Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Asertivní nebo sobecké (vánoce)?

V časopise určeném pannám i nepannám, ženám i seniorkám, jsem si tento týden přečetla desatero rad, jak letos prožít asertivní vánoce. Přemýšlím, jestli mohou tyto rady přispět ke spokojenějším vánocům ženské části populace... Sama bych dala rady, jak si užít vánoce nesobecké, (i když to bude možná trochu honička)...

Rada první: Nejezte jídlo, které vám nechutná. Moje rada: ochutnejte všechno, co vám kde nabídnou, vánoce jsou úžasnou příležitostí ochutnat jídla, která neznáte. Skvělá příležitost, jak vypadnout z toho, co máme sice osvědčené, ale neustále se opakující!

Rada druhá: Neotvírejte dveře návštěvám. Moje rada: využijte tento čas k setkávání se s přáteli, kamarády i s příbuznými. Je to čas vzájemné tolerance, pochopení a mnohdy i příležitost k odpuštění starých hříchů. A nezapomeňte na ty, kteří jsou celý rok sami - pozvěte je do houfu. I k tomu jsou vánoce!

Rada třetí: Vykašlete se na úklid.  Moje rada: Ježíšek se sice narodil v chlévě, ale to ještě neznamená, že musíte mít chlév doma. Vánoce jsou dobrou příležitostí trochu doma po celém roce vykydat. Nebudete-li mít doma pořádek, neodpočinete si. Půjde vám to na nervy. Ale pravda  - nepřehánějte to.

Rada čtvrtá: Nenechte se svazovat tradicemi, které vás omezují. Rada moje: ctěte tradice, které vyhovují vám a vaší rodině. Mějte ohledy na ty, kteří tradice dodržovat chtějí, a nekažte jim radost svými otrávenými obličeji. Buďte tolerantní a když nechcete krájet jablka, tak to aspoň nekomentujte slovy: "Určitě tam zas bude rudá pěticípá..."

Rada pátá: nedělejte vánoce jen proto, že je slaví ostatní. Rada moje: pokud žijete singl, dělejte si s Pánem Bohem, co chcete. Pokud máte partnera, rodinu, žijete s více lidmi, buďte tolerantní a nekažte radost ostatním, pokud vás vánoce nebaví. Máte-li své blízké rádi, mějte je rádi i o vámi nemilovaných vánocích. Vánoce jsou příležitostí vydolovat ze sebe to nejlepší, co v nás je. Nepropásněte to!

Rada šestá: Zrušte dárky pro široké příbuzenstvo. Moje rada: Vhodný dárek - třeba maličkost - je příležitostí poděkovat, naznačit, že máme někoho rádi, je to příležitost k usmíření a odpuštění. Využijte ji. Je přece hezké dávat dárky. Je to mnohem lepší, než dárky dostávat!

Rada sedmá: Nemějte očekávání. Moje rada: Na vánoce musíme mít očekávání, k tomu přece vánoce jsou, jinak by to byl den jako každý jiný, všední. Měl by to být den sváteční, abychom se na něj celý rok těšili.

Rada osmá: Neobětujte se pro druhé. Moje rada: Radost našich blízkých, jejich rozzářené oči, spokojenost - to přece stojí za nejednu oběť, kterou přineseme.

Budeme-li říkat našim dětem, aby se neobětovaly pro druhé, pravděpodobně vyhyneme. Smyslem života není užívat si, smyslem života je zachovat další život na zemi, vychovat potomky - a to prostě vyžaduje oběti. Obětujme svůj čas pro radost druhých  tak, jak ho obětovaly naše mámy a naše báby a předejme to žezlo zase dál.

Rada devátá: Neporovnávejte se s ostatními. Moje rada: učte se od druhých. Neustálým porovnáváním dostaneme nové nápady, inspiraci a překonáme svoji pohodlnost a lenost. Vánoce mohou být každý rok trochu jiné!

Rada desátá: Nestyďte se přiznat, že máte rádi vánoce. Moje rada: Vánoce jsou sice trochu honička, ale výsledek stojí za to. Využijme ten čas k prožití něčeho nádherného v rodinách. Nečekejme, co dostaneme, ale dávejme. Rozdávejme pohodu, klid, úsměv. Vánoce jsou mimořádným časem v roce, jedinečným. Tak ať je s námi těm ostatním dobře.

Trochu té únavy vážení (vážené) za to stojí. Nakonec - ležet na kanapi a nic nedělat pak můžeme od Tří králů až do jara.

Jsem ráda, že rady ve zmíněném časopise nečetla moje dcera, (žádné noviny nečte). Možná by mě jednou vyhnala od svých dveří, až jako babička ponesu vnoučatům dárky od Ježíška. Možná by si řekla, že na vánoce do bytu nikoho nepustí, možná by si řekla, že vánoční tradice dodržovat nebude, protože je to pohodlnější. Možná by pak její děti koukaly na vánoční stromeček za oknem rodiny, která není líná dětem stromeček udělat, jako ty chudé dětičky pana Lady na známém obrázku.

Možná by si řekla, že vánoce dají moc práce, stojí moc peněz a že nic takového dělat nebude. Že si raději lehne k televizi a bude říkat, že vánoce jsou přece blbost. Naštěstí si to nepřečetla a já jen doufám,  že jednou svým dětem na vánoce připraví to, co sama jako dítě o vánocích prožívala.

Hezké vánoce přeji!

Autor: Eva Klokočníková | sobota 13.12.2014 7:38 | karma článku: 33,25 | přečteno: 3433x
  • Další články autora

Eva Klokočníková

"Něco veselého, prosím..."

Kdysi jsem četla, že Zdeněk Svěrák nosí v kapse notýsek a pečlivě si zapisuje všechny zajímavé - a hlavně veselé - příhody, které ho během dne potkají nebo napadnou.

30.10.2016 v 7:44 | Karma: 15,84 | Přečteno: 504x | Diskuse| Společnost

Eva Klokočníková

Tak bylo včera poprvé zavříno...

"Prosím Vás, budete mít zítra otevřeno?", zeptala jsem se ve čtvrtek nesměle pokladní v našem malém Albertu. "Ne", štěkla na mě rozzlobeně paní pokladní a hodila po mě účtenku a peníze zpět.

29.10.2016 v 8:17 | Karma: 25,87 | Přečteno: 1448x | Diskuse| Společnost

Eva Klokočníková

S křížkem po funuse

Přijít s "křížkem po funuse" je velmi nemilá záležitost. Obzvláště, pokud se jedná o funus vysokého státníka bratrské země. To pak musí nasadit Omluvčáček všechny páky...

18.10.2016 v 20:00 | Karma: 18,37 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Společnost

Eva Klokočníková

Bratříčku Karle, chybíš tady

Zítra má narozeniny Karel Kryl, jsou to již dva roky, kdy jsme - bez Karla - "oslavili" jeho sedmdesátiny. Opravdu bez něj? Vzpomeňte se mnou...

11.4.2016 v 7:45 | Karma: 24,16 | Přečteno: 411x | Diskuse| Politika

Eva Klokočníková

Nahnilé banány

Na popelnici před domem ležel ráno velký trs nahnilých banánů. Zastavila jsem se, ale po krátkém zaváhání jsem pokračovala po chodníku dál. "Přece nebudu vybírat popelnice"!

11.1.2016 v 7:23 | Karma: 12,79 | Přečteno: 715x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

  • Počet článků 339
  • Celková karma 14,52
  • Průměrná čtenost 2880x
Mám ráda kulturu,(ne)zajímá mne politika, fascinuje mne jóga. Mé životní krédo: "Když nejde o život, jde o ho..." Oblíbený citát:" Být trpělivý neznamená dělat někomu vola."


Get Your Own Real Time Visitor Map!