Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O studánkových očích paní Hedviky

    Měla oči jako studánka. Ne jako lesní studánka, s temnou vodou, v níž se shlížejí vysoké stromy. Spíš jako studánka v polích, čirá a obrážející jasnou letní oblohu s beránky obláčků.  Osvěžující  a zvoucí k zastavení. Takové oči měla paní Hedvika.

 

   Začněme od začátku. Když byli kluci malí, učili jsme je  úctě ke starším lidem. Náš dům jich byl plný. Proč slušně nepozdravit, nepřidržet jim dveře, nepřivolat výtah. Proč nepomoci s taškou, když se domovní dveře ne a ne otevřít tím malinkým klíčem.  Základní pravidla slušnosti. Jak šel čas, vyletěly děti z hnízda a zůstali jen starší lidé. Párek elegantních manželů, kteří denně za každého počasí  vyráželi k trolejbusu, jeli pár zastávek na oběd a pak vyzvednout vnuky ze školy.  Sportovně založená paní, která po většinu roku nasedala na kolo, v košíku před sebou jezevčíka a tradá na zahradu. Ve čtverce bydlela osamělá paní, která  nevynechala jediný zájezd pro důchodce. Hned naproti  pekla sousedka cukroví  „na kšeft" pro půl sídliště. Jen ten dědek ze trojky posedával vyschlým zadkem na lavičce, četl noviny a jak šel někdo kolem, zapřádal řeč. Jedna maličká bývalá profesorka ležela celé dny v knihách. Nosila si jich hromadu  z knihovny a po cestě si k nim přikoupila pár rohlíků. Viděli jsme ji v přízemí svítit lampičkou dlouho do noci. Zato šedivá upovídaná babička z osmičky byla venku skoro pořád. S nezdolnou trpělivostí udržovala věčně zdupaný květinový záhonek před domem  s malou motyčkou a kbelíkem na plevel.

   Paní Hedvika šila. Jestli byla opravdu švadlena, nevím. Ale proudily k ní zástupy žen, s novými látkami i se správkami. Dnes se všechno vyhazuje, ale Hedvika lemovala sukně, zužovala a povolovala kalhoty, zašívala klukům skoby na riflích, látala prodřené lokty.  Pořád u ní někdo zvonil, dámy chodily na zkoušky, vymýšlely modely, točily se před zrcadlem. Bývala to pro Hedviku malá společenská událost. Takovou věc nevyřídíte přede dveřmi. Hned šla vařit kafíčko a odněkud vykouzlila domácí koláčky.  A pak se dlouho povídalo. Paní Hedvika uměla naslouchat. Její studánkové oči se dívaly přívětivě, chápavě, soucitně, měla lásky na rozdávání.

   Měla jsem naše staříky v domě ráda. Když rozkvetl na zahradě „maminčin"  šeřík, bílý, voňavý a plnokvětý, nosil jej manžel ve velkých kyticích domů. Konečky naklepal, aby ve vodě neuvadly, a roznášel je skoro tajně po domě. Věšel je na kliku u bytů, zazvonil a zmizel. Pak přišel čas jahod a rybízu. Měl na to fintu. Uřezal hrdlo z petláhve, propíchl nahoře dvě dírky, těmi prostrčil provázek. Tímto uchem protáhl ruku, nasbíral ovoce a petku pověsil na kliku. Na podzim roznášel ořechy.  

   Taky jsem se snažila.  Měla jsem období, kdy jsem upletla našim staříkům před Vánocemi i deset párů bačkorek- televizorek.  Další rok jsem pletla dlouhé šály. Nebo  falešné roláky. Čepice, kulichy.  Sem tam nějakou vestu.  Do schránek jsem na Velikonoce a Vánoce dávala pohlednice s přáním všeho dobrého. Někteří z nich tam nedostali poštu po celý rok.

   Hedvika s nástupem volného trhu přišla o zakázky. Dnes koupíte slušné oblečení na každou postavu v konfekci i na tržnici. A taky se přihlásily roky. A s nimi problémy. Paní Hedvika rozcházela klouby po chodníku před domem se zaťatými zuby. Každý krok ji stál hodně úsilí. V těch krásných studánkových očích se objevil smutek. A pak najednou zmizela. Vyměnila byt s vnukem. Potkala jsem ji jednou, když jsem běhala po nákupech. Brázdila chodník u svého nového domova, jen trochu sehnutější, smutnější, ale šťastná, že mne vidí. Asi tam moc přátel neměla. Seděly jsme na lavičce. Stýskalo se jí, jak jinak. A na jaře ji čekala operace, noha se nelepšila.  

   Pak viselo na nástěnce u výtahu její parte. Nemám ráda pohřby. Umiňovala jsem si, že nebudu brečet. U kostela se sešlo jen pár bývalých sousedů. Sedli jsme si do lavic kousek za truchlící rodinou. Pohřby jsou dojemné. Držela jsem se. V ruce jsem mačkala kytici bílých šeříků. „To je její sestra," upozornila mne Mirka a podívala se směrem k sehnutým zádům staré, šedovlasé paní před námi. Jako by nás slyšela, otočila paní prudce hlavu dozadu. Přímo na mne se dívaly smutné studánkové oči paní Hedviky. A najednou bylo po předsevzetí, slzy jako hrachy se mi tlačily z očí a měla jsem co dělat, abych našla kapesník. 

Autor: Ivana Kochaníčková | středa 9.12.2009 8:58 | karma článku: 22,80 | přečteno: 1109x
  • Další články autora

Ivana Kochaníčková

Vajíčka za tři

Nejede a nejede. Autobusová zastávka se pomalu plnila. Už se pozdravili všichni ti, co se znali, prohodili takové ty zdvořilostní fráze jako: kam jedete, a to máme dnes pěkně, pak se hlavy všech otočily ve směru, odkud měl autobus přijet.

29.3.2012 v 11:20 | Karma: 21,22 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Úplně zbytečné alibi

Patřím k těm důchodcům, kteří rychle pochopili svůj životní omyl – že totiž v důchodu budou mít spoustu času na knížky, na zahrádku, na kamarády, vlastně na všechno, co dosud odkládali. Omyl. Vstávám v šest, usínám kolem půlnoci a nestíhám. Někdy ztrácím pojem o čase natolik, že si nejsem jistá, jestli je pondělí nebo už středa, o datu nemluvě.

12.10.2011 v 8:36 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Trampoty s myčkou

Klekla mi myčka. Ne že bych to nečekala, měla už svoje za sebou. Ale představa, že budu volat opraváře, někam ji vláčet, brát si volno, řešit novou, docela mne to rozhodilo. Seděla jsem nad ní jako hromádka neštěstí.

24.8.2011 v 8:50 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Jak se z muže stane chlap

Na ty sedánky jsme se vždycky těšili. Ať už to bylo při něčích narozeninách, nebo jsme se sesedli po poradách, nebo na školeních. Pracovala jsem tehdy na zahraničním závodě velkého stavebního podniku a naši experti, kteří se vraceli z pro nás cizokrajných zemí, se nenechali prosit a vyprávěli

10.8.2011 v 8:43 | Karma: 20,95 | Přečteno: 2331x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Patříte k vrabcům, nebo k vlaštovkám?

Příběh nemusí být o lidech. A prázdninový příběh už vůbec ne. Co takový Ezop? Ten se proslavil bajkami, v nichž zvířata jednají jako lidé. Psal pro pobavení i pro poučení. A dnes? Kde vzít inspiraci, když široko daleko nepotkáte zvíře. Myslím to opravdové.

3.8.2011 v 8:09 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 120
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2091x
Teprve po letech jsem zúročila léta novinářské praxe v krátkých příbězích. Je v nich vesnice i malé město, něco z autobiografie, něco z fantazie.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy