Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec Bleskosvodky

   Strašně se mi letos na ten sraz Bleskosvodky nechtělo. Bývala to setkání osmi vysokoškoláků ze stejné fakulty. Je to ještě jejich sraz? Pomalu se z něj stává babinec. Naši mužští se ztrácejí. A ti co zůstali, škoda mluvit.

 

    A přesto jsem jela. Hlavně proto, že jsem skoro celý rok dávala dohromady vzpomínky a sestavila rozsáhlé album historie naší party. Probrala jsem desítky fotografií, dopisy, blahopřání k výročím i povýšením, pozvánky na rodinné oslavy, výstřižky z novin. Ze všech na mne dýchalo to ovzduší zapomenutých časů, kdy jsme do večera posedávali kolem ohně, unaveni kouzelnými výšlapy do okolí, vedli sáhodlouhé debaty na úrovni, hodnotili úspěchy a nezdary měsíců, které uplynuly od minulého srazu. Na fotkách byl i můj Standa, v kostkované košili, s batohem na zádech, rozesmátý, šťastný. 

   Původně se scházeli jen chlapi, osmička nerozlučných kamarádů ze studií. Pak přibývalo žen, až se řady Bleskosvodky rozrostly na dvojnásobek. Už jsme se nesetkávali nad buřty u ohně, ale ve zděných závětřích u grilů. Jak přibývalo aut, ubylo nachozených kilometrů po okolí. Spacáky v dřevěných chatičkách vystřídaly masivní postele s nežehlivým povlečením v hostinských pokojích luxusních chat s podkrovím. Už nás to netáhlo ze stráně dolů k říčce, s loďkou nad hlavou. Za chalupou stál bazén s ohřívanou a filtrovanou vodou. Naši chlapi pupkatěli, honili zbytky vlasů přes čelo, ale pořád se uměli s chutí zasmát, vyprávět veselé příběhy, dělat si legraci sami ze sebe a nekonečně dlouho diskutovat nad politickou situací.

   Možná to způsobily ty fotky z dob, kdy jsme v mladistvém nadšení spřádali sny a představy o budoucnosti. Tehdy nestál na prvním místě auťák a vila. Snili jsme o fantastické kariéře, o tom, že objevíme novou technologii, postavíme nová sídliště s parky a houpačkami pro děti. Snili? Naši progresivní, vysokoškolsky vzdělaní a energií přímo nabití chlapi snili. My ženy jsme je povzbuzovaly, obdivovaly, hýčkaly. A jen zpovzdálí, jako na vedlejší koleji, jsme si pochvalovaly vlastní úspěchy.

   Neměli to synci lehké. Sotva trochu zakořenili ve svých podnicích, přestali platit za inženýrky bez praxe a dostali se k samostatné práci, převálcoval je osmašedesátý rok. Všechny. Ty s rudou knížkou, i ty bez ní. Otřepali se a začali od nuly. Startovací čára už nebyla rovná, ani cíle nezůstaly stejné. Jeden přeskakoval ve své dráze desítky překážek, jiný běžel s větrem v zádech ve vnitřním kruhu. Pak přišel osmdesátý devátý. I ten je semlel. Některé vyhoupl do podnikatelských sfér, jiné nechal milostivě setrvačníkovou rychlostí doklepat do důchodu. Už neměli dost síly na to, překročit tu pomyslnou hranici mezi socialismem a rodícím se kapitalismem.

   Posledních několik let se na našich srazech scházejí už jenom důchodci. Zase nadávají na politiku, vzpomínají na zašlé časy a opatrně solí. To víte, tlak, klouby, cholesterol. Stali se z nich nevrlí, protivní dědci. Kdyby ještě žil můj Standa, vypadal by asi jako oni. Možná by chodil s hůlčičkou, bral by tablety na prostatu a v noci by si dával do sklenice zuby.

  Najednou se mi srdce sevřelo. Jak by dnes asi vypadal? A proč tu zrovna on  dnes není? Zastesklo se mi tak intenzivně, že mi vhrkly do očí slzy. Standa, můj slušný, inteligentní, uvážlivý a něžný Standa. Seděl by tu mezi nimi, smál by se a občas něco prohodil. Rozuměli jsme si i pohledem, mrkl na mne tajně vždycky, když některý z jeho kamarádů přehnal vychloubání, nebo řekl nevhodný vtip. A přesto byl s nimi rád. Představovali jeho mládí, šprtání před zkouškami, bujaré oslavy po nich.

   Kdyby je tak viděl dnes! Možná je dobře, že je nevidí. Možná je dobře, že už tu není. Morbidní myšlenka. Staří dědci sedí kolem stolu, šermují rukama, překřikují se. Hádají se o infantilní nesmysly. Toto že je Bleskosvodka? Můj pracně sestavený almanach, na který jsem byla tak pyšná, jen tak  přeletěli očima. Sotva že mi zamávali na rozloučenou.

   Příští rok už nepojedu. Tečka.

    

  

Autor: Ivana Kochaníčková | středa 16.9.2009 9:11 | karma článku: 19,64 | přečteno: 1294x
  • Další články autora

Ivana Kochaníčková

Vajíčka za tři

Nejede a nejede. Autobusová zastávka se pomalu plnila. Už se pozdravili všichni ti, co se znali, prohodili takové ty zdvořilostní fráze jako: kam jedete, a to máme dnes pěkně, pak se hlavy všech otočily ve směru, odkud měl autobus přijet.

29.3.2012 v 11:20 | Karma: 21,22 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Úplně zbytečné alibi

Patřím k těm důchodcům, kteří rychle pochopili svůj životní omyl – že totiž v důchodu budou mít spoustu času na knížky, na zahrádku, na kamarády, vlastně na všechno, co dosud odkládali. Omyl. Vstávám v šest, usínám kolem půlnoci a nestíhám. Někdy ztrácím pojem o čase natolik, že si nejsem jistá, jestli je pondělí nebo už středa, o datu nemluvě.

12.10.2011 v 8:36 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Trampoty s myčkou

Klekla mi myčka. Ne že bych to nečekala, měla už svoje za sebou. Ale představa, že budu volat opraváře, někam ji vláčet, brát si volno, řešit novou, docela mne to rozhodilo. Seděla jsem nad ní jako hromádka neštěstí.

24.8.2011 v 8:50 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Jak se z muže stane chlap

Na ty sedánky jsme se vždycky těšili. Ať už to bylo při něčích narozeninách, nebo jsme se sesedli po poradách, nebo na školeních. Pracovala jsem tehdy na zahraničním závodě velkého stavebního podniku a naši experti, kteří se vraceli z pro nás cizokrajných zemí, se nenechali prosit a vyprávěli

10.8.2011 v 8:43 | Karma: 20,95 | Přečteno: 2331x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Patříte k vrabcům, nebo k vlaštovkám?

Příběh nemusí být o lidech. A prázdninový příběh už vůbec ne. Co takový Ezop? Ten se proslavil bajkami, v nichž zvířata jednají jako lidé. Psal pro pobavení i pro poučení. A dnes? Kde vzít inspiraci, když široko daleko nepotkáte zvíře. Myslím to opravdové.

3.8.2011 v 8:09 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 120
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2091x
Teprve po letech jsem zúročila léta novinářské praxe v krátkých příbězích. Je v nich vesnice i malé město, něco z autobiografie, něco z fantazie.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy