprve po letech jsem zúročila léta novinářské praxe v krátkých příbězích. Je v nich vesnice i malé město, něco z autobiografie, něco z fantazie.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy