Jako se pes vrací ke svému zvratku,

tak hlupák opakuje svou pošetilost. V roce 1966 byl natočen jeden z nejvíce tabuizovaných, cenzurovaných a současně nádherných dokumentů 20. století : "Africa Addio / Farewell Africa", link : http://vodpod.com/watch/281421-africa-addio-farewell-africa-english-su Jemným způsobem zachycuje odchod kolonistů, radost Afričanu z čerstvě nabytého majetku (1:39:00), osidlovaní domů domorodci (cca 28 minuta) a následné chování k menšinám, k Arabům (1:46:00), bílým Evropanům, k ženám, ke zvěři v parcích (1:28:35) a nakonec ukazuje i vzájemné vztahy mezi domorodci (1:48:11). Proč o tom psát ? V úterý začal v Rovníkové Guinei soud se Simon Mannem, občanem Jihoafrické Republiky, který se měl připravovat k únosu nebo vraždě tamějšího prezidenta Theodora Obianga.

Simon Mann Simon Mann sloužil v tzv. Skotské gardě (složka britské armády) na Kypru, v Německu, Norsku a Severním Irsku. V roce 1993 se dal dohromady s Tony Buckinghamem a dal se najat Agnolskou vládou k ochraně ropných zařízení proti útokům UNITA. O tři roky později si založil s Timem Spicerem bezpečnostní agenturu, který operovala v Angole, Sierra Leone a v Nové Guinei. Pak už se informace rozcházejí. Z účasti několik přátel vládních politiků lze dovodit, že mohlo jít skutečně o pokus změnit tamější režim.

Netvrdím, že vláda, která donutí třetinu vlastních obyvatel utéci ze země a z ostatních udělá v neskutečně nerostně bohaté zemi nuzáky zasluhuje náš respekt. Tvrdím, že pokusy udělat z Afriky civilizovaný světadíl je marný a nechci, abych kvůli nějakému vysloužilému žoldákovi se zastydlou britskou imperiální vírou spojenou s vidinou pár zlatých musel poslouchat, že za ten jejich úděl mohou "bílí". Jak říká jeden z mých zdejších akademických přátel Kevin, který odešel z rodné Jihoafrické republiky natrvalo, v souladu s politickou korektností : They're no longer 'retarded'. They're 'mentally challenged'.

Tak ať si to klučina v tropech užije, lokalita je blízko moře, takže čerstvý vzduch jednoho vzpruží a v hodinách angličtiny, které věznice prý s velkým úspěchem pořádá pro vězně si může prolistovávat The Wisdom of Ben Sira (Sírachovec) nebo Book of Proverbs (Kniha přísloví), Dočetl by se v těchto 2000 let starých knihách mimo jiné něco, dodnes platného, o lidské pošetilosti a touze po majetku.

Africa Addio

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Knapp | pátek 20.6.2008 9:38 | karma článku: 16,19 | přečteno: 2091x
  • Další články autora

Marek Knapp

od 1.ledna platí služební zákon

6.12.2011 v 12:30 | Karma: 8,07

Marek Knapp

Proč Bůh nemá titul CSc.

10.8.2009 v 8:31 | Karma: 9,02