Pane doktore, a studoval jste vůbec?

Ta otázka teď nemíří do řad doktorů práv.  Myslím teď na všechny pány doktory a paní doktorky - lékaře, kteří se starají o naše zdraví a my jim samozřejmě slepě důvěřujeme, že příslušný obor na lékařské fakultě doopravdy vystudovali a znají...

Také máte před sebou závažný lékařský zákrok a nevíte, do kterého zdravotnického zařízení a ke kterému lékaři se objednat? Také se bojíte, že lékař, který bude zcela zásadním způsobem rozhodovat o vašem zdraví, možná lékařskou fakultu ani pořádně nevystudoval?  Tak takových lidí je teď asi víc...

V nejedné ordinaci sice visí zarámované diplomy našich ošetřujících lékařů na důkaz toho, že náš lékař/naše lékařka jsou skutečně plně kompetentní k tomu starat se o naše zdraví. Mám ale věřit těm diplomům? Mám věřit těm papírům, které se prý dají i koupit? 

Chci se jen spolehnout na to, že člověk honosící se vysokoškolským titulem  je opravdový profesionál ve svém oboru. Že poskytuje kvalitní práci a že mně ani mé rodině neublíží. Že se na něj mohu spolehnout. Neumím to udělat jinak, než že se spolehnu na ty, kteří příslušný vysokoškolský titul udělili. A mohu?

Doktor práv, doktor medicíny, inženýr, magistr.  Jsme svědky naprosté degradace vysokoškolského vzdělání. Všichni, kdo poctivě studovali na vysokých školách, jsou dnes vlastně podezřelí. Studoval nebo jen platil? Nebo sloužil? Poskytoval/a sexuální služby?

Jakou to zprávu o stavu naší společnosti posíláme do zahraničí? Chceme být považováni za banánovou republiku uprostřed Evropy? Chceme být pro smích? Nebo spíše - pro hrůzu a strach? 

Přemýšlím o tom nad svým vlastním vysokoškolským vzděláním a vzpomínám, kolik mne stálo práce, učení po nocích, nerváků... A já byla šťastná, věřte mi, že mne soudruzi vůbec nechali studovat...

V tomhle světě morálního úpadku a hnusu se už nějak neumím smát ...

Přála bych si, aby Ministerstvo školství prověřilo všechny vysoké školy a odhalilo nepoctivosti při udělování vysokoškolských titulů. Protože žiju v Česku a nevěřím, že podobné praktiky se používaly jen na jedné fakultě. Ministerstvo by to mělo udělat ať to stojí, co to stojí... Musí to udělat - kvůli těm poctivým!!

Autor: Eva Klokočníková | čtvrtek 15.10.2009 17:05 | karma článku: 46,11 | přečteno: 19676x
  • Další články autora

Eva Klokočníková

Tancuj, Mariane

6.2.2024 v 15:30 | Karma: 11,56

Eva Klokočníková

Zpověď páně ministra

11.1.2024 v 10:15 | Karma: 17,42