Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IM

Popelkacz

18. 7. 2009 17:26
olej a čistění fritézy

Ahoj všem,

hledám marně jak slušně zlikvidovat použitý olej a hlavně jak vyčistit fritézu od té ohavné lepivé a mastné směsi. Dlouho jsem fritézu nepoužila, naposled o vánocích od té doby olej asi zgumovatěl. Použitou tekutou složku jsem nalila do pet lahve a odložila do domovní popelnice, věřím že skončí ve spalovně s filtry... Ale jak proboha dál, saponát a voda způsobili, že lepím já kuchyňská linka a pokrok je minimální. Neznáte někdo prostředek ekologický a přitom účinný? Nechci fritézu zatím vyhodit, na vánoce na ní přijde zase čas. Děkuji Vám všem za pozornost a odpověď. PS. prosím nelijte olej z fritézy do aut, je to bezohlené vůči vašemu okolí, mě osobně je špatně z těchto smradů a nejsem sama. Děkuji

0 0
možnosti
TK

terush

25. 5. 2009 10:18
ekologie je narocna na penezenku

dekuji za clanek, podobnou otazku jsme resili pred nekolika mesici.... jelikoz mame znameho sefa jakesi divizi ve veolii, tak jsme na nej hodili chytry dotaz a pry se ma olej nalozit do auta a odvest ho do veolie a oni ho ekologicky zlikviduji....akorat ze po vas budou chtit jeste stovku....;-O

0 0
možnosti
RP

kikulin

23. 5. 2009 20:36
Doporucuji

koupit si autompbil s dieslovym motorem, olej prefiltrovat a nalit do nadrze. Jeho emisni charakteristiky jsou lepsi, nez u nafty a navic, kdyz havarujete a dojde k prorazeni nadrze, rostlinny olej prirode nijak neublizi. Jezdim na vami zminovany "vyjety olej" uz temer 15 let a verte nebo ne, motor ma najeto 325 000 km a stale hezky chrochta. :-)

0 0
možnosti
P

philby

23. 5. 2009 13:35
recyklace

My to dáváme k recyklaci babičce = pro prasátka..... ;-) Ale jinak to určitě problém JE, i když ta čísla máte trochu nadnesená - ne každý frituje jak o závod a ne každý vyměňuje olej "tak brzo". (Já sám osobně frituji co nejméně, raději mám jiné úpravy potravin.....)

0 0
možnosti
RL

Limburger

23. 5. 2009 11:30
Friťák byla snad ta nejzbytečnější koupě do kuchyně...

..jakou jsem kdy učinil. Už je to nějakých snad 20 let. To prožívala boom jejich móda, chvalozpěvy se pěly, člověk podlehl falešným tvrzením o jeho "nezbytnosti". Do roka a do dne letěl tak rychle pryč, jak byl pořízen.

.

Milá paní kolegyně, také rád kuchtím, dokonce mnohdy vášnivě rád. Skoro vše, a ubezpečuji Vás, že i hranolky a různé obalované dobrůtky či speciality v těstíčku...Nezlobte se na mně. Vyráchat tyhle věci celé v oleji, natož pak ve velmi špatném oleji (ze zdravotního hlediska je špatný hned po prvním použití, nevěřte propagačním řečem výrobců, že až po desátem - to je lež) je přece doslova nechutné.

.

Takže řešení Vaší otázky je jednoduché. Nepoužívat friťák. Je to nejen zbytečné, ale i škodlivé a jak sama poukazujete, nejen pro zdraví. Přeji hodně povedených dobrot z Vaší kuchyně bez friťáku!  ;-)

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

23. 5. 2009 13:16
Re: Friťák byla snad ta nejzbytečnější koupě do kuchyně...

Naprostý souhlas, také jsem si friťák koupil už v roce 1990 :-) a dovezl si ho dokonce z Rakouska - byl ta,m levnější a tak po jedné cestě přes ostereich z dovolené jsme si ho tam koupili. Jestli jsem ho používal 2 roky, tak je to moc. Po 3. až 4. fritování to už byla vždy hrůza, takže vylít a dát nové 2 litry oleje kvůli hranolkám? Už dávno ne.

Vše dělám klasicky a hranolky či opékáné brambor zásadně na "sucho" jen lehce potřené olejem v troubě či v mikrovlnce s grilem.

Friťák jsme tak zařadil k nejzbytečnějším koupím do kuchyně. :-)

problém oleje ale tím nemizí, olej zůstavá i po každém klasickém smažení - řízcích apod.

0 0
možnosti
MM

rocky_krysa

23. 5. 2009 11:16
Reseni

No u mne neskonci ani na zachode, ale je "prakticky" pouzit :-) Pouzitym olejem natiram tramy a desky v kulne, aby byly trosku chraneny pred vlhkem ...... no a kdyz uz to neni potreba, tak pouzity olej spalim v kotli.

0 0
možnosti
DK

Fonon

23. 5. 2009 10:31
je rozdíl mezi rostlinným a ropným olehem

zatímco rostlinný lze bez obav vylít kamkoliv neboť se v přírodě poměrně rychle odbourá (pravděpodobně oxidací), v případě ropných olejů to tak rychlý proces není není.

0 0
možnosti
DK

Bertiik

23. 5. 2009 10:25
Řešení

Po přefiltrování (bohužel to je naprosto nezbytné) lze olej nalít do nafty a jezdit. V létě je to v pohodě, v zimě můžou vykrystalizovat jednotlivé složky a voda. Zajistěte si nějakého odvážlivce a olej mu darujte. Takové auto se pak pozná podle vůně hranolků, která se za ním line místo zápachu pálené nafty.

0 0
možnosti
RL

Limburger

23. 5. 2009 11:10
Re: Řešení

Prosím pěkně, ne! Těmhle vykutálencům nic nedarovat! Ano, tu "vůni" známe, a je nejen hodně cítit, ale i vidět. Jet za takovým "odvážlivcem",  když včas nestihnete přepnout na vnitřní okruh ventilace, je opravdu "za trest".  ;-€

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

23. 5. 2009 9:57
Řeším stejný problém

Ale zatím jsem se dostal akorát tak do toho hajzlu :-).

Ale možná, že svítá na lepší časy. Slyšel jsem, že u nás v Ostravě je nějáká firma, která použité oleje z kuchyní z restaurací vykupuje, nějak je filtruje a pak zpět prodává za "přidanou" hodnotu zpět do restaurací!!!

Když jsem viděl "úroveň" restauračních kuchyní v pořadu Zdeňka Pohlreicha, tak tomu už věřím.

Myslím, že jste zde nahodila dost závažný problém, který zatím řešil pouze Ivan Mládek ve své písničce a to jen s olejem vyjetým.  Ale automobilový olej většinou slušný člověk do kanálu nevyleje, u toho z řízků a hranolek to divné nepřijde řekl bych 99,9% obyvatel. Rv

0 0
možnosti
J

jendoslaw

23. 5. 2009 8:49
Jedlé oleje jsou to nejmenší

Souhlasím, že oleje do odpadní vody nepatří, ale z toho co přijde na čistírnu odpadních vod, je to minimální zlo.Vzhledem k tomu že se olej drží na hladině, je poměrně spolehlivě stírán lapákem tuku, jak jste zmínila.Se zbytkem si poradí biologické čištění, které likviduje  organické znečištění.Samozřejmě účinnost ČOV není 100% ,ale hodně se tomu blíží.BOhužel jsou mhohem horší látky, které se narozdíl od tuků odstranit nedají téměř vůbec.Třeba hormony z antikoncepcí, které pod čistírnou mění pohlaví ryb.

0 0
možnosti
  • Počet článků 339
  • Celková karma 14,75
  • Průměrná čtenost 2880x
Mám ráda kulturu,(ne)zajímá mne politika, fascinuje mne jóga. Mé životní krédo: "Když nejde o život, jde o ho..." Oblíbený citát:" Být trpělivý neznamená dělat někomu vola."


Get Your Own Real Time Visitor Map!