Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bohdalka v Kuřimi : Nehoň se za svými vášněmi, opanuj své choutky!

Po Paroubkově elastickém extempore na sázavské latifundii se jen divím, že média ještě nezveřejnila fotografie Klause s letuškou, když např. v první polovině minulého roku v USA spolu byli ubytováni v hotelu a věděla o tom celá česká delegace, ve které byli - na rozdíl od manželky - i čeští novináři. Je poměrně zvláštní, proč lidi zajímá nahé tělo postarší známé herečky producírující se frivolně na hotelovém balkóně in natura, když jsou Češi národ povětšinou ateizovaný, bez studu a zábran a jehož ženská část je po celé Evropě pověstná tím, že si horní díl plavek svlékne kdekoliv, pokud je venku nad 15C a pod nalakovanýma nohama je cítit písek a dolní dílek ihned potom, kdy má spálené již celé tělo s výjimkou malého světlého proužku směřujícího nesmiřitelně k rozkroku, který zapomněla středověkým studem zahnívajícímu osazenstvu zahraničního hotelu ještě ukázat.

Nemám více jak 7 let program s českou televizí, takže soudím situaci jen podle českého webového tisku, ze způsobu podání a frekvence článků a názorů pár mých přátel, ale zdá se mi, že českou většinu spojuje několik obdivuhodných společných vlastností. Omlouvám se, že porovnám českou situaci s Anglií pro dokreslení rozdílů, nejde mi o to dokazovat českou malost, ale ukázat, jak se to řeší jinde, možná tento pohled bude někoho zajímat a časem změní názor.

Tou druhou vlastností mnoha mých spoluobčanů vedle výše uvedené lásky ke šmírování je touha po pomstě a ingerenci státu v rodinných záležitostech.

Nevím, kdo je v Kuřimském případu kým a co kdo udělal komu, ale takové věci se neřeší v Evropě tak, že se část rodiny zavře do vězení a zbytek do útulků s tím, že se předem počítá s adopcí dětí a nechají se rodiče pár let ve vazbě do konání soudu pod záminkou "zájmu dítěte". Takto definovanému zájmu by se vysmál v Anglii každý obhájce spolu se soudcem. Faktické zbavení rodičovských práv zde i v případech domácího násilí není zvykem bez řádného procesu.

Už vůbec zde nepřichází v úvahu, aby se rodinné špinavé prádlo pralo u soudu veřejně. Na to je v Anglii několik precedentů v tom smyslu, že zájem na udržení rodiny a její intimity bezpodmínečně převažuje nad zájmem policejního a soudního hledání "objektivní pravdy a spravedlnosti" a nad kontrolou veřejnosti. Ono se totiž pár století ví, že tzv. dokonalá spravedlnost vede k naprostému bezpráví a zatímco v běžným případech pohledávka/závazek tuto pravděpodobnost pochybení lze akceptovat, už u obchodních sporů je neveřejnost volitelná a u rodinných záležitostí se vzhledem k závažnosti možných dopadů průběhu řízení spojených publicita neakceptuje. Stačí, že to ví blízké okolí rodiny.

Sociální pracovnice v Čechách běžně odebírají děti s přivolením českého soudce rodinám, kde je špatné sociální (ekonomické) prostředí, což je něco, co by si v Anglii nikdo nedovolil - stát by se na odškodném rodinám nedoplatil. Chudoba nebo nízké vzdělání není nic, za co by se měl člověk stydět, co by měl před dítětem skrývat, co by rodinu mělo nějak stigmatizovat, nakonec to může postihnout každého z nás. Pro úřady je to ale byrokraticky jednodušší : 1 dítě rovná se 1x tužka, 1x taška, 1x růžová stužka ve vlasech, 1x vytřená prdýlka, 5m2 prostoru a 5x za týden ve škole, když se nerovná, je tu problém. Jenže tak jednoduché to opravdu není. Pokud ouřadům nedošlo, že tímto chováním za posledních 50 let ničeho nedocílili, že místo "socializace" spíš za státní peníze tímto připravili kriminálníky pro jejich následný pobyt all-for-free ve státním zařízením s mřížemi, měl by jim to šetrný daňový poplatník vysvětlit. Ono je totiž levnější rodině pomoci než platit provoz dětského domova. Ale holt to chce troška toho usilí. Co mě zaráží, kolik lidí s touto praxí soudů a sociálních odborů souhlasí a kolik lidí si o sobě myslí, že je racionálních, když za 100 let zkušenností s neúspěšnými pokusy integrovat cikány nepochopí, že další snaha je marná.

Nechci hájit Kuřimské dozorce nebo jiné rodiče, kteří použijí doma násilí, ale troufám si tvrdit, že i takto postižené rodiny se mohou dát později opět dohromady, prostě proto, že jsou to stále příbuzní a že mají toho mnoho společného (někdy až moc). Soud by měl především rychle rozhodnout o vině, nechat rodinu předtím v klidu se vyjádřit bez účasti veřejnosti, přihlédnout k jejich názorům při výměře trestu a dohlídnout na případná ochranná opatření. Když jdeš v Anglii k soudu, dávají ti advokáti tuto pěknou radu "Doufej ve spravedlnost, ale buď připraven i na bezpráví", a to zdejší soudy fungují rychle a předvídatelně. Od veřejnosti bych očekával soucit a případně pomoc všem členům rodiny, rozhodně ne parazitování na cizím neštěstí. Beru v potaz, že 50% manželství v ČR skončí krachem a že soudy povolí téměř 100% rozvodů, takže se tento osobní stav hodně devalvoval, ale to neznamená, že když manželství, potažmo udržení rodiny není někdo schopen, že za to může institut manželství a ne on sám  a že bude člověku nejlépe samotnému.

Rodina byla vždycky chráněna od vzájemného udávání možností odepřít svědectví a zbavením povinnosti oznámit spáchaný trestný čin nebo jeho přípravu. Pouze v komunistických zemích se to netýkalo trestných činů proti republice a některých dalších trestných činů. V ČSR byl zaveden navíc tzv. materiální znak trestného činu "nebezpečnost činu pro společnost", který snad platí v českém právu dodnes. Pojem materiální vystihuje jeho původ : dialektický materialismus (objektivismus a pozitivismus), ačkoliv jde ve skutečnosti o přesný opak - naprosto zneužitelný a také hojně zneužívaný subjektivismus soudů. Dr. Horáková a pár tisíc dalších lidí by mohlo vyprávět. Matně definovaný zájem státu/dítěte/strany/třídy převýší zájem přirozený (individuální/rodinný). Soudce si udělá jméno a veřejnost získá pocit zadostiučinění a dojem z dobré funkčnosti justice. Skutečným výsledkem bude spousta zbytečného papíru, nespravedlnost a jedna rozpadlá rodina.

Evropa, Ameriku a vekou část Asie spojovala jedna prastará kouzelná vlastnost člověka, a to schopnost pokání (omluvy), schopnost odpustit a askeze. Trvalo tisíc let než se to naučily kdysi pohanské, případně ariánské kmeny, které zničili Římskou říši, a které dodnes obývají Evropu a byla by škoda se vracet ke kombinaci teatrálního bolševického monstrprocesu a krevní msty. To bych prozatím nechal Blízkému východu, kde je to tradičním zvykem. Někdy je to opravdu těžké a vypadá to bezvýchodně. Nedávno zde například vedla vláda mediální kampaň proti pouličnímu násilí, kterou zaštiťovala matka syna, jenž byl jako člen pouličního gangu před lety zavražděn. Po pár týdnech kampaně byla tato žena sama zavražděna u sebe doma a vrahem byl její vlastní vnuk. Nemusí se to podařit, ale pomoci někomu je vždycky více než touha ho soudit.

Možná by bylo lepší pro čtenáře bulváru svoji zvědavost lépe ovládat a projít se párkrát před zrcadlem, Bohdalce doporučit trocha toho starosvětského studu, psychologům poradit, ať si dělají reklamu trochu slušnějším způsobem například na úkor své vlastní rodiny, a všem nám popřát trocha toho pesimismu ve věci soudní spravedlnosti. Důvodů z dávné i nedávné naší historie je k tomu více než dost. Nakonec platí staré pořekadlo, že dobro na špatném místě je k ničemu.

 

Autor: Marek Knapp | čtvrtek 19.6.2008 9:20 | karma článku: 19,91 | přečteno: 5145x
  • Další články autora

Marek Knapp

Lobista Rittig se včera setkal s Rampulou

Lobista Rittig známý z kauz DP se včer a setkal s Rampulou, a to v restauraci v Burzovním paláci. Rittig je jednou z klíčových postav zákulisí pražského byznysu a pojí jej úzké přátelství se současným ministrem zemědělství Petrem Bendlem z ODS. Díky tomu Rittig získal přezdívku "Bendlův Dalík".

6.3.2012 v 11:05 | Karma: 23,56 | Přečteno: 1683x | Diskuse| Ostatní

Marek Knapp

Česká Raiffeisenbank nesmí úvěrovat, nemá peníze

Teda na rovinu - ona nějaké peníze ještě má, ale podle kritérií Basel III nemá dostatečně krytá aktiva zajištěním (např. zástavy nemovitostí, pohledávek v rozumné hodnotě) a kapitál nemá, tedy mohla by mít, ale když matka vypsala kapitál, klesly akcie o 40%, takže nemá kapitál už ani matka.

3.2.2012 v 11:05 | Karma: 20,56 | Přečteno: 2189x | Diskuse| Ekonomika

Marek Knapp

od 1.ledna platí služební zákon

Při skončení služebního poměru ve službě na dobu neurčitou z důvodu podle odstavce 1 písm. c) a g) bodů 1 a 3 má státní zaměstnanec nárok na výplatu odbytného od služebního úřadu. Výše odbytného je odstupňována podle doby služby, kterou státní zaměstnanec vykonal. Při nepřetržité době služby a) nepřesahující 3 roky přísluší odbytné ve výši trojnásobku měsíčního platu, b) nepřesahující 6 let, ale přesahující 3 roky, přísluší odbytné ve výši šestinásobku měsíčního platu, c) nepřesahující 9 let, ale přesahující 6 let, přísluší odbytné ve výši devítinásobku měsíčního platu, d) přesahující 9 let přísluší odbytné ve výši dvanáctinásobku měsíčního platu bez komentáře.

6.12.2011 v 12:30 | Karma: 8,07 | Přečteno: 1766x | Diskuse| Ostatní

Marek Knapp

Proč Bůh nemá titul CSc.

► Má jenom jednu známou publikaci. ► Ta je v hebrejštině. ► Nejsou v ní odkazy na další prameny. ► Nebyla publikována ve známém vědeckém časopise. ► Mnozí pochybují o tom, že ji napsal osobně.

10.8.2009 v 8:31 | Karma: 9,02 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Ostatní

Marek Knapp

Oficiální upozornění na d**ily z kolejí Sázava

V posledních týdnech ( tzn. po nástupu nových ubytovaných ) se na koleji Sázava množí příznaky vandalismu na vybavení a zařízení koleje ( vypáčené automaty, prokopané dveře, vytrhané kytky v hale, utrhaná svítidla na chodbách apod. ). Dle zkušenosti tyto škody způsobuje zpravidla jednotlivec nebo malá skupina debilů. Zatím se nám nepodařilo tyto jednotlivce identifikovat a chtěl bych Vás touto formou požádat o spolupráci . Domnívám se, že se v tomto případě jedná o náš společný zájem a přivítáme jakoukoliv informaci nebo upozornění.

9.7.2009 v 10:20 | Karma: 12,51 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3918x
miluji Londýn a Brazílii ... a taky Rádla. Kdo ho dnes ještě zná ..nejcitovanějšího českého vědce všech dob?