Předpověď počasí je příznivá, chtělo by to hodit se pár dní marod

Znáte také ty pocity? Víkend utekl jako voda, naplánovanou práci jste zdaleka nestihli udělat, o odpočinku nemůže být řeč, do práce se vám vůbec nechce, diář je plný úkolů a teď přemýšlíte, co s tím. Já tomu říkám Nedělní chvilka poezie.  

Vždycky jsem se cítila trapně, když mi někdo v takové situaci řekl, že se snad raději hodí v pondělí marod.  Stydím se za lidi, kteří zneužívají nemocenskou.  Obzvláště tehdy,  když se jedná o lidi, které dobře znám. Jejich argumentům na téma: "Dělá to každý, je to běžné, každý si občas potřebuje od práce odpočinout" nerozumím a připomínají mi omluvenku z let totality:" Kdo nekrade, šidí rodinu". 

Jistě, proč nevyužívat něčeho, co je nám předpisy umožněno a dovoleno. Každý starší člověk má nějaké chronické problémy,  které se občas mohou změnit v akutní, (koho nebolí záda a komu není občas šoufl, že?), a žádný lékař si netroufne nenapsat neschopenku. Nic ho to nestojí, proč by zbytečně riskoval, že simulantovi skutečně něco je. Těžko se to rozeznává. Chápu.

A tak milý simulant získá pár dní dovolené navíc, v případě dlouhodobé neschopnosti zas čas k vyřešení soukromých problémů nebo problémů se zaměstnavatelem. "Hodím se marod", ono se to zatím nějak vyřeší. Kontrola práce neschopných není příliš pravděpodobná, krom toho kamarád lékař může potvrdit, že přistižený provinilec u něj byl právě na kontrole či pro další léky.

I kdybych si dnes vymyslela, že budu pár dní "jako" nemocná, neschopenku nepotřebuji, můj zaměstnavatel je na to připraven. Pracovní řád v naší firmě umožňuje svým zaměstnancům v případě krátkodobé nemoci (viróza, zažívací potíže, atd.), která většinou odezní během několika málo dnů, pracovat doma, zvolnit pracovní tempo a vyřizovat prostřednictvím E-mailu a telefonu jen skutečně neodkladné záležitosti. Tuto výhodu si ale zaslouží pracovníci pouze tehdy, pokud mají důvěru svého zaměstnavatele, který má samozřejmě kontrolní mechanismy, kterými zjišťuje plnění pracovních povinností svého zaměstnance. Toto inteligentní opatření může být zavedeno ve společnosti zodpovědných a důvěryhodných lidí, kteří své práci běžně neodevzdávají jen povinných 8 hodin. Tato výhoda může fungovat tam, kde si jsou lidi vědomi svých povinností a úkolů a sami si organizují čas k jejich splnění. Možná se tomu říká dobrá pracovní morálka, ale ono jde asi spíš o morálku "všeobecnou".(Krom toho snadno se odhalí simulant s rýmou, pokud přijde po dvou dnech do práce zcela bez "nudlí".)

A tak mám doma v lékárničce základní léky na rýmu a kašel, bolesti zad, průjem a pocit přejedení, které jsou většinou bez receptu a běžně dostupné.  A vím, že pro vyléčení těchto zdravotních potíží do čekárny k lékaři nemusím. A můj zaměstnavatel dobře ví, že až se trochu otřepu, budu zas pracovat jak správný workholik.

Celkem jednoduché opatření, jak zabránit zneužívání nemocenské pro krátkodobá onemocnění...

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Klokočníková | pondělí 28.4.2008 6:10 | karma článku: 15,32 | přečteno: 1424x
  • Další články autora

Eva Klokočníková

Tancuj, Mariane

6.2.2024 v 15:30 | Karma: 11,56

Eva Klokočníková

Zpověď páně ministra

11.1.2024 v 10:15 | Karma: 17,42