Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Červený kostel - zachráněn před zkázou (fotoblog)

Na počátku byl kostel. Ve 12. století ho nad starou řekou Vltavou nechala postavit paní Zdislava, matka velmože Jiřího z Milevska. Románský kostelík stál osamocený u řeky, která se jako modrý had kroutila mezi loukami a skalami.

Byl zasvěcen sv. Bartoloměji, ale podle barvy zdiva se mu říkalo Ruffa Ecclesia – červený kostel. Dal jméno postupně vznikající osadě Červená a také říčnímu úseku odtud až ke Zvíkovu, plnému peřejí a zrádných tůní. Červenské proudy, divoké a nebezpečné, byly postrachem vorů a lodí, a tak se kostelík stal pravidelnou zastávkou a místem modlitby plavců za zdárnou plavbu…

Ve 20. století se Červená nad Vltavou rozkládala na obou březích řeky, byla tu škola, fara, četnická stanice a několik mlýnů, restaurací a penziónů pro výletníky a vodáky. Budovatelská 50. léta znamenala ale zánik tohoto oblíbeného letoviska – bylo rozhodnuto, že 47 domů nenávratně pohltí orlická přehradní nádrž. Kostelík se samostatnou zvonicí a přilehlým plaveckým hřbitovem měl být původně též zatopený, ale zřejmě byl Bohu opravdu milý, protože „andělé“ v podobě tří pražských památkářů, Hacara, Kotrby a Vaněčka, iniciovali v r. 1958 jednání o záchraně kostela. Tito pánové po obhlídce místa doporučili zachovat kostel pro nespornou památkovou hodnotu: hlavně unikátní „vysoce vypjatou žebrovou klenbu presbytáře“, možná nejstarší tohoto typu v Čechách.

Jak už v té době bylo zvykem, političtí vládci regionu nesdíleli žádnou přecitlivělost památkářů ohledně historických památek, jež měly padnout za oběť vodnímu dílu. Národní výbor v Milevsku se vyjádřil v tom smyslu, že si drahou záchranu „svědka církevního tmářství a feudalismu“ rozhodně nepřeje a také se pozastavil nad finanční náročností záměru v době, kdy neměl „dostatek prostředků na výstavbu daleko důležitějších akcí“. Jednání státních úředníků, památkářů a vodohospodářů se vlekla - nakonec doporučili zachování kostela v Červené. Ministerstvo energetiky a vodního hospodářství však definitivně zamítlo variantu zatopení památky až v r. 1960.

Mezitím probíhaly přípravné práce, navrženo bylo rozebrání kostela, očíslování a přenesení vzácných stavebních prvků na nové místo mimo zátopové území. Původní bloky byly nově dozděny do středověké podoby kostela – byly zrušeny např. schody na kůr, přistavěné později.

Podle tehdejšího ministra školství a kultury Kahudy měla být v kostele zřízena expozice, která by byla „svědectvím kladného vztahu socialistického státu k památkovému dědictví“, ale naštěstí se tak nestalo.

S velkým úsilím se podařilo přenést fragmenty středověkých fresek – s jejich záchranou se totiž začalo až v době, kdy byla odstraněna střecha a malby poškodila voda… O vnitřní vybavení se přihlásila církev, zvony se už do nové stavby nevrátily a další mobiliář se později stal kořistí zlodějů. Interiér je tedy stroze vybaven lavicemi, oltářem, varhanami a obrazem se sv. Annou. Ten byl zázračně nalezen po nájezdu zlodějů, schovaný v sakristii za skříní.

Průčelí zdobí krásné sluneční hodiny s latinským nápisem, v němž je zakomponováno i jméno autora hodin  - Josefa Kronbergera. Dle textu ukazují hodiny přesný čas v době jarní a podzimní rovnodennosti.

Součástí areálu kostela je také samostatné stojící zvonice. Ta byla postavena mnohem později než kostel a pro její údajně malou památkovou hodnotu byla odstřelena dynamitem a nově postavena její kopie.

V 19. století byl u kostela založen hřbitov. Rozkládal se na třech terasách ve svahu a byl plný zdobených litinových křížů.

Zbytky kamenných zídek, které hřbitov ohraničovaly, jsou při nízkém stavu vody stále patrné.

Jak to bylo s exhumací ostatků, nevědí přesně ani pamětníci. Prostý hrob s pamětní deskou najdete na půvabném lesním hřbitůvku v Květově – Svatém Janu.

Zde by měly být ostatky ze hřbitova v Červené uloženy. Dovede vás sem už z dálky viditelný farní kostel sv. Jana Křtitele.

V Květově je k vidění miniskanzen s krásně restaurovanými barokními statky.

A na konci vyprávění je zase kostel.

Když před Vánoci roku 1961 zaduněly nad zaplaveným údolím slavnostní salvy na znamení dokončení vodního díla, zmizela pod hladinou osada Červená a zůstal jen rozestavěný kostel, posunutý o pár desítek metrů nad zátopovou linii. Zkolaudován byl až v roce 1964 a dnes mu dělají společnost rekreační chaty, patřící k vesničce s podivným názvem Vůsí.

Původní kostel byl od řeky zdálky viditelný a upozorňoval na začátek obávaných Červenských proudů. Dnes se ztrácí ve vzrostlém lese a jen kamenné schody vedoucí od jezera vzhůru naznačují, že tam někde je. Němý svědek dramatické proměny Povltaví, který ale dokáže vyprávět svůj fascinující příběh, chceme-li mu naslouchat…

Kostelík přináleží k farnosti Květov a bývá přístupný jen dvakrát do roka. Týden po Velikonocích, kdy se zde koná tradiční „Provodní“ mše, u příležitosti začátku plavecké sezóny. Na podzim pak je tu sloužena mše o svátku sv. Bartoloměje.

Zdroje a odkazy:

http://kvetov.klastermilevsko.cz/bohosluzby-a-kontakt-cervena/

Jan Čáka: Zmizelá Vltava

Unikátní dobové fotografie a video:

www.znicenekostely.cz

https://www.ceskatelevize.cz/porady/873537-hledani-ztraceneho-casu/202324246000317-vltava-v-obrazech-33/

 

Autor: Irena Knorrová | neděle 16.2.2020 18:00 | karma článku: 23,47 | přečteno: 654x
  • Další články autora

Irena Knorrová

O prázdných místech

Každý z nás v životě něco ztratil, něco anebo někoho. Snažíme se obklopit jistotami, doufáme ve stálost toho, co tvoří náš soukromý vesmír. Ale ty jistoty někdy prasknou jako mýdlové bubliny a co nám zbyde? Jen prázdná místa...

27.11.2016 v 18:00 | Karma: 21,16 | Přečteno: 317x | Diskuse| Ostatní

Irena Knorrová

Viking a buchta

Seznamka konečně vydala svůj plod: seznámila jsem se s Vikingem. To je samozřejmě jen přezdívka, ale jak říkat dvoumetrovému muži, jehož severský look podtrhují mořské oči a světlé špice vlasů, bojovně trčící v sestřihu na ježka?

25.9.2016 v 18:00 | Karma: 23,95 | Přečteno: 962x | Diskuse| Ona

Irena Knorrová

Líbáš jako bohyně - ale málo!

SMS zprávy od mého milého bývají většinou vtipné, ovšem tahle mě trochu rozhodila. "Líbáš jako bohyně, ale málo!" stálo na displeji mého mobilu. Měla to být lichotka, stížnost, nebo dokonce výčitka?

4.9.2016 v 18:00 | Karma: 17,10 | Přečteno: 884x | Diskuse| Ona

Irena Knorrová

Kde medvědi dávají dobrou noc

Ze všech stran sevřený horskými štíty Chočských vrchů, Tater a Velké Fatry, mezi třemi národními parky leží slovenský region Liptov. Návštěvníkům tu z přírodních krás oči přecházejí: nedotčené lesy, jeskyně, termální prameny...

31.7.2016 v 18:00 | Karma: 23,93 | Přečteno: 533x | Diskuse| Fotoblogy

Irena Knorrová

Slunce, voda, kabriolet

Cestovat se dá různými způsoby: můžete se rychle a efektivně přemístit třeba letadlem nebo rychlovlakem, nebo si jízdu letní krajinou užít v autě či na motorce. A pak je ještě jedna varianta: auto s otevřenou střechou - kabriolet.

17.7.2016 v 18:00 | Karma: 13,99 | Přečteno: 344x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 12,62
  • Průměrná čtenost 720x
Kdysi jsem chtěla být operní pěvkyní a nebo slavnou novinářkou, ale osud mě srovnal do latě. I ten nejobyčejnější život ovšem nabízí spoustu námětů pro psaní. Moje rodina, přátelé, muži, zvířata, umění, příroda i město – to všechno je mojí inspirací…

Motto: Skutečně nejvzácnější chvíle v životě se počítají na okamžiky, kdy je hluboce rozrušena vaše duše (Soichiro Honda)